Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη: Η ελληνική αγορά τεχνολογίας είναι ταχέως αναπτυσσόμενη

Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη: Η ελληνική αγορά τεχνολογίας είναι ταχέως αναπτυσσόμενη

«Βοηθάμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να καινοτομούν, διατηρώντας παράλληλα υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας και ασφάλειας».

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κ. Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη είναι Public Policy Manager Ελλάδας και Κύπρου, Amazon Web Services.

Η Τοπική Ζώνη αποτελεί έναν, ενδεχομένως, άγνωστο όρο για τους περισσότερους, όμως αυτού του είδους η υποδομή επιτρέπει τη μείωση του χρόνου απόκρισης (latency) που απαιτείται για μια ενέργεια στο ψηφιακό νέφος κάτω ακόμα και από τα 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Η Ελλάδα είναι μία από τις 21 χώρες εκτός ΗΠΑ όπου η Amazon Web Services θα προχωρήσει στη δημιουργία Τοπικής Ζώνης, με τη χώρα μας να διαθέτει μια ισχυρή και ταχέως αναπτυσσόμενη πελατειακή βάση, όπως αναφέρει στο «Κ» η Public Policy Manager Ελλάδας και Κύπρου της Amazon Web Services (AWS), Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη. 

Η αμερικανική εταιρεία διαθέτει, ήδη, σημαντική δραστηριότητα στην Ελλάδα και ενόψει της νέας επένδυσής της προχωράει σε νέες προσλήψεις.

– Τι ακριβώς περιλαμβάνει η επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα;
Η επένδυση που ανακοινώθηκε στο AWS re:Invent 2021 στις αρχές Δεκεμβρίου και παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό και σε μέλη της κυβέρνησης αφορά τη δημιουργία μιας νέας υποδομής που ονομάζεται «Τοπική Ζώνη» (AWS Local Zone) στην Ελλάδα το 2022. Η χώρα μας είναι μία από τις 21 χώρες όπου θα δημιουργηθούν AWS Local Zones για πρώτη φορά εκτός ΗΠΑ. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν τύπο υποδομής που τοποθετεί βασικές υπηρεσίες της AWS πιο κοντά σε μεγάλες πόλεις, σε βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα, όπου δεν υπάρχουν σήμερα data centers της εταιρείας. Παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, ειδικά για εφαρμογές που απαιτούν πολύ γρήγορες αποκρίσεις (latency), όπως είναι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα υβριδικά περιβάλλοντα μεταξύ των data centers των πελατών και του cloud, εφαρμογές στον χώρο της υγείας, gaming σε πραγματικό χρόνο, δημιουργία live streaming βίντεο, προσομοιώσεις, εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας αλλά και μηχανικής μάθησης.
 
– Πώς τα Local Zones ενισχύουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας;
Οι Τοπικές Ζώνες φέρνουν ουσιαστικά όλες τις δημοφιλείς υπηρεσίες και εφαρμογές της AWS κοντά στον τελικό χρήστη στην Ελλάδα. Μειώνουν έτσι τον χρόνο απόκρισης (latency) που απαιτείται για μια ενέργεια στο cloud κάτω ακόμα και από τα 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο συνδυασμός ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται τοπικά και ταχύτητας παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα για υφιστάμενους αλλά και μελλοντικούς πελάτες μας σε σειρά κλάδων με ειδικές απαιτήσεις, επιτρέποντάς τους να αξιοποιήσουν το cloud για να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικοί.
 
– Τι οδήγησε την εταιρεία στην απόφαση να τοποθετηθεί στη χώρα μας;  
H AWS έχει μiα αμιγώς πελατοκεντρική προσέγγιση: σε ό,τι κάνουμε σκεφτόμαστε πάντα τι χρειάζονται οι πελάτες μας. Εδώ και χρόνια, έχουμε μια ισχυρή και ταχέως αναπτυσσόμενη πελατειακή βάση στην Ελλάδα. Πλέον, μέσω του νέου γραφείου μας στην Αθήνα, που άνοιξε στις αρχές του 2021, είμαστε σε θέση να παρέχουμε ακόμη καλύτερη υποστήριξη στους πελάτες μας και να βοηθάμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να καινοτομούν, διατηρώντας παράλληλα υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας και ασφάλειας. Σε αυτή τη βάση έγινε και η επιλογή της Ελλάδας για τη δημιουργία Local Zone. Στην απόφαση συνέβαλε καθοριστικά η μεγάλη έμφαση που δίνεται από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τις επιχειρήσεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θέλουμε να είμαστε μέρος της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη, παρέχοντας εργαλεία και λύσεις σε δημόσιους φορείς, εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ώστε μέσω του cloud να προσφέρουν περισσότερες και καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες σε όλους.
 
– Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι που θέτει η Amazon Web Services όσον αφορά την ανάπτυξή της στην Ελλάδα; Έχει ή πρόκειται να προχωρήσει σε προσλήψεις μηχανικών πληροφορικής ή άλλων ειδικοτήτων;
Η οικοδόμηση μιας σύγχρονης και ψηφιακής Ελλάδας περνάει μέσα από την αξιοποίηση του cloud. Εδώ και 14 χρόνια, η AWS είναι η πιο πλήρης και ευρέως χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα cloud στον κόσμο και διαθέτει στους πελάτες της περισσότερες από 200 ψηφιακές υπηρεσίες, όπως αποθήκευση, ανάλυση δεδομένων, ανάπτυξη εφαρμογών σε mobile, web και social media περιβάλλον, εφαρμογές Internet of Things που κάνουν τα σπίτια μας και τις πόλεις μας εξυπνότερες, μεταξύ άλλων. Είμαστε, λοιπόν, εδώ για να υποστηρίξουμε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να κάνουν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να επεκτείνουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα, αλλά και να αναπτύσσουμε την ομάδα μας κάνοντας προσλήψεις σε τεχνικούς και μη τεχνικούς ρόλους σε συνεχή βάση. Μάλιστα, πολλοί Έλληνες συνάδελφοί μας ενδιαφέρονται να μεταφερθούν στο γραφείο μας στην Αθήνα.
 
– Περιγράψτε μας τι είναι και γιατί είναι σημαντικά τα cloud computing services που προσφέρει η εταιρεία στους πελάτες της.
Η AWS διαθέτει σήμερα περισσότερες από 200 πλήρεις ψηφιακές υπηρεσίες: από την ανάπτυξη και τη λειτουργία test environments μέχρι την ανάλυση μεγάλων δεδομένων, επιχειρηματικές εφαρμογές και εφαρμογές διαχείρισης κρίσιμων εργασιών, καθώς και προηγμένες λύσεις ασφαλείας. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς: Στο φετινό AWS re:Invent, το μεγαλύτερο συνέδριο cloud computing παγκοσμίως, έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις νέων υπηρεσιών, όπως το AWS Private 5G, που επιτρέπει στους πελάτες μας να δημιουργήσουν ιδιωτικά δίκτυα 5G σε λίγες μόλις ημέρες, το Amazon SageMaker Canvas, που επιτρέπει σε αναλυτές να δημιουργούν μοντέλα μηχανικής μάθησης (ML) και να κάνουν ακριβείς προβλέψεις χωρίς να γράφουν κώδικα, αλλά και το Amazon SageMaker Studio Lab, μια δωρεάν υπηρεσία που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να μάθει και να πειραματιστεί με τη μηχανική μάθηση. Εκτός από το ότι παρέχουμε το μεγαλύτερο εύρος υπηρεσιών, η AWS διαθέτει επίσης τη μεγαλύτερη λειτουργικότητα σε αυτές τις υπηρεσίες. Η μετάβαση στο AWS Cloud προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους πελάτες μας από πλευράς ευελιξίας, εξοικονόμησης κόστους, ταχύτητας στην ανάπτυξη εφαρμογών οι οποίες μπορούν να είναι προσβάσιμες παγκοσμίως σε λίγα λεπτά.
 
– Πώς αξιολογείτε το οικοσύστημα τεχνολογίας στην Ελλάδα και το επίπεδο ψηφιοποίησης του Δημοσίου και των εταιρειών; 
H Ελλάδα έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Είμαστε περήφανοι που συμμετείχαμε σε δύο σημαντικά πρότζεκτ στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας: στην εισαγωγή του Passenger Locator Form (PLF), μια φόρμας που οι περισσότεροι έχουμε πλέον συμπληρώσει στα ταξίδια μας και της πλατφόρμας που «χτίστηκε» πλήρως σε περιβάλλον AWS, αλλά και στην ανάπτυξη της πλατφόρμας εμβολιασμού emvolio.gov.gr, που επίσης «τρέχει» στο AWS Cloud. Και τα δύο αποτελούν πλέον case study και για αρκετές άλλες χώρες. Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, συνεργαζόμαστε με μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο γνωστές ελληνικές startups (όπως οι Beat, Deepsea Technologies, Omilia, Qivos) και επιχειρήσεις (Wind Ελλάς, ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Χρυσή Ευκαιρία κ.ά.), καθώς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Διαθέτουμε, επίσης, μια δραστήρια ομάδα χρηστών στην Αθήνα, με εκατοντάδες μέλη. Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε το πνεύμα πρωτοπορίας που υπάρχει στη χώρα και να βοηθήσουμε τους υφιστάμενους και μελλοντικούς πελάτες μας να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, για να παρέχουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή