Δημήτρης Κουτσόπουλος: Η νέα πραγματικότητα είναι η συνεχής αβεβαιότητα

Δημήτρης Κουτσόπουλος: Η νέα πραγματικότητα είναι η συνεχής αβεβαιότητα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος είναι CEO της Deloitte Ελλάδος.

Η εποχή που ζούμε είναι ιδιαίτερη. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις αποτελούν μια πραγματικότητα, στην οποία όμως καλούμαστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να παράγουμε, να καινοτομούμε, με μόνη βεβαιότητα την ύπαρξη διαρκούς αβεβαιότητας.

Το να επιχειρεί κανείς στο σημερινό περιβάλλον είναι μια πρόκληση, ειδικά σε μια χώρα που έρχεται από δεκαετή κρίση. Γνωρίζουμε από οικονομική ύφεση, ανασφάλεια, αστάθεια και μεταβολές, ωστόσο έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις –αλλά και ο δημόσιος τομέας– έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, προσελκύουν επενδυτές και εξειδικευμένο προσωπικό, που μάλιστα γίνεται ανταγωνιστικό, καθώς συνδυάζει υψηλή τεχνογνωσία σε σχετικά χαμηλό κόστος. Ασφαλώς, καθώς ο πόλεμος για το ταλέντο θα εντείνεται, οι εταιρείες θα βρίσκονται στην ανάγκη να αναβαθμίσουν το δυναμικό τους, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποί τους έχουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη χρήση των τεχνολογικών εργαλείων, ενσωματώνοντας τη φροντίδα για τη σωματική, ψυχική και οικονομική υγεία των εργαζομένων τους στον σχεδιασμό της εργασίας. Με τα τεχνολογικά εργαλεία σε κεντρικό ρόλο στη λειτουργία των επιχειρήσεων, αυτές εξελίσσονται σε επιχειρήσεις τεχνολογίας, ωθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε διαρκή επιτάχυνση.

Η οικονομία θα συνεχίσει να επωφελείται από τη συνεχιζόμενη ψηφιακή μετάβαση, με τον ανταγωνισμό να εντείνεται, ωθώντας τις επιχειρήσεις στο να υιοθετούν όλο και περισσότερο την καινοτομία και να γίνονται ανταγωνιστικές ακόμη και στον παγκόσμιο στίβο.

Το θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί ένα περιβάλλον φορολογικής σταθερότητας και δίνει σημαντική ώθηση και στήριξη στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Η βέλτιστη διαχείριση των πόρων δεν είναι θεωρία και οι ελληνικές επιχειρήσεις θέτουν σαφείς στόχους, επενδύοντας σε δομές και πρακτικές κυκλικής οικονομίας. Οι στρατηγικές μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και οι πρωτοβουλίες ESG αποτελούν κεντρικό κομμάτι του άξονα στρατηγικής τους. Το RePowerEU, το πλαίσιο δράσεων απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, προσφέρει επιπλέον πόρους.

Οι διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία χρηματοδοτικών εργαλείων, που μας καλούν να τα αντλήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, εδώ και τώρα.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο (πόλεμος στην Ουκρανία, ένταση στη Σινική Θάλασσα) και σε τοπικό επίπεδο (επικείμενες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία) θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις αγορές και τις οικονομίες.

Στην Deloitte, η νέα χρονιά μάς βρίσκει έτοιμους με στρατηγικές, εργαλεία και πλάνα προς χρήση και υλοποίηση. Συνεργαζόμαστε στενά με δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία χρηματοδότησης και να υλοποιήσουν τα έργα και τις επενδύσεις που προγραμματίζουν.

Μαζί δημιουργούμε αξία με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά είναι αυτές που μας κινητοποιούν να δράσουμε με ταχύτητα και ευελιξία και να γράψουμε το νέο κεφάλαιο στην οικονομική ιστορία του τόπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή