Μπέτσι Νέλσον: Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει εισέλθει για τα καλά στη φάση της ανάκαμψης

Μπέτσι Νέλσον: Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει εισέλθει για τα καλά στη φάση της ανάκαμψης

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια θετικής κινητικότητας στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βλέπει η Μπέτσι Νέλσον, αντιπρόεδρος της ΕΤΑΑ για θέμα ρίσκου και συμμόρφωσης. Η κ. Νέλσον, μιλώντας στο Ground Euro με αφορμή τη συμμετοχή της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της τράπεζας στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο. Αναφέρει επίσης ότι η ΕΤΑΑ αξιολογεί προσεκτικά και προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση στις χώρες όπου δραστηριοποιείται στις οποίες η δημοκρατία βρίσκεται σε υποχώρηση. Τέλος, αναδεικνύει τις επιδόσεις της τράπεζας στην πράσινη οικονομία και τα έργα αυτής της μορφής που χρηματοδοτεί στην Ελλάδα.

Θα συνεχίσει να αυξάνεται o δανεισμός της ΕΤΑΑ προς την Ελλάδα το 2018; Θα εξαρτηθεί από την επιτυχία με την οποία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα  διαχειριστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει επαρκώς την πραγματική οικονομία;

Έχουμε επενδύσει συνολικά 1,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία – η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος αποδέκτης πόρων από την ΕΤΑΑ, με 614 εκατ. ευρώ μόνο το 2017. Αναμένουμε ότι ο δανεισμός θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και το 2018. Έχουμε επενδύσει από νωρίς στο τραπεζικό σύστημα, με τη συμμετοχή μας στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει εισέλθει για τα καλά στη φάση της ανάκαμψης, και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις τράπεζες με την πρόσφατη επένδυσή μας στα ομόλογα που εξέδωσαν. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τον τραπεζικό κλάδο και να τον βοηθήσουμε να βελτιωθεί. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ειδικά όσον αφορά τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Η επιτυχής διαχείριση των NPLs παραμένει μία προφανής προτεραιότητα για τον κλάδο και για την οικονομία συνολικά. Βλέπουμε σημάδια αυξανόμενου ενδιαφέροντος για αγορά και αναδιάρθρωση τέτοιων δανείων, που δεν συνιστά απλά μία απάντηση στην κρίση, αλλά μία ενθαρρυντική ένδειξη ότι επιστρέφουμε σε μία κατάσταση όπου παράγεται αξία.

Πώς έχει επηρεαστεί η ΕΤΑΑ από το πάγωμα των χορηγήσεων προς τη Ρωσία; Ενδέχεται η πολιτική αυτή να αλλάξει στο προσεχές μέλλον;

Η ΕΤΑΑ παραμένει ενεργή στη Ρωσία για να υποστηρίξει υφιστάμενα εγχειρήματα και τους πελάτες μας. Η επιχειρησιακή μας στάση, βάσει της καθοδήγησης της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. μας, είναι να μην αναλάβουμε νέα δραστηριότητα στη χώρα. Οποιαδήποτε αλλαγή θα προέλθει μέσω απόφασης των μετόχων μας.

Μέρος της εντολής της ΕΤΑΑ είναι η προώθηση της δημοκρατίας, ωστόσο οι δύο χώρες που έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσά από την τράπεζα το 2017 ήταν η Τουρκία και η Αίγυπτος. Πότε καθίσταται η απουσία δημοκρατικού πλουραλισμού λόγος για να μη δανείζει η ΕΤΑΑ σε μία χώρα; Πόσο ανησυχείτε γενικότερα για την υποχώρηση της δημοκρατίας σε πολλές από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η τράπεζα;

Η ΕΤΑΑ ιδρύθηκε συγκεκριμένα για να δραστηριοποιείται σε χώρες που αντιμετωπίζουν πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις. Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να εμπλεκόμαστε από το να μην εμπλεκόμαστε, καθώς αυτό μας επιτρέπει να βρισκόμαστε σε διάλογο με τις αρχές και να συντονιζόμαστε με σημαντικούς διεθνείς εταίρους. Οι μείζονες αλλαγές απαιτούν χρόνο σε όλες τις χώρες, και στοχεύουμε να συνεισφέρουμε στην κοινωνική σταθερότητα βελτιώνοντας τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές των χωρών όπου έχουμε παρουσία και κάνοντας τη διαφορά στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Εστιάζουμε στη δημιουργία ενός πλαισίου ίσης πρόσβασης στις αγορές, ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ανθεκτικότητας. Αυτό μας δίνει μία πλατφόρμα για ευρύτερο διάλογο με τις αρχές.

Παίρνουμε πολύ σοβαρά την εντολή μας και παρακολουθούμε και εξετάζουμε πολύ προσεκτικά την οικονομική και πολιτική κατάσταση στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε. Συζητούμε για την εκτίμησή μας σχετικά με τα θέματα αυτά με τους εταίρους μας, αλλά πιστεύουμε σθεναρά ότι οι ιδιωτικές παραινέσεις πίσω από κλειστές πόρτες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τη «διπλωματία του μεγάφωνου». Ο στόχος μας είναι η ευημερία των χωρών όπου επενδύουμε και η Ιστορία δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί η ευημερία αυτή είναι στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής, φιλελεύθερης, ανοιχτής τάξης πραγμάτων, όπου οι καλύτερες ιδέες μπορούν να ακουστούν και να επικρατήσουν.

Πόσο σημαντική είναι η δέσμευση της τράπεζας στην πράσινη οικονομία; Υπάρχουν σημαντικά πράσινα εγχειρήματα που χρηματοδοτείτε (ή πρόκειται να χρηματοδοτήσετε) στην Ελλάδα;

Είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο μας στον τομέα της πράσινης οικονομίας. Είμαστε πρωταγωνιστές μεταξύ των διεθνών αναπτυξιακών θεσμών  στη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και έργων με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Πετύχαμε τους φιλόδοξους στόχους μας για τη «Μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία» (Green Economy Transition) τρία χρόνια νωρίτερα του προβλεπόμενου. Ο στόχος ήταν το 40% των νέων επενδύσεών μας να πηγαίνει σε πράσινα projects ως το 2020· ήδη πέρυσι όμως, φτάσαμε το 43% – επί ενός όγκου νέων δανείων που έφτασε το ιστορικά υψηλό επίπεδο των 9,7 δισ. ευρώ.

Έχουμε τη δυνατότητα και τη φιλοδοξία να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία και να κάνουμε ακόμα περισσότερα, ειδικά σε χώρες με σπουδαίες προοπτικές για τις ΑΠΕ, όπως η Ελλάδα. Τα 300 εκατ. ευρώ που έχουμε αφιερώσει στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα έχουν σκοπό να υποστηρίξουν την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων.

Χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων την αιολικά πάρκα δυναμικότητας 48 MW στη Στερεά Ελλάδα. Υποστηρίζουμε επίσης τα ΕΛΠΕ στην υλοποίηση φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων συνολικής δυναμικότητας190 MW.

Πώς θα επηρεάσει το Brexit την τράπεζα και τις δραστηριότητές της;

Ως θεσμός, η ΕΤΑΑ έχει την Ευρώπη στο όνομά της, αλλά δεν είναι θεσμός της Ε.Ε. – έχουμε 68 μετόχους, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ρωσία και όλες οι χώρες όπου έχουμε παρουσία. Επιχειρησιακά, έχουμε αναλύσει τον πιθανό αντίκτυπο του Brexit σε μεγάλο βάθος. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο όποιος αντίκτυπος θα είναι πολύ περιορισμένος και έμμεσος.

*Η Μπέτσι Νέλσον είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή