Elpen: Σε επενδυτικό μαραθώνιο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προς όφελος των ασθενών
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
elpen-σε-επενδυτικό-μαραθώνιο-η-ελληνική-φ-561663985

Elpen: Σε επενδυτικό μαραθώνιο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προς όφελος των ασθενών

Στην πανδημία η ELPEN, αλλά και άλλες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εγγυήθηκαν την επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν σοβαρές ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα πρώτης γραμμής, η ισχυρή παραγωγική βάση της χώρας μας απέτρεψε την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων. Εν μέσω υγειονομικής κρίσης η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία διασφάλισε την απρόσκοπτη πρόσβαση σε φάρμακα για περισσότερους από 3 εκατ. ασθενείς. Τα 42 εργοστάσια φαρμάκων που διαθέτουμε έχουν άλλωστε τη δυνατότητα να καλύψουν το 70% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών. 

Με δραστηριότητα πολλών δεκαετιών, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία διαθέτει σημαντική ερευνητική και παραγωγική τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 147 χώρες. Ωστόσο οι πολιτικές της προηγούμενης δεκαετίας  επηρέασαν την αναπτυξιακή της δυναμική λόγω των μεγάλων  επιβαρύνσεων που έφθασαν έως και το 70% του κύκλου των  εργασιών τους. Παρ’ όλα αυτά, μόλις δόθηκαν τα ελάχιστα κίνητρα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες κινητοποιήθηκαν. Αξιοποιώντας τη δυνατότητα συμψηφισμού ενός μικρού ποσοστού (8%) του clawback με επενδύσεις, υλοποιούν  ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 1,2 δις. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Οι επενδύσεις αυτές θέτουν τις βάσεις για την ανάδειξη της Ελλάδας σε παραγωγικό και ερευνητικό κόμβο φαρμακευτικής τεχνολογίας για την Ευρώπη.

Επιχειρώντας με αυτόν τον προσανατολισμό, στην ELPEN υλοποιούμε ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 125 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, στοχεύοντας στην αύξηση των εξαγωγών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας. Οι επενδύσεις μας υλοποιούνται στην Ελλάδα, με Έλληνες επιστήμονες και δημιουργούν νέες, μόνιμες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, συμβάλλοντας ενεργά στο brain gain. 

Στον παραγωγικό τομέα οι επενδύσεις μας περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεών μας στο Πικέρμι. Παράλληλα στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, η επένδυση μας αφορά στη δημιουργία Πάρκου Έρευνας και Καινοτομίας στα Σπάτα. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Η λειτουργία του θα στηρίξει τη διεξαγωγή προκλινικής έρευνας από Έλληνες και ξένους ερευνητές, τη δημιουργία biobanks για την αντιμετώπιση ασθενειών, αλλά και την υποδοχή εταιρειών τεχνολογίας και startups. 

Mε τις νέες επενδύσεις μας επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στις δυνατότητες της χώρας μας. Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει την σημαντική αναπτυξιακή δυναμική της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Η άρση των υφιστάμενων αντικινήτρων, η διαμόρφωση ενός σταθερού επενδυτικού πλαισίου και η ολοκλήρωση των δομικών μεταρρυθμίσεων θα μας επιτρέψουν να συμβάλλουμε ενεργά στο εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία –το έχει αποδείξει– είναι ένας σημαντικός, ελπιδοφόρος κλάδος με πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και τις εξαγωγές.

Η ELPEN ιδρύθηκε το 1965. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή φαρμάκων σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Ο κύκλος εργασιών του Όμιλου ELPEN, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή