ΔΕΔΑ: Αναβαθμίζει ενεργειακά τη χώρα με πράσινες υποδομές φυσικού αερίου

ΔΕΔΑ: Αναβαθμίζει ενεργειακά τη χώρα με πράσινες υποδομές φυσικού αερίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα διαδραματίζει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Α.Ε.

Με σεβασμό απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον, η ΔΕΔΑ αναπτύσσει υποδομές διανομής φυσικού αερίου σε δεκάδες πόλεις, από τον ακριτικό Έβρο μέχρι και την Ηλεία, φέρνοντας φθηνότερη και καθαρότερη μορφή ενέργειας σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις.

Τα έργα της εταιρείας αναβαθμίζουν ενεργειακά τη χώρα, υπηρετώντας δύο σημαντικές κατευθύνσεις: έχουν έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, ενισχύοντας σημαντικά την εθνική οικονομία και την απασχόληση, και ταυτόχρονα δείχνουν τον δρόμο για ένα πιο πράσινο μέλλον με βάση τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. 

Η ΔΕΔΑ εργάζεται μεθοδικά για την επόμενη μέρα και είναι ο πρώτος διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που θα προχωρήσει στη δημιουργία πράσινων δικτύων, έτοιμων να δεχτούν βιομεθάνιο και βιοϋδρογόνο, τα οποία θα διανέμονται ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την πενταετία 2021-2025 ξεκλειδώνει επενδύσεις συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ για έργα που προβλέπουν την ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε 35 πόλεις της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, θα κατασκευαστούν συνολικά 1.860 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν περισσότερες από 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών). 

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της ΔΕΔΑ θα ξεκινήσουν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021 από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. 

Θα ακολουθήσουν, μέσα στο β’ εξάμηνο του 2021 και το 2022, τα έργα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρότζεκτ επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που τρέχει αυτή την περίοδο στην Ευρώπη και υλοποιείται με ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια και με επιχορήγηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών. Μάλιστα, ο σχεδιασμός της εταιρείας επεκτείνεται έως το 2036, με επενδύσεις μισού δισ. ευρώ. 

Τα οφέλη από την έλευση του φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια θα είναι πολλαπλά: μείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας, περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων, αλλά και τόνωση της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. 

Στη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, η ΔΕΔΑ αφήνει το δικό της αποτύπωμα με έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, σέβονται το περιβάλλον και αποτελούν εφαλτήριο ισχυρής και δίκαιης ανάπτυξης για όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή