HELLENiQ ENERGY: «Στην αιχμή της πράσινης μετάβασης, με στρατηγικό όραμα και ένα νέο όνομα»

HELLENiQ ENERGY: «Στην αιχμή της πράσινης μετάβασης, με στρατηγικό όραμα και ένα νέο όνομα»

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη νέα ονομασία HELLENiQ ENERGY να αποτυπώνει την πολυμορφία των δραστηριοτήτων του και να αντικατοπτρίζει τη μετάβαση στο ενεργειακό του μέλλον, ο ιστορικός Όμιλος, που επί 64 χρόνια πρωταγωνίστησε στην επιχειρηματική ζωή του τόπου με την επωνυμία Ελληνικά Πετρέλαια, ολοκλήρωσε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρώτο στάδιο υλοποίησης του στρατηγικού του σχεδιασμού «Vision 2025», που τον οδηγεί σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Όμιλος αντιμετωπίζει την πρόκληση για ενεργειακή μετάβαση ως μια σημαντική ευκαιρία για τον συνολικό μετασχηματισμό του, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να δώσει πειστική απάντηση στον προβληματισμό που γεννά η σημερινή ενεργειακή κρίση. Το ολοκληρωμένο στρατηγικό πρόγραμμα «Vision 2025» ενσωματώνει όλες τις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα, στοχευμένα ιδιωτικά επενδυτικά προγράμματα. Μέσα από το πρόγραμμα, ο Όμιλος στοχεύει να διασφαλίσει την ισχυρή θέση που κατέχει στον κλάδο των πετρελαιοειδών, καθιστώντας τις δραστηριότητές του συμβατές με το νέο περιβάλλον, και ταυτόχρονα να αναπτύξει με ουσιαστικό τρόπο την παρουσία του σε νέες, πιο καθαρές μορφές ενέργειας, κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου για την ενεργειακή βιομηχανία. Ο μετασχηματισμός σε έναν ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας και ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αποτελεί για τη διοίκηση της HELLENiQ ENERGY ένα αδιαπραγμάτευτο όραμα.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, κ. Ανδρέας Σιάμισιης, «οι αλλαγές που συντελούνται –με τη σχεδόν καθολική υποστήριξη στο πρόγραμμα “Vision 2025” από τους μετόχους μας, τις κεφαλαιαγορές, τα στελέχη και τους εργαζομένους– βοηθούν την εταιρεία να πετύχει τους επιχειρηματικούς της στόχους, αλλά και να πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό πυλώνα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου

Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ανέρχεται σε σχεδόν 4 δισ. ευρώ, από τα οποία το 50% προορίζεται για τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής του δραστηριότητας και την παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών CO2.

Είναι ενδεικτικό ότι η θυγατρική εταιρεία ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες έχει καταστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ελλάδα σε νέα έργα ΑΠΕ. Μέσα σε διάστημα μικρότερο των 20 μηνών, δωδεκαπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ, φτάνοντας στα 340 MW, ενώ αναβάθμισε τον στόχο για 1 GW σε λειτουργία έως το 2026 και 2 GW μέχρι το έτος 2030, μια εξέλιξη που θα συμβάλει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου κατά 50%.

Εμβληματικό έργο ήταν η δημιουργία του πάρκου φωτοβολταϊκών ισχύος 204,3 MW στην Κοζάνη, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2022, καλύπτει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών σε ενέργεια μηδενικών εκπομπών, ενώ η παραγωγή του μέσα σε ένα 24ωρο έχει φτάσει μέχρι και 1,5 GWh, δηλαδή παρήγαγε σε μία ημέρα την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσουν 400 νοικοκυριά σε ένα έτος. Στα θετικά στοιχεία προσμετράται και το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, καθώς η τιμή αναφοράς του έργου είναι κάτω από 58 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στο επενδυτικό πλάνο συγκαταλέγονται και άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως υπεράκτια αιολικά, ευέλικτα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και δυναμική είσοδος στην αγορά της ηλεκτροκίνησης με την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου σταθμών ταχείας φόρτισης.

Παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων νέας γενιάς

Την ίδια ώρα, ο Όμιλος επενδύει στην παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων νέας γενιάς, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, στη σταδιακή υποκατάσταση μέρους της τροφοδοσίας των διυλιστηρίων με πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος, στην έρευνα και στην ανάπτυξη «πράσινων» τεχνολογιών και εφαρμογών, στην αναβάθμιση των υποδομών και στην ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ εφαρμόζει εκτεταμένα προγράμματα μείωσης της παραγωγής αποβλήτων και ανακύκλωσης.

Η HELLENiQ ENERGY συνεχίζει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανάπτυξης και να αποτελεί στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ, το 12% των συνολικών εξαγωγών και το 5% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Πρόσφατα ανακοίνωσε ένα από τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου των τελευταίων ετών –λόγω και των υψηλών διεθνών περιθωρίων διύλισης– παρουσιάζοντας συγκρίσιμα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου 381 εκατ. ευρώ, βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους κλάδους, αλλά και επιπλέον μείωση του καθαρού δανεισμού. Ωστόσο, η επιτυχία του Ομίλου δεν συμβαδίζει μόνο με θετικούς ισολογισμούς, αλλά και με τη συμμετοχή στις ανάγκες της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά διαρκώς σε σειρά δράσεων για άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, όπως η επιδότηση μεταφορικών σε ακριτικά νησιά, η πρόσθετη έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και η διανομή δωρεάν πετρελαίου θέρμανσης στα παιδιατρικά νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, καθώς και σε σχολικές μονάδες όμορων δήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή