Μάνος Μανουσάκης: Τα ηλεκτρικά δίκτυα στον πυρήνα της ενεργειακής μετάβασης

Μάνος Μανουσάκης: Τα ηλεκτρικά δίκτυα στον πυρήνα της ενεργειακής μετάβασης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Μάνος Μανουσάκης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

Το 2022 ήταν μια χρονιά με ισχυρές αναταράξεις και έντονη αβεβαιότητα στο διεθνές γεωπολιτικό και ενεργειακό τοπίο. Με φόντο την επιδεινούμενη κλιματική κρίση και τον παρατεταμένο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη αναζητά εσπευσμένα τρόπους να διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια χωρίς τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να μειώσει το υψηλό ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η ενεργειακή μετάβαση είναι ο δύσβατος αλλά απολύτως αναγκαίος δρόμος, εάν θέλουμε ένα μέλλον βιώσιμο –με περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς όρους– για τις επόμενες γενιές.

Το 2023 είναι ανάγκη να κινηθούμε ακόμη πιο αποφασιστικά και συντονισμένα, ώστε να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση και τον εξηλεκτρισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, χρειαζόμαστε πρωτίστως περισσότερα ηλεκτρικά δίκτυα, ώστε να μεταφέρουμε επαρκή ενέργεια, πιο φιλική περιβαλλοντικά και πιο προσιτή οικονομικά, σε όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Περισσότερες επενδύσεις σε έργα μεταφοράς, δηλαδή έργα ανάπτυξης δικτύων, σημαίνει περισσότερες ΑΠΕ στο σύστημα και άρα ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση.

Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση των ΑΠΕ, εκτιμάται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επενδύσεις σε έργα ανάπτυξης ηλεκτρικών δικτύων θα πρέπει να αυξηθούν κατά 50-70% (!) και να ανέλθουν σε 34-39 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2030.

Με τα έργα μεταφοράς που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο του δεκαετούς επενδυτικού μας προγράμματος, ύψους 5 δισ. ευρώ, ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος για ενσωμάτωση ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί από 18 GW σήμερα σε 28 GW στο τέλος της δεκαετίας.

Οι ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις, που προχωρούν με ταχύ ρυθμό στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, ενισχύουν την ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας, συμβάλλουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος που προέρχεται από την ηλεκτροπαραγωγή και «πρασινίζουν» το ενεργειακό μας μείγμα.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ ενισχύει το δίκτυο των διεθνών διασυνδέσεων με όλα τα γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη, ενώ συνδράμει δύο κρίσιμα έργα διηπειρωτικών διασυνδέσεων που δρομολογούνται στην Ανατολική Μεσόγειο: τις διασυνδέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Αιγύπτου.

Αυτοί οι νέοι διεθνείς ενεργειακοί διάδρομοι, με επίκεντρο την Ελλάδα, θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού της Ευρώπης με καθαρούς ενεργειακούς πόρους, ενώ θα δώσουν στη χώρα μας την ευκαιρία να αναβαθμίσει τη θέση της στον διεθνή ενεργειακό χάρτη και να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας. Δεδομένου του υψηλού ανανεώσιμου δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα, οι ΑΠΕ αναμένεται να κυριαρχήσουν στο εθνικό ενεργειακό μείγμα και η παραγωγή τους να υπερκαλύπτει την εσωτερική κατανάλωση.

Η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ, ενώ είναι απολύτως επιθυμητή, θέτει σημαντικές προκλήσεις για τη διατήρηση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο σχεδιάστηκε πριν από δεκαετίες, με βάση διαφορετικές ανάγκες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στις περισσότερες χώρες.

Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατάσταση, που είχαμε λιγότερες και πιο ευέλικτες μονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, η παραγωγή των ΑΠΕ είναι γεωγραφικά διεσπαρμένη και απρόβλεπτη (στοχαστική), καθώς εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Στον ΑΔΜΗΕ, υπηρετώντας με συνέπεια το κοινωνικό αγαθό της σταθερής ηλεκτροδότησης, επενδύουμε σε πιο έξυπνα και ανθεκτικά δίκτυα, εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης της ανανεώσιμης παραγωγής και ειδικές υποδομές για γρήγορη και αποτελεσματική κατανομή του ηλεκτρικού φορτίου. Οι τεχνολογίες αποθήκευσης θα ενισχύσουν επίσης τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος και θα μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης των ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή