Ολυμπία Οδός: Πρωτοπορεί και στη χιλιομετρική χρέωση διοδίων

Ολυμπία Οδός: Πρωτοπορεί και στη χιλιομετρική χρέωση διοδίων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hybrid: το πρώτο σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης διοδίων στην Ελλάδα

Η Ολυμπία Οδός έφερε μια πραγματική επανάσταση στις εγχώριες μετακινήσεις, εισάγοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την έννοια της χιλιομετρικής χρέωσης μέσω του καινοτόμου συστήματος διοδίων Hybrid. Με το υπερσύγχρονο αυτό τεχνολογικό σύστημα υπολογίζεται η πραγματική απόσταση που έχει διανύσει το όχημα, κάνοντας τις χρεώσεις αναλογικές. Από 1η Ιανουαρίου 2021, οι χρήστες του αυτοκινητόδρομου απολαμβάνουν τις εκπτώσεις του χιλιομετρικού συστήματος Hybrid αποκλειστικά με τη χρήση πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS. 

Πρόκειται για μια μεγάλη κοινωνική επένδυση, που έρχεται να αλλάξει ριζικά τις τοπικές και υπερτοπικές μετακινήσεις και τη συνολική λειτουργία των αυτοκινητόδρομων στη χώρα, προσφέροντας σημαντικά οφέλη σε όσο το δυνατόν περισσότερους.  

Πώς λειτουργεί το σύστημα Hybrid 

Η λειτουργία του νέου συστήματος είναι ιδιαίτερα απλή. Ο οδηγός περνάει τα διόδια με τη χρήση του ΟΛΥΜΠΙΑ PASS και χρεώνεται το αντίτιμο της συγκεκριμένης ζώνης. Στην έξοδό του από την Ολυμπία Οδό, το σύστημα Hybrid αναγνωρίζει τον πομποδέκτη και επιστρέφει τη διαφορά των χρημάτων για την απόσταση μέχρι το τέλος της ζώνης, με αποτέλεσμα ο χρήστης να χρεώνεται μόνο για τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει, απολαμβάνοντας εκπτώσεις που φτάνουν έως και 77%.

Ο ρόλος της τεχνολογίας στην υπηρεσία του επενδυτικού πλάνου 

Το σύστημα Hybrid βασίζεται στην εφαρμογή των πιο προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων, καθώς η στρατηγική της Ολυμπίας Οδού δίνει έμφαση στην καινοτομία. 
Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν σημαντικά οι μέτοχοι του έργου, οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία σε έργα παραχώρησης ανά τον κόσμο. Στην περίπτωση του Hybrid, ήταν ο leader του έργου, η γαλλική κατασκευαστική εταιρεία VINCI, που μέσω εξειδικευμένων συμβούλων συνέδραμε στην ολοκλήρωση του πρότζεκτ μαζί με τους Έλληνες μηχανικούς μας. 

H ανταλλαγή τεχνογνωσίας μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος των έργων παραχώρησης.

Ο ενεργός κοινωνικός ρόλος της Ολυμπίας Οδού

Το σύστημα Hybrid, προσφέροντας χαμηλότερες χρεώσεις διοδίων, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του οδικού τουρισμού, ενισχύοντας έμπρακτα τους τουριστικούς προορισμούς που συνδέει η Ολυμπία Οδός. Ιδιαίτερα τώρα, που οι ταξιδιώτες επιλέγουν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ώστε να μη συνωστίζονται στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας, οι χιλιομετρικές χρεώσεις που εισάγει η Ολυμπία Οδός λειτουργούν ως ισχυρό κίνητρο υπέρ της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Εκείνο, όμως, που αλλάζει μια για πάντα είναι οι καθημερινές τοπικές μετακινήσεις των κατοίκων της Πελοποννήσου, καθώς οι εκπτώσεις που προσφέρει το Hybrid κάνουν ακόμα πιο συμφέρουσα τη χρήση του αυτοκινητόδρομου συγκριτικά με τη χρήση του επαρχιακού δικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή