Αλλάζοντας την εικόνα της χώρας στη μετά την πανδημία εποχή

Αλλάζοντας την εικόνα της χώρας στη μετά την πανδημία εποχή

Η προοπτική του εμβολίου δημιουργεί την αισιοδοξία ότι μέσα στο 2021 η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να είναι εφικτή. Η επούλωση των πληγών που θα αφήσει η περιπέτεια του κορωνοϊού και η εκμετάλλευση των ευκαιριών που προκύπτουν αποτελούν τους βασικούς στόχους της χρονιάς που μόλις άρχισε.

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Αλλάζοντας την εικόνα της χώρας στη μετά την πανδημία εποχή-1

Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, η χώρα μας μαστίζεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Κοιτάζοντας όμως στο νέο έτος, το εμβόλιο μας κάνει να νιώθουμε αισιοδοξία ότι το 2021 η κανονικότητα μπορεί να επιστρέψει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και το νέο έτος πρώτη προτεραιότητα θα είναι η συνεχιζόμενη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Και, αργότερα, η επιτυχής διαχείριση των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων που έχουν ανασταλεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να διαρρήξει τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Αλλά ας επικεντρωθούμε λίγο στη μετά κορωνοϊό εποχή. Ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας; Και ποιες οι ευκαιρίες που διανοίγονται;

Αναμφίβολα, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης θα είναι μία από τις παρακαταθήκες της πανδημίας. Στη χώρα μας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποιεί ήδη ένα φιλόδοξο και μακρόπνοο σχέδιο για την ψηφιοποίηση του κράτους αλλά και τη βελτίωση των τεχνολογικών υποδομών της χώρας. Εκατοντάδες διαδικασίες που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται. Η Ελλάδα αποκτά όλο και μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών. Και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι αστικές περιοχές της χώρας θα έχουν πρόσβαση στο 5G.

Η ψηφιοποίηση είναι, όμως, ένα στοίχημα και για κάθε ελληνική επιχείρηση. Γι’ αυτό και μία από τις εμβληματικές δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο, να ενισχύσει τις προσπάθειες ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως είναι παράλληλα προϋπόθεση για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων αλλά και ηλεκτρονικών βιβλίων, που εισάγεται σταδιακά, είναι εκ των ων ουκ ανευ στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν μπορεί και δεν πρέπει οι συνεπείς φορολογούμενοι να σηκώνουν τα βάρη όσων φοροδιαφεύγουν.

Προσφέρει, όμως, και ευκαιρίες για όλους μας. Η ψηφιοποίηση φέρνει τις επιχειρήσεις πιο κοντά στον τελικό καταναλωτή των προϊόντων και των υπηρεσιών και ανοίγει νέους ορίζοντες. Αλλά η ευθύνη βαραίνει και τον καθένα μας ατομικά να αδράξει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση, όμως, είναι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μπορεί να φέρει μια αλλαγή της εικόνας της χώρας μας. Η δεκαετία της κρίσης διαμόρφωσε στερεότυπα και προκαταλήψεις. Ο κορωνοϊός τα αλλάζει όλα αυτά. Πολλοί ξένοι πίστεψαν στην αρχή της πανδημίας ότι η πατρίδα μας δεν θα τα καταφέρει σε αυτό το συμμετρικό σοκ που χτύπησε όλες τις χώρες του πλανήτη ταυτόχρονα. 

Και όμως, μπορούμε να βγούμε από την πανδημία ανακτώντας την αξιοπιστία μας και προβάλλοντας ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο προς τα έξω. Με υπερηφάνεια και το κεφάλι ψηλά. Ώστε να διεκδικήσουμε και εμείς μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας στη νέα εποχή μετά τον κορωνοϊό.
Σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια είναι η συνεχιζόμενη σύνεση που έδειξε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά και η πολιτική σταθερότητα της χώρας και η αντοχή που έδειξαν Έλληνες και θεσμοί την περασμένη δεκαετία. Είμαστε μια ώριμη δημοκρατία με σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχουμε αφήσει τον λαϊκισμό πίσω μας. Σε πολλά είμαστε, λοιπόν, μπροστά από άλλες χώρες.

Αλλάζοντας την εικόνα της χώρας στη μετά την πανδημία εποχή-2
Και το νέο έτος πρώτη προτεραιότητα θα είναι η συνεχιζόμενη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Φωτ. IN TIME

Σημαντικό εφόδιο στο εγχείρημά μας είναι η φυσική ομορφιά του τόπου: ο ήλιος, οι παραλίες, τα όμορφα βουνά μας. Αλλά και ο τρόπος ζωής μας. Η αίσθηση της ελευθερίας και της ευτυχίας.

Δεν αρκούν, όμως, μόνο αυτά: Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό. Η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει πάνω από 130 νομοσχέδια. Πολλά έχουν ήδη γίνει, άλλα είναι μπροστά μας. Νέο χωροταξικό. Εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας. Αναμόρφωση του νόμου για τις δημόσιες προμήθειες. Τα επαγγελματικά λύκεια. Απολιγνιτοποίηση. Καταπολέμηση λαθρεμπορίου. Νέος αναπτυξιακός νόμος. Αναμόρφωση πλαισίου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το target model στην ενέργεια. Ιδιωτικοποιήσεις. Συνεχιζόμενη μείωση κόκκινων δανείων. Ο νέος κώδικας για το ιδιωτικό χρέος και την δεύτερη ευκαιρία. Η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικής ασφάλισης.

Και μειώσεις φόρων. Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα τρεις ακόμη μονάδες. Και αναστέλλεται η εισφορά αλληλεγγύης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μονιμοποιηθούν και τα δύο μέτρα και πέραν του νέου έτους. Η στήριξη της μισθωτής εργασίας είναι μονόδρομος.

Οι υπεραποσβέσεις που έχουν θεσμοθετηθεί για εταιρικές δαπάνες καινοτομίας και έρευνας επεκτείνονται και σε ψηφιακές και πράσινες δαπάνες. Ο φόρος μερίσματος έχει ήδη μειωθεί στο 5% και ο εταιρικός φόρος στο 24%. Και τα stock options φορολογούνται αυτοτελώς με 15% ή και με 5% για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα ελκυστική για νέες επενδύσεις. Για νέες θέσεις μισθωτών. Αλλά και για μετεγκατάσταση επαγγελματιών από το εξωτερικό στην Ελλάδα.

Στο δίπτυχο του nondom για την προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών και της χαμηλής φορολόγησης για την προσέλκυση συνταξιούχων, προστέθηκαν πρόσφατα και κίνητρα για τη μεταφορά θέσεων εργασίας –μισθωτών και επαγγελματιών– στην Ελλάδα.

Αλλάζοντας την εικόνα της χώρας στη μετά την πανδημία εποχή-3
Μεγάλες ευκαιρίες διανοίγονται και με το Brexit. Η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει κομμάτι αυτής της πίτας. Φωτ. REUTERS


Η πανδημία ανοίγει πολλές ευκαιρίες στον χώρο των επενδύσεων:

Πρώτον, η τηλεργασία αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε. Για κάποιους –τους λεγόμενους digital nomads– αυτό μπορεί να σημαίνει εργασία από κάποιο νησί της Ελλάδας για μερικούς μήνες το έτος. Για άλλους –digital migrants– την επιλογή της χώρας μας ως μόνιμης βάσης. Για μερικές επιχειρήσεις πιθανώς να εισαχθεί το λεγόμενο vocation: η δυνατότητα, δηλαδή, να επιλέγουν εργαζόμενοι άλλη χώρα ως βάση εργασίας για μερικές εβδομάδες το έτος, όπως έγινε και μέσα στην πανδημία.

Στόχος μας είναι η προσέλκυση επιχειρήσεων τεχνολογίας, αλλά όχι μόνο. Η χώρα μας διαθέτει ένα καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και η τεχνολογία επιτρέπει την παραγωγή και την εξαγωγή υπηρεσιών από γραφεία εγκατεστημένα στην Ελλάδα. Η επένδυση της Microsoft άνοιξε την πόρτα. Θέλουμε κι άλλες.

Δεύτερον, μεγάλες ευκαιρίες διανοίγονται και με το Brexit. Η νέα σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί εκ των πραγμάτων στη σταδιακή μετεγκατάσταση εταιρειών, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει κομμάτι αυτής της πίτας. Η πανδημία, εξάλλου, κατέδειξε και στις μεγάλες εταιρείες το ρίσκο τού να έχει κανείς όλα του τα αυγά σε ένα καλάθι.

Τρίτον, η αναστροφή του Brain Drain: 800.000 συμπολίτες μας έφυγαν από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Κάθε ελληνική οικογένεια έχει μια δική της ιστορία. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε το παν για να φέρουμε όσο πιο πολλούς μπορούμε πίσω. Αν διαβάζετε αυτές τις γραμμές και θέλετε να βοηθήσετε στη μετεγκατάσταση επιχείρησης στην οποία εργάζεστε στο εξωτερικό, το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι απολύτως ξεκάθαρο: Σας θέλουμε.

Η χώρα πάει μπροστά, οι καιροί αλλάζουν. Πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που συνεχίζουν να υφίστανται τις οικονομικές και και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας. Η σκέψη μας είναι μαζί τους. Ας είναι το νέο έτος η αρχή μιας νέας πορείας για τη χώρα. Ευτυχισμένο το 2021! ●

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή