Ο επιβλητικός παγετώνας Rongbuk

Ο επιβλητικός παγετώνας Rongbuk

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη διανυκτέρευση στην προχωρημένη βάση (advanced base camp) ήταν αρκετά δύσκολη για τον Γιώργο Τσιάνο και την αποστολή των 30 Βρετανών αθλητών. Πριν λίγες μέρες η ομάδα βρισκόταν στη κατασκήνωση βάσης (base camp), όπου και κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ για μικτό αγώνα touch ράγκμπι στο μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ο επιβλητικός παγετώνας Rongbuk-1

Ο παγετώνας Rongbuk.

«Η θερμοκρασία είναι στους -20 βαθμούς Κελσίου και ο άνεμος φυσάει ανελέητα», μας λέει ο Γιώργος. «Οι οδηγοί μας είπαν ότι τις τελευταίες μέρες ο καιρός είναι πολύ κακός. Αν και η κακοκαιρία δεν είναι ασυνήθιστη, η ένταση της είναι κάπως περίεργη για την εποχή».

«Αυτή τη στιγμή όλες οι αποστολές έχουν σταματήσει λόγω καιρού και δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πότε ο καιρός θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες», τονίζει ο Ελληνας γιατρός.

Ο επιβλητικός παγετώνας Rongbuk-2

«Η θερμοκρασία είναι στους -20 βαθμούς Κελσίου και ο άνεμος φυσάει ανελέητα»

«Σήμερα και αύριο προβλέπεται ξεκούραση γιατί οι δύο τελευταίες μέρες ήταν ιδιαίτερα επίπονες για την ομάδα», μεταφέρει στο kathimerini.gr ο Γιώργος. «Η κούραση και η ταλαιπωρία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, τόσο από την δυσκολία της ανάβασης, όσο και από αυτή του υψομέτρου».

Η ανάβαση έχει κουράσει την ομάδα και οι περισσότεροι αθλητές δυσκολεύονται ιδιαίτερα. «Αρκετοί δυσκολεύονται να φάνε, δεν κοιμούνται σωστά, ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους και ναυτία», μας αναφέρει ο Γιώργος. «Όλα αυτά σε συνδυασμό με την σωματική καταπόνηση και τη δυσκολία στην αναπνοή δυσχεραίνουν την προσπάθεια μας».

Ο επιβλητικός παγετώνας Rongbuk-3

H κοιλάδα του Rongbuk και τον παγετώνα του εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1921 κατά τη διάρκεια της πρώτης βρετανικής αποστολής στο Εβερεστ. 

«Όλοι πέρασαν τη μέρα μέσα στη σκηνές τους και ξεκουράζονταν», καταλήγει ο Γιώργος. «Αυτό μου έδωσε μία ευκαιρία να οργανώσω τον εξοπλισμό μου και να ξεκουραστώ και εγώ ίδιος μετά από καιρό».

Με δυσκολία η ομάδα ξεκίνησε τις απαραίτητες προετοιμασίες για τον αγώνα ράγκμπι που θα γίνει σε μία χιονισμένη έκταση κοντά στην προχωρημένη βάση.

Ακολουθήστε τον Γιώργο Τσιάνο στο Instagram.

Επιμέλεια: Εύα Τομαρά, Νίκος Ροτζιώκος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή