Βέρνερ Σνάπαουφ: «Η αγορά πρέπει να τιμωρεί τις μη βιώσιμες πρακτικές»

Βέρνερ Σνάπαουφ: «Η αγορά πρέπει να τιμωρεί τις μη βιώσιμες πρακτικές»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δρ. Βέρνερ Σνάπαουφ, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης και σύμβουλος της Bank of America Merrill Lynch στη Γερμανία, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην παρουσίαση του Sustainable Performance Directory και των πιο βιώσιμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας, στον οποίο βασίζεται το Sustainable Performance Directory, καταρτίστηκε στα πρότυπα του αντίστοιχου γερμανικού. Ο Δρ. Σνάπαουφ ήλθε για να μιλήσει για τη γερμανική προσέγγιση στα θέματά αυτά και για τη σημασία της βιωσιμότητας – περιβαλλοντικής και κοινωνικής – της επιχειρηματικής δράσης. Με αφορμή την επίσκεψή του, απάντησε μέσω email σε ορισμένες ερωτήσεις του Ground Euro.

Πόσο ευρέως έχει εξαπλωθεί η επιρροή του Κώδικα Βιωσιμότητας στη γερμανική επιχειρηματική τάξη; Πώς το υπολογίζετε;

Έχει γίνει ευρέως αποδεκτός. Το υπολογίζουμε από τις απολογιστικές εκθέσεις των εταιρειών που βασίζονται στο πλαίσιο που έχουμε θέσει. Έχουμε σήμερα 558 εκθέσεις από 296 οργανισμούς, διαθέσιμες στο διαδίκτυο, στο www.sustainabilitycode.org. Προέρχονται από εταιρείες όλων των κλάδων και των μεγεθών. Πεντακόσιες ακόμα εταιρείες έχουν εγγραφεί στη βάση δεδομένων μας και συνεργάζονται μαζί μας με κάποιο τρόπο. Σχεδόν 1/3 των γερμανικών εταιρειών που είναι νομικά υποχρεωμένες να δημοσιεύσουν τα πεπραγμένα τους στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς τον Κώδικα Βιωσιμότητας.

Ποιες ήταν οι προκλήσεις της εισαγωγής του Κώδικα στην Ελλάδα;

Το 2012, αφού μας προσέγγισε η κ. Χρυσούλα Εξάρχου, αντιπρόεδρος του QualityNet Foundation, με σκοπό την προσαρμογή και υιοθέτηση του Κώδικα στην ελληνική αγορά, το γερμανικό Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης ξεκίνησε μία στρατηγική συνεργασία με το QNF. Η συνεργασία αυτή διευρύνθηκε και οδήγησε στο λανσάρισμα του ελληνικού Κώδικα πριν δύο χρόνια. Στήριξαμε τη διαδικασία στην Ελλάδα παρέχοντας τεχνογνωσία και μοιραζόμενοι τις εμπειρίες μας με την εφαρμογή του Κώδικα στη Γερμανία.

Πόσο μακριά μπορεί να πάει μία εταιρεία κυνηγώντας το στόχο της βιωσιμότητας; Δεν είναι η πρωταρχική – κάποιοι λένε η μοναδική – ευθύνη της διοίκησης μίας επιχείρησης η μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων;

Οι υγιείς εταιρείες βασίζονται στη συμμόρφωση και την κερδοφορία. Μακροπρόθεσμα, η έμφαση στη βιωσιμότητα οδηγεί σε χαμηλότερα κόστη (π.χ. ενέργειας) και μείωση των κοινωνικών εντάσεων. Πολιτικά, τη γραμμή δίνουν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που πρέπει να ενσωματωθούν από τις διάφορες χώρες μέσω των εθνικών στρατηγικών βιωσιμότητας που θα αναπτύξουν. Η πρόκληση στο μέλλον θα είναι να ενοποιηθεί η απολογιστική πρακτική με βιώσιμη βιομηχανική πολιτική και πολιτική χρηματοδότησης. Πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα για τη χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων και μηχανισμοί της αγοράς που ποινικοποιούν τις μη βιώσιμες πρακτικές.

Εκφράζονται ανησυχίες στη Γερμανία ότι η υπερβολική έμφαση στις βιώσιμες πρακτικές αποτελούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι χωρών όπως οι ΗΠΑ, που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής;

Αντιμετωπίζουμε συχνά την ανησυχία σχετικά με τη μειονεκτική θέση που προκύπτει από την αναντιστοιχία νομοθετικών πλαισίων μεταξύ διαφορετικών χωρών. Η αίσθηση που έχουν πολλοί είναι ότι οι πιο αυστηρές ρυθμιστικές απαιτήσεις δεν ανταμείβονται ακόμα από την αγορά. Έχουμε όμως την ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δημιουργήσουμε μία ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία, βασισμένη σε αξίες και προσανατολισμένη στη βιωσιμότητα. Η ευρεία καταγραφή των σωστών επιχειρηματικών πρακτικών μπορεί να ασκήσει πίεση σε άλλες οικονομίες και εταιρείες να ανεβάσουν τα στάνταρ τους. Με τη βοήθεια ενός αντίστοιχου πλαισίου καταγραφής όπως είναι ο Κώδικας Βιωσιμότητας, δημιουργούμε ένα νέο πεδίο για βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα και ένα νέο πλαίσιο ανταγωνισμού – προς όφελος των πολιτών, του πλανήτη, της ευημερίας και του κοινού μας μέλλοντος!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή