Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, όπως και οι γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και οι εκλογές, διαμορφώνουν το νέο περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν το νέο έτος μεγάλες και μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, οι δομικές αλλαγές που συνθέτουν ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάγκη επαύξησης της βιωσιμότητας της οικονομικής δραστηριότητας δεν επιτρέπουν μεγάλες αναβολές, πόσω μάλλον αναστολή, των σχετικών επενδύσεων.

Ωστόσο η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει δείξει την τελευταία διετία –κατά την οποία η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία κλυδώνισε ακόμα και πολυεθνικές– πως έχει αποκτήσει ισχυρά αντισώματα και γρήγορα αντανακλαστικά. Μια κληρονομιά της δύσκολης δεκαετίας της ελληνικής κρίσης χρέους που προηγήθηκε. 

Σύμμαχος στη δύσκολη αυτή συγκυρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις αποδεικνύεται αφενός το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, με τις επιχορηγήσεις και τα χαμηλότοκα δάνεια που κινητοποιεί να αθροίζουν κοντά στα 70 δισεκατομμύρια, και αφετέρου η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αλλά και η ενεργοποίηση πλήθους κλάδων, από τις κατασκευές έως το λιανικό εμπόριο και από την πρωτογενή παραγωγή έως την τεχνολογική καινοτομία αλλά και την ενέργεια.

Τις προκλήσεις αυτές αλλά και τις ευκαιρίες που έχουν ενώπιόν τους οι ελληνικές επιχειρήσεις αναδεικνύει η τρίτη ετήσια έκδοση «Κ-Επιχειρείν» της «Καθημερινής» μέσα από ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και άρθρα Ελλήνων και ξένων θεσμικών και επιχειρηματικών πρωταγωνιστών, όπως και μέσα από αναλύσεις ανεξάρτητων συμβουλευτικών οίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή