Η SAP αρωγός της προσπάθειας για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της χώρας

Η SAP αρωγός της προσπάθειας για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της χώρας

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ανδρέας Ξηρόκωστας, διευθύνων σύμβουλος της SAP, μιλάει για τη σημασία της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στον ψηφιακό μετασχηματισμό κράτους και επιχειρήσεων.

– Ο μητρικός Όμιλος SAP έχει συνάψει συμφωνία με τη Moderna για τη διαμετακόμιση των εμβολίων;
– Έχουμε αναπτύξει ολοκληρωμένες λύσεις, end-to-end όπως λέμε, για τη διανομή του εμβολίου. Είναι κάτι σύνθετο και ευαίσθητο, λόγω του είδους του αγαθού που πρέπει να διακινηθεί. Ταυτόχρονα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες οι οποίες απαιτούν αυξημένη ιχνηλασιμότητα, μια που δεν διακινούμε απλώς ποσότητες, αλλά σειριακούς αριθμούς εμβολίων. Είναι το πλαίσιο που στη βιομηχανία φαρμάκων είναι γνωστό ως «track & trace». 
Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για μια επιχείρηση ευρείας διανομής που πρέπει να είναι συντονισμένη και να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα, γιατί ένα εμβόλιο που διανέμεται πιο γρήγορα μπορεί να σώσει μια ζωή. Πιστεύω ότι θα δούμε την τεχνολογία να υπηρετεί την ύπαρξη του ανθρώπου και όχι απλώς την ευημερία ή την οικονομική ανάπτυξη. 

– Πόσο έχει ενισχυθεί η σημασία των data analytics μετά την πανδημία;
– Τα data analytics δεν δημιουργήθηκαν τελευταία. Η πανδημία απλώς μας έφερε κοντά σε τεχνολογίες ή σε προϊόντα που ήδη υπήρχαν, αλλά δεν είχαν τόσο ευρεία εφαρμογή. Οι τρέχουσες συνθήκες επιταχύνουν την επέκταση των τεχνολογιών αυτών σε νέες περιοχές, επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

– Παρατηρούμε μια ευρύτερη στροφή του επιχειρείν προς τα data analytics.
– Όλα αυτά τα χρόνια, με τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση, μπορούσαμε να συλλέγουμε και να αποθηκεύουμε τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Αυτό που όμως έχει αξία είναι να μπορέσουμε να αντλήσουμε σημαντικές πληροφορίες και να δούμε διασυνδέσεις σε φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα δεδομένα που αντλούμε από τα λήμματα των πόλεων για το ιικό φορτίο, εκτιμώντας έτσι την έκταση του προβλήματος. Η τεχνολογία σύνδεσης και ανάλυσης δεδομένων είναι πλέον στη ζωή μας και θα την επηρεάζει με πολύ απτό τρόπο.

– Πόσο αρωγός ήταν, εν μέσω πανδημίας, η τεχνολογία τόσο για την πολιτεία όσο και για τις επιχειρήσεις;
– Η συνεισφορά της τεχνολογίας είναι καθοριστική. Φανταστείτε αυτή τη στιγμή να μην μπορούσαμε να πληρώσουμε με ηλεκτρονικό τρόπο ή να μην μπορούσαμε να παραγγείλουμε από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ή να μην υπήρχε η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με φίλους και συνεργάτες. Την ώρα που σταματάει η φυσική κοινωνική ζωή, εάν δεν υπήρχε η ψηφιακή, θα ζούσαμε στιγμές που δεν θα θέλαμε να φανταστούμε. Πλέον, για παράδειγμα, μπορούμε –και αυτό είναι ένα από τα πρόσφατα επιτεύγματα– να έχουμε άυλη συνταγογράφηση, να πάρουμε μια συνταγή και να την εκτελέσουμε χωρίς να προηγηθεί επίσκεψη σε ιατρό. Μπορούμε να συνδιαλεχθούμε με το Δημόσιο χωρίς τη φυσική μας παρουσία. Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει και διευκολύνει την καθημερινότητά μας και αυτό νομίζω είναι το θετικό αποτύπωμα αυτής της δύσκολης περιόδου. Όταν με το καλό τελειώσει η κρίση της πανδημίας, αυτό που θα έχει μείνει πίσω, εκτός βεβαίως από τις δυσάρεστες αναμνήσεις και τις απώλειες, θα είναι ένας πολύ πιο εύκολος τρόπος επικοινωνίας και συνεργασίας χωρίς να χρειάζεται να χάνουμε χρόνο και ενέργεια.

– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους;
– Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς. Το φιλικό και αποτελεσματικό κράτος είναι η προτεραιότητα. Είναι σαφές ότι η επαφή που έχει ο πολίτης με το κράτος αλλάζει και η φυσική μας παρουσία θα πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες στις λειτουργίες και τις συναλλαγές που θα εξασφαλίζουν ένα φιλόξενο και προσιτό περιβάλλον για τους επενδυτές και όσους ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια. 

– Ποιες τομές πρέπει να πραγματοποιηθούν με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων;
Ο ιδιωτικός τομέας έχει τους δικούς του κανόνες. Αυτό που ζητάει ιστορικά είναι ένα σταθερό πλαίσιο και μια φιλική γενικότερα προσέγγιση από την πλευρά της πολιτείας. Αυτό που πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό είναι η δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών που θα οδηγήσουν σε μια ισορροπημένη ανάπτυξη με περισσότερες επιλογές και διαστάσεις.  Με τον απαραίτητο πλουραλισμό, η επόμενη μέρα θα πρέπει να επηρεάσει και να βελτιώσει τις ζωές όλων μας. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα πρέπει να είναι αντιληπτό από τον κάθε πολίτη και να έχει ανθρώπινο αποτύπωμα. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα με επενδύσεις που θα απορροφήσουν ανθρώπινο δυναμικό και θα εκμεταλλευτούν τις δεξιότητες και το ταλέντο που υπάρχουν στη χώρα μας. Την προσδοκώμενη ανάπτυξη θα πρέπει να την απολαύσουμε όλοι.

– Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
– Ο όρος «μικρομεσαίες» δεν νομίζω ότι είναι δόκιμος. Μιλάμε για δυναμικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε μια φάση ανάπτυξης. Στη SAP θεωρούμε ότι προϋπόθεση είναι να αντιληφθούμε την ανάγκη και να προχωρήσουμε με γρήγορα, αλλά σταθερά βήματα. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις μικρότερες επιχειρήσεις μέσα από συστήματα και τεχνολογικά μέσα, ώστε να δυναμώσουν και να γίνουν ανταγωνιστικές στον διεθνή χώρο. Άρα τα συστήματα μπορούν να αποτελέσουν πολλαπλασιαστή ισχύος σε μια μικρότερη και αναπτυσσόμενη επιχείρηση, ώστε να στέκεται σε διεθνές επίπεδο και να εξασφαλίζει όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ανάπτυξή και την πρόοδό της. 

– Ποιες επενδύσεις σχεδιάζει η SAP στην Ελλάδα με στόχο την ενίσχυση της δραστηριότητάς της; 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης έχουμε ενισχύσει τη δραστηριότητά μας στη χώρα. Είναι προφανές ότι η SAP θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενδυναμώσει και να διευρύνει περαιτέρω την παρουσία της, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή