Η ΕΤΕπ θα στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς το μέλλον

Η ΕΤΕπ θα στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς το μέλλον

Στόχος μας η βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων επιχορηγήσεων και δανείων της Ε.Ε.

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

* O κ. Christian Kettel Thomsen είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το 2021 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα και τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Από ιστορική σκοπιά, η χώρα γιόρτασε τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, μια στιγμή-ορόσημο στην ιστορία της, η οποία συνέβαλε στο να φτάσει το έθνος των Ελλήνων στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα. Επιπροσθέτως –και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη στρατηγική συνεργασία της με την ΕΤΕπ– φέτος συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Έπειτα από ένα δύσκολο για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο 2020, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, πέρυσι παρακολούθησα με μεγάλη ικανοποίηση την ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας, στην οποία συνέβαλε η χρηματοδότηση-ρεκόρ της ΕΤΕπ, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, για το 2020.

Σημειώνω ότι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω αρκετές φορές φέτος, γεγονός που υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της Ελλάδας σε τέτοιες δύσκολες περιόδους και τη σημασία που είχαν τα εκτεταμένα μέτρα ανακούφισης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, τα οποία έλαβαν οι ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 7,1% το 2021 (ποσοστό εντυπωσιακό) και 5,2% φέτος. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν, η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπου όλοι προσπαθούμε να βγούμε από την πανδημία.

Τα περίπου 31 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει η Ελλάδα από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της προς την ανάκαμψη. Είμαι ενθουσιασμένος που η ΕΤΕπ συμφώνησε φέτος με την ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει στη διαχείριση χρηματοδότησης ύψους έως 5 δισ. ευρώ, η οποία αποτελεί μέρος της υλοποίησης του φιλόδοξου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστού ως «Greece 2.0», που έχει στόχο τη δημιουργία έως 200.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η χρηματοδότηση θα διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη από τις προκλήσεις που δημιουργεί ο Covid-19 θα συμβάλει, επίσης, στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική δράση, θα αξιοποιήσει τις ψηφιακές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση.

Αυτό σημαίνει ότι οι τεχνικοί, οικονομικοί και περιβαλλοντικοί ειδικοί της ΕΤΕπ θα βοηθήσουν στον εντοπισμό έργων και αποτελεσματικών χρηματοοικονομικών δομών, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων επιχορηγήσεων και δανείων της ΕΕ. Το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους εντός της ΕΕ αποτελεί δείγμα της ισχύος και του συχνά καινοτόμου χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΕΤΕπ.

Τα έργα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν ποτέ πιο αναγκαία από όσο είναι σήμερα. Τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώσαμε από κοινού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη μεγαλύτερη υποστήριξη που έχει παράσχει ποτέ η ΕΤΕπ για βιώσιμες αστικές επενδύσεις και έργα ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα. Η ΕΤΕπ συμφώνησε να υποστηρίξει νέες επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για έργα υψηλού αντικτύπου σε πόλεις και χωριά ανά την Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των πρωτοποριακών προγραμμάτων ενεργειακής απόδοσης «Ηλέκτρα» και βιώσιμων αστικών επενδύσεων «Αντώνης Τρίτσης». Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», για παράδειγμα, αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια κατά τουλάχιστον 30%, να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Επενδύσεις όπως αυτές θα συμβάλουν στην προσαρμογή της χώρας στις νέες συνθήκες εν μέσω της τρέχουσας κλιματικής κρίσης και θα τη φέρουν σε καλύτερη θέση, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις. Η ΕΤΕπ θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βοήθειας για την προώθηση της δράσης για το κλίμα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, η οποία όμως, όπως αποδεικνύεται από τα έργα στην Ελλάδα που μόλις περιέγραψα, μας δίνει επίσης την ευκαιρία να χτίσουμε ένα πιο λαμπρό μέλλον.

Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στην κλιματική δράση, με περισσότερο από το 40% της χρηματοδότησης του Ομίλου ΕΤΕπ για τη χώρα το 2021 να κατευθύνεται σε επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα. Η χώρα έχει ήδη λάβει τη γενναία απόφαση να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, προσπάθεια που έχει ήδη αρχίσει. Παράλληλα, πρωτοπορεί στον εντοπισμό έργων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώσαμε μια Συμφωνία Παροχής Υπηρεσιών Συμβουλευτικής Υποστήριξης Έργων (PASSA) στην Ελλάδα, η οποία θα ενισχύσει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό, την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση επενδύσεων που υποστηρίζουν τη δίκαιη μετάβαση σε ολόκληρη τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Η ειδική ομάδα PASSA θα συνεργάζεται τόσο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θα παρέχει τεχνική υποστήριξη στους τομείς των βιώσιμων μεταφορών, των δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα, των λυμάτων, των στερεών αποβλήτων και της ενέργειας, καθώς επίσης και της αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Ένας άλλος βασικός τομέας στον οποίο εστιάσαμε φέτος είναι αυτός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), οι οποίες αιμοδοτούν την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στην Αθήνα το καλοκαίρι που μας πέρασε, ανακοινώσαμε ότι οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν επηρεαστεί από τον Covid-19 θα επωφεληθούν από νέα χρηματοδότηση ύψους 1,125 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με την υποστήριξη των πρώτων προϊόντων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων που εγκρίθηκαν στη χώρα. Εργαζόμαστε για την επίτευξη παρόμοιων συμφωνιών και με άλλες ελληνικές τράπεζες.

Επιπλέον, συνεργαζόμαστε στενά με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), έναν οργανισμό που βοηθά τις ΜμΕ να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Η ΕΤΕπ έχει επισήμως ανακοινώσει την παροχή στήριξης ύψους 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η υποστήριξη θα βοηθήσει την ΕΑΤ να ενισχύσει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και να παράσχει 2 δισ. ευρώ για επενδύσεις από ΜμΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε όλη την Ελλάδα.

Οι αριθμοί αυτοί είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακοί. Όμως, κατά την άποψή μου, το 2021 πρέπει να είναι το έτος της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ευκαιριών. Το έτος της υποστήριξης τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών επενδύσεων. Των επενδύσεων για το κλίμα. Της ουσιαστικής υποστήριξης σε έργα ζωτικής σημασίας σε όλους τους τομείς, προς όφελος όλων των Ελλήνων, καθώς οδεύουμε προς το 2022 με περισσότερη αισιοδοξία από ό,τι πριν από έναν χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή