Εβερεστ: «Ο κυκλώνας Φάνι μας υπενθύμισε ποιος έχει τον τελευταίο λόγο στο βουνό»

Εβερεστ: «Ο κυκλώνας Φάνι μας υπενθύμισε ποιος έχει τον τελευταίο λόγο στο βουνό»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τα δεκάδες θύματα, τους ανθρώπους που εκτόπισε από τα σπίτια τους και τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε σε Ινδία και Μπαγκλαντές, ο κυκλώνας Φάνι «χτύπησε» και το Εβερεστ ανακόπτοντας την αποστολή του Ελληνα γιατρού και αθλητή Γιώργου Τσιάνου προς την κορυφή του βουνού.

«Ο κυκλώνας έχει επηρεάσει τα πάντα στο βουνό», μεταφέρει στο kathimerini.gr ο Γιώργος Τσιάνος.

Εβερεστ: «Ο κυκλώνας Φάνι μας υπενθύμισε ποιος έχει τον τελευταίο λόγο στο βουνό»-1

Ο δρόμος προς την ενδιάμεση βάση (intermediate base camp).

«Η ισχύς του κυκλώνα Φάνι έχει αυξηθεί στα 155 μίλια/ώρα – μόλις δύο μίλια πριν την κατηγορία 5 – σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνων. Υπάρχει η πιθανότητα να ανέβει στην κατηγορία 5 ένα σύντομο χρονικό διάστημα πριν την άφιξη του κυκλώνα στο βουνό», ανέφερε στις 2 Μαΐου ο Bob Henson της μετεωρολογικής ιστοσελίδας Weather Underground.

«Οι κατασκηνώσεις που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ειδικά το βόρειο διάσελο σε υψόμετρο 7.050 μέτρα, έχουν υποστεί σοβαρές φθορές», αναφέρει ο Γιώργος από την πρώτη βάση (Base Camp), όπου αναγκάστηκε να επιστρέψει, όπως και όλες οι αποστολές. «Αρκετός εξοπλισμός έχει καταστραφεί ή χαθεί λόγω των ισχυρών ανέμων».

Εβερεστ: «Ο κυκλώνας Φάνι μας υπενθύμισε ποιος έχει τον τελευταίο λόγο στο βουνό»-2

Ο παγετώνας Rongbuk στο ταξίδι προς την προχωρημένη βάση (advanced base camp).

Το υπουργείο Εσωτερικών του Νεπάλ απαγόρευσε τις πτήσεις ελικοπτέρων στις ορεινές περιοχές, ενώ εξέδωσε προειδοποίηση και προς τους 1.000 αναβάτες, ανάμεσα τους και ο Γιώργος, που έχουν φτάσει στην πρώτη βάση από τις αρχές Μαρτίου, αναφέρει άρθρο των New York Times.

«Ολες οι δραστηριότητες έχουν σταματήσει», τονίζει ο Ελληνας γιατρός. «Είναι μία καλή υπενθύμιση για το ποιος έχει τον τελευταίο λόγο στο βουνό… και σίγουρα δεν είμαστε εμείς! Είμαστε όλοι στο έλεος ή στην καλή θέληση του Τσομολάνγκμα (σ.σ. το Εβερεστ στα θιβετιανά)».

Εβερεστ: «Ο κυκλώνας Φάνι μας υπενθύμισε ποιος έχει τον τελευταίο λόγο στο βουνό»-3

Οι σκηνές στην προχωρημένη βάση.

Επιστροφή στα 6.400 μέτρα

Μόλις ο κυκλώνας Φάνι «ηρέμησε», η αποστολή μπορούσε να συνεχίσει. Η ομάδα αναχώρησε εκ νέου από την πρώτη βάση (base camp) προς την προχωρημένη βάση. Το ταξίδι διήρκησε συνολικά 7,5 ώρες και η ομάδα κάλυψε συνολικά 20 χιλιόμετρα.

«Μετά την άφιξη της ομάδας στην βάση, φάγαμε και αμέσως πέσαμε για ύπνο», μας λέει ο Γιώργος. «Η νύχτα ήταν δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων».

«Ο καιρός είναι ακόμα κακός, η χιονοθύελλα έχει σταματήσει, αλλά οι άνεμοι συνεχίζουν να είναι πολύ δυνατοί», τονίζει ο Ελληνας γιατρός. «Δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα πάνω από τα 7.000 μέτρα, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο. Θα περιμένουμε για να δούμε τι θα γίνει με τον καιρό».

«Πέρασα τη μέρα οργανώνοντας τη σκηνή μου και καθορίζοντας τον εξοπλισμό που θα πάρω μαζί μου στην ανάβαση», μας ενημερώνει ο Γιώργος. «Η ξεκούραση είναι απαραίτητη καθώς όταν έρθει η στιγμή πρέπει να είμαστε εντελώς προετοιμασμένοι και υγιείς».

Ακολουθήστε τον Γιώργο Τσιάνο στο Instagram.

Επιμέλεια: Εύα Τομαρά, Νίκος Ροτζιώκος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή