JTI: Επένδυση στην εθνική και τοπική οικονομία, ο μετασχηματισμός του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ

JTI: Επένδυση στην εθνική και τοπική οικονομία, ο μετασχηματισμός του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμικό ‘παρών’ στην εθνική οικονομία δίνει η Japan Tobacco International (JTI) διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στις αναπτυξιακές και επενδυτικές εξελίξεις της χώρας με πρόγραμμα μακράς πνοής για την αναμόρφωση και τον πλήρη ανασχηματισμό της παραγωγικής της μονάδας στην Ξάνθη με παράλληλη ενεργή στήριξη της τοπικής Κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου που έχει θέσει για βιώσιμη ανάπτυξη και παρά τη δύσκολη συγκυρία, η JTI συνεχίζει να ενισχύει μεθοδικά και συστηματικά την επιχειρηματική και παραγωγική της παρουσία και δράση, ενώ πέραν της επένδυσης στον πλήρη ανασχηματισμό του ιστορικού εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ, επικεντρώνει τις δυνάμεις της και στην ενίσχυση της εξαγωγικής της δράσης.

Προστιθέμενη αξία στην Οικονομία 

Είναι προφανές ότι η απόφαση της JTI να επενδύσει στην Ελλάδα συνιστά μια πρόδηλη ένδειξη της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλει η εταιρεία τόσο τη χώρα όσο και την Οικονομία της.

Υιοθετώντας μια ολιστική επενδυτική προσέγγιση, η JTI ισχυροποιεί την παρουσία της στην ελληνική αγορά με μια σειρά δράσεις και ενέργειες όπως η συστηματική προμήθεια ελληνικού καπνού για τα προϊόντα της διεθνώς, η επένδυση στο μετασχηματισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη του εργοστασίου στην Ξάνθη, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και οι εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως δήλωσε πρόσφατα μάλιστα ο κ. Victor Crespo, CEO της JTI Hellas «πρόθεσή μας παραμένει να είμαστε ένας σταθερός και συνεπής επενδυτής στη χώρα, συμβάλλοντας στον κοινό στόχο της ελληνικής Οικονομίας για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της βελτίωσης του δείκτη εξαγωγών με σημαντική συμβολή στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και στα κρατικά έσοδα».

Επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. δολ.

Είναι προφανές ότι το επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ, αξίας 30 εκατ. δολ. μέχρι τα τέλη του 2020, συνιστά μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές βιομηχανικές επενδύσεις στη Βόρειο Ελλάδα, αποφέροντας σημαντικά οφέλη τόσο στην εθνική Οικονομία όσο εξάλλου και στην Απασχόληση και την τοπική κοινωνία.

Η JTI, έχοντας ήδη συμπληρώσει πάνω από 40 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, αποτελεί σήμερα τη 2η μεγαλύτερη εταιρεία καπνικών προϊόντων στη χώρα και τη μοναδική διεθνή εταιρεία παραγωγής συμβατικών προϊόντων καπνού“, επισημαίνει στο ‘Κ-Επιχειρείν’ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της JΤΙ στην Ελλάδα, κ. Victor Crespo προσθέτοντας ότι «το ύψος της επένδυσης της JTI από την εξαγορά μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 11,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το διάστημα 2018-2019 στα οποία προστέθηκαν άλλα 19 εκατ. δολάρια το 2020».

Στο σύνολό της η επένδυση της JTI στην Ελλάδα εστιάζει στους εξής άξονες:

  • Στην ενίσχυση της θέσης της στην αγορά και στον κλάδο των συμβατικών προϊόντων καπνού
  • Στη διεύρυνση της παρουσίας της στην κατηγορία των ‘Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου’, με την πεποίθηση ότι αυτά θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν με τα παραδοσιακά
  • Στη συνέχιση της επένδυσης στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και την ενίσχυση των εξαγωγών
  • Στη συστηματική επένδυση στους ανθρώπους της, παρέχοντάς τους ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση και ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη
  • Στη διαρκή συμβολή στην τοπική κοινωνία με κοινωνικές δράσεις.

Αναφορικά με την επένδυση της JTI στην Ξάνθη, ο κ. V. Crespo σημειώνει με έμφαση: “Πρόκειται αναμφίβολα για μια επένδυση μακράς πνοής με στόχο την ανάδειξη του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής και ταυτόχρονα σε εξαγωγική δύναμη με ενισχυμένο περιφερειακό ρόλο.  Η επένδυση αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι πραγματοποιείται στη Θράκη, μια από τις ασθενέστερες οικονομικά ζώνες της Ε.Ε.». Ο κ. Crespo καταλήγει σημειώνοντας ότι «στη ΣΕΚΑΠ παράγονται σήμερα διεθνείς μάρκες, όπως το No2 παγκοσμίως Winston, για την εγχώρια αγορά αλλά και μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και το Camel, αποκλειστικά για εξαγωγές στην Ε.Ε.». 

Αναβάθμιση Προσωπικού και Εκσυγχρονισμός Εξοπλισμού  

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τον μετασχηματισμό του εργοστασίου οι δράσεις της JTI επικεντρώνονται στους εξής πυλώνες:

  • Στην Αναβάθμιση και τον Εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων,
  • Στην Αναβάθμιση του υφιστάμενου και την εγκατάσταση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού και γραμμών παραγωγής,
  • Στον Εκσυγχρονισμό των δεξιοτήτων και την Ανάπτυξη των εργαζομένων
  • Στην εφαρμογή πολιτικών σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, καθώς και της Υγιεινής και Ασφάλειας εργαζομένων.

Ελαφρύτερο περιβαλλοντικό “αποτύπωμα”

Μια εξίσου σημαντική παράμετρο του συνολικότερου μετασχηματισμού του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ συνιστά η εξέλιξή της σε μια απολύτως φιλική προς το Περιβάλλον μονάδα, η λειτουργία της οποίας βασίζεται στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, με σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με το 2018:

  • 100% χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Μείωση κατά 52% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας μέσω αναβαθμίσεων των ενεργειακών συστημάτων του εργοστασίου
  • Διαχείριση του 100% των αποβλήτων, με 80% ανακύκλωση και 20% μετατροπή σε ενέργεια
  • Μείωση κατά 60% της χρήσης νερού

Ενίσχυση και στήριξη της τοπικής κοινωνίας  

Κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία της για στήριξη των τοπικών κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιείται, η JTI δίνει το “παρών” στην κοινωνία της Ξάνθης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μακεδονίας και Θράκης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ενεργά και δυναμικά στις προσπάθειες για βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών. 

Παράλληλα, με στόχο να συμβάλλει στην τήρηση της νομιμότητας, στην προστασία της νόμιμης αγοράς και στη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, συνεργάζεται στενά με τις Διωκτικές Αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταπολέμηση του φαινομένου του Λαθρεμπορίου. Σε αυτό το πλαίσιο και στο πνεύμα της στάσης μηδενικής ανοχής προς το παράνομο εμπόριο, στηρίζει το έργο των αρχών με μια σειρά δράσεις όπως η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για αξιωματούχους σχετικά με την αναγνώριση παράνομων καπνικών προϊόντων, τα χαρακτηριστικά τους και το νέο Modus Operandi των Οργανωμένων Εγκληματικών Ομάδων, καθώς και με την παροχή εξοπλισμού, όπως εκπαιδευμένα σκυλιά-ανιχνευτές για τις Ελληνικές Τελωνειακές Αρχές, στολές για την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ της Αστυνομίας Ξάνθης, ελαφρύ εξοπλισμό για την Κινητή Ομάδα Ελέγχου του Τελωνείου Ξάνθης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή