ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύει σε έργα με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, στοχεύει σε βιώσιμη ευημερία για όλους
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ομιλοσ-γεκ-τερνα-επενδύει-σε-έργα-με-υψ-561662230

ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύει σε έργα με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, στοχεύει σε βιώσιμη ευημερία για όλους

Ο Όμιλος υλοποιεί επενδύσεις άνω των 6,5 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

O Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρωταγωνιστεί στην εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη, προωθώντας ή συμμετέχοντας σε επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 6,5 δισ. ευρώ, ενισχύουν την αγορά εργασίας και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο μέλλον, αναλαμβάνοντας παράλληλα σαφείς δεσμεύσεις σε θέματα αειφορίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε τον Δεκέμβριο στην έκδοση του πρώτου ομολόγου συνδεδεμένου με ρήτρα αειφορίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να μειώσει την ένταση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των δραστηριοτήτων της κατά 25% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Επιπλέον, ο Όμιλος, δρομολογεί και υλοποιεί κομβικά, υπερσύγχρονα έργα και επενδύσεις που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας την επόμενη δεκαετία. Σε αυτά περιλαμβάνονται «πράσινα» έργα, επενδύσεις στην κυκλική οικονομία, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, καθώς και επενδύσεις σε υποδομές που τονώνουν την απασχόληση με περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, φέρνουν στο προσκήνιο την επανάσταση της καθαρής ενέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο και συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 

Πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια 

Προσανατολισμένος στην πράσινη μετάβαση εδώ και δεκαετίες, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσα από τη θυγατρική του ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, πρωταγωνιστεί στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας αξιοποιώντας όλες τις ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ και αποθήκευσης. Προκρίνει όμως τις τεχνολογίες εκείνες που διαθέτουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και ισχυρή πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία, όπως π.χ. η αντλησιοταμίευση, τα αιολικά πάρκα, χερσαία και θαλάσσια, και τα υδροηλεκτρικά έργα. 

Με στόχο τα 3.000 MW στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας την επόμενη πενταετία, ο Όμιλος πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης νέα αιολικά έργα συνολικής ισχύος περίπου 2.200 MW, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) συνολικής ισχύος 1.700 MW, ενώ προωθούνται συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης (κυρίως αντλησοταμίευσης) συνολικής ισχύος περίπου 3.500 MW. Παράλληλα, ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.500 MW στις ελληνικές θάλασσες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο για το 2020, η παραγωγή καθαρής ενέργειας του Ομίλου ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια μεγαβατώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε μη έκλυση περισσότερων από 3 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) στην ατμόσφαιρα.

Παράλληλα, ο Όμιλος ηγείται στην κυκλική οικονομία, με πρότυπα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης, διεκδικεί σειρά έργων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες, τις τηλεπικοινωνίες και τη ψηφιακή μετάβαση, ενώ συμμετέχει, μαζί και με άλλους ισχυρούς ελληνικούς Ομίλους, στο πρόγραμμα White Dragon που αφορά στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην ελληνική επικράτεια.

ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύει σε έργα με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, στοχεύει σε βιώσιμη ευημερία για όλους-1

Καθετοποιημένος στον χώρο της ενέργειας, ισχυρός παίκτης σε υποδομές και παραχωρήσεις

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται επίσης στην παραγωγή θερμικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, με τις μονάδες ΗΡΩΝ Ι (την πρώτη ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή από  φυσικό αέριο στην Ελλάδα) και ΗΡΩΝ ΙΙ, ενώ προχωρεί με την Motor Oil στην επένδυση, ύψους 375 εκατ. ευρώ, της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, εξασφαλίζοντας έτσι συνολική θερμική ισχύ της τάξης των 1,5 GW. 

Ισχυρός και στους τομείς των υποδομών και των παραχωρήσεων, Όμιλος υλοποιεί και αναπτύσσει σημαντικά έργα υποδομών και παραχωρήσεων όπως ο Ε65, που βγάζει από την απομόνωση την Κεντρική Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία, το έργο μελέτης, κατασκευής και διαχείρισης του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι της Κρήτης, καθώς και σειρά σημαντικών συμβάσεων παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ για μείζονες υποδομές, όπως το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό. Τέλος, με την αναμενόμενη εντός του 2022 προσθήκη της Εγνατίας Οδού στο χαρτοφυλάκιό του, ο Όμιλος γίνεται ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος των παραχωρήσεων στην Ελλάδα και υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη.

Στήριξη της κοινωνίας και προστασία του περιβάλλοντος 

Ο Όμιλος βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που περιλαμβάνει δραστηριότητες και χορηγίες στήριξης ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, προσφορά στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργία ευκαιριών σταδιοδρομίας για νέους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κοινωνικού έργου είναι το νέο σχολείο στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, αξίας άνω των 1,2 εκατ. ευρώ, η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σούδα σε πρώτο πράσινο και ενεργειακά αυτόνομο στρατιωτικό αεροδρόμιο παγκοσμίως, χάρη στη δωρεά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, η στήριξη στο εθνικό σύστημα υγείας στην πανδημία με δωρεές εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών σε νοσοκομεία αναφοράς και κέντρα υγείας, και η παροχή μηχανημάτων έργου και ανθρώπινου δυναμικού στη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού. Παράλληλα, η θυγατρική του Ομίλου, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχει αναλάβει και τη μετατροπή του Άη Στράτη σε πράσινο ελληνικό νησί, με το πρωτοποριακό υβριδικό έργο που εξασφαλίζει διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας άνω του 85%, αποθήκευση ενέργειας, τηλεθέρμανση και παροχή ζεστού νερού στους κατοίκους της κοινότητας του ιστορικού ακριτικού αυτού νησιού, σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και τη δημοτική αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή