Γιάννης Αληγιζάκης: Η ΕΛΙΝΟΙΛ στοχεύει στο ενεργειακό μέλλον με συνέπεια στην περιβαλλοντική μέριμνα

Γιάννης Αληγιζάκης: Η ΕΛΙΝΟΙΛ στοχεύει στο ενεργειακό μέλλον με συνέπεια στην περιβαλλοντική μέριμνα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος ΣΕΕΠΕ της ΕΛΙΝΟΙΛ.Η ενεργειακή βιομηχανία μετασχηματίζεται υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής κρίσης και της ενεργειακής ασφάλειας.

Η αύξηση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εξισορροπείται από την αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Παρόλο που η ενεργειακή κρίση ωθεί στην πρόσκαιρη αύξηση χρήσης των υφιστάμενων μονάδων που λειτουργούν με άνθρακα, δεν υπάρχουν νέες επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, οι ενισχυμένες πολιτικές, οι υποτονικές οικονομικές προοπτικές και οι υψηλές βραχυπρόθεσμες τιμές οδηγούν συνδυαστικά στη συγκράτηση της συνολικής αύξησης της ζήτησης ενέργειας. Αύξηση που προέρχεται κυρίως από την Ινδία, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ στην Κίνα προβλέπεται πλέον επιβράδυνση στην αύξηση χρήσης ενέργειας, έως και μηδενική αύξηση πριν από το 2030, καθώς η οικονομία επικεντρώνεται στις υπηρεσίες.

Ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων μειώνεται σταδιακά, διατηρώντας όμως σημαντική παρουσία ακόμα και μετά το 2030. Η τάση για ηλεκτροκίνηση, όπως και για εν γένει εξηλεκτρισμό, θα αυξάνει τη ζήτηση για «πράσινο» ρεύμα από φωτοβολταϊκά και αιολική ενέργεια, δεδομένων βέβαια των περιορισμών που τίθενται από τη διαθεσιμότητα δικτύων, αποθήκευσης και συσσωρευτών. Ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και τα υγρά καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, ιδιαίτερα την περίοδο μέχρι το 2035, καθώς και το υδρογόνο μετά το 2030, ενώ η ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης CO2 θα επιφέρει την τελική ισορροπία, ενδεχομένως μετά το 2035.

Όσον αφορά την ΕΛΙΝΟΙΛ, η εταιρεία παραμένει συνεπής στους στόχους της για περιβαλλοντική μέριμνα στη δραστηριότητά της, ενώ στοχεύει στην έγκαιρη προσαρμογή της στις σύγχρονες απαιτήσεις της ενεργειακής αγοράς.

Ειδικότερα, μετά την είσοδό της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μέσω των εμπορικών σημάτων «electricon» και «aerion», που συνεχίζουν σήμερα τη δυναμική τους αναπτυξιακή πορεία, το επόμενο βήμα αφορά τη μετεξέλιξη του δικτύου πρατηρίων Ελίν σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς σταθμούς. Ένα εγχείρημα σημαντικό, αλλά περίπλοκο, διότι βασίζεται στην εξυπηρέτηση των νέων καταναλωτών, ανάγκες που θα προκύψουν μετά το 2030.

Με γνώμονα τη σημασία της πράσινης κινητικότητας, αναγνωρίζει τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, όχι μόνο στην εξοικονόμηση πόρων, αλλά και ευρύτερα στη βιωσιμότητα του πλανήτη και στην υγεία όλων μας. Προχώρησε, λοιπόν, σε στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης που αφορά την εγκατάσταση φορτιστών ΔΕΗ blue στα πρατήρια Ελίν.

Επιπλέον, επιδιώκει την έγκαιρη είσοδό της στη νέα αγορά του Συμπιεσμένου και του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG – CNG), καθώς και την επέκτασή της στην παραγωγή και τη διανομή «πράσινου» υδρογόνου για οδικές μεταφορές και βιομηχανική κατανάλωση, μέσω της συνεργασίας με τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της ΕΛΙΝΟΙΛ ενισχύεται με επενδύσεις για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, όπου παράλληλα με τις επενδύσεις στις άλλες τεχνολογίες θα ολοκληρώσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό της, που θα της επιτρέψει να είναι ανταγωνιστική και κερδοφόρα στη νέα ενεργειακή αγορά που σταδιακά διαμορφώνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή