Εμείς οι γυναίκες, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις κοινωνικές δομές και στερεότυπα που μας κρατούν πίσω

Εμείς οι γυναίκες, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις κοινωνικές δομές και στερεότυπα που μας κρατούν πίσω

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
  1. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στη δουλειά που κάνετε σήμερα και τι είναι αυτό που σας κράτησε;

Πιστεύω ότι τα πράγματα που αγαπάμε μας βρίσκουν κατά κάποιο τρόπο. Αυτό ακριβώς συνέβη σε εμένα. Είχα πάντα πάθος με το να προσφέρω στους ανθρώπους ό,τι χρειάζονται για να ζήσουν καλύτερα. Αυτό με ώθησε φυσικά προς τον κλάδο της υγείας, όπου συνεργάστηκα με άλλους ανθρώπους που είχαν το ίδιο πάθος και τις ίδιες αξίες. Σήμερα, δεν θα μπορούσα να με φανταστώ να ασχολούμαι με διαφορετικό πεδίο. Το ισχυρό πνεύμα συλλογικότητάς μας και το όραμά μας να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα μέσω της επαναπροσδιορισμού της ιατρικής πρακτικής, με ενθαρρύνουν και με ενθουσιάζουν κάθε μέρα για να συνεχίζω.

  1. Για ποιο επίτευγμα της επαγγελματικής σας ζωής νιώθετε μεγαλύτερη υπερηφάνεια;

Αναμφίβολα, η δουλειά μου στη Novartis Hellas. Ήρθα στην εταιρεία το 2017, σε μια ιδιαίτερη και δύσκολη συγκυρία. Επιπλέον, την ίδια στιγμή, το επιχειρηματικό μας μοντέλο βρισκόταν σε μια διαδικασία ουσιαστικού μετασχηματισμού παγκοσμίως. Επέλεξα να δω αυτή τη διπλή πρόκληση ως ευκαιρία για να δημιουργήσω ένα νέο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε. Τρία χρόνια αργότερα, ενώ παράλληλα προσφέρουμε με επιτυχία στους ασθενείς μας, τους εργαζομένους μας και την επιχείρησή μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αισθάνομαι περήφανη καθώς θεωρώ ότι η Novartis Hellas βρίσκεται στον σωστό δρόμο για τη δημιουργία μιας κουλτούρας αριστείας στους τομείς της ηθικής και της βιωσιμότητας, καθώς και για την αναγνώριση του αντίκτυπου της. Το πρόσφατο βραβείο μας ως Νο 1 εταιρεία στο φαρμακευτικό κλάδο για το 2020 από το Fortune Most Admired Companies, αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό.

  1. Γιατί στην Ελλάδα είμαστε ακόμα τόσο πίσω στα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις ευθύνης – στις επιχειρήσεις, στην πολιτική και αλλού; Υπάρχει κάτι στην ηγεσία, στη λήψη των αποφάσεων την ανάληψη ευθυνών που θεωρείτε ότι συγκρούεται με αυτό που ονομάζουμε «γυναικεία φύση» ή «ρόλο» και τι είναι αυτό;

Αντιθέτως, οι γυναίκες ευδοκιμούν εξίσου με τους άντρες σε θέσεις ηγεσίας όταν τους δίνονται ίσες ευκαιρίες. Μάλιστα, υπογραμμίζοντας τη συνεχή δέσμευση της εταιρείας στη διαφορετικότητα και συμπερίληψη, στη Novartis Hellas το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται σε ρόλους υψηλής ευθύνης είναι 59%. Σε γενικότερο πλαίσιο όμως, το πρόβλημα είναι ότι οι γυναίκες δεν έχουν πλήρη πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες για διάφορους λόγους. Οι κοινωνικές δομές και τα πολιτισμικά στερεότυπα κρατούν τις γυναίκες «πίσω». Το πιο κοινό παράδειγμα σχετίζεται με το δίλημμα μεταξύ μητρότητας και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Όταν οι γυναίκες αισθάνονται ότι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να είναι μητέρες ή να εξελιχθούν επαγγελματικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανισότητα. Αυτό είναι ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα που, σε κάθε χώρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί παράλληλα σε πολλαπλά επίπεδα: από τις κρατικές ρυθμιστικές αρχές, από τις πρακτικές των εργοδοτών και από μια νέα κοινωνική νοοτροπία. Όλοι μαζί όμως, μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα στερεότυπα. Στη Novartis, γιορτάζουμε τη δημιουργία ζωής και αναγνωρίζουμε τις στιγμές που έχουν σημασία. Από τον Ιανουάριο του 2021, όλοι οι άνθρωποι μας σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου, μπορούν να επωφεληθούν από μια ελάχιστη περίοδο 14 εβδομάδων αμειβόμενης γονικής άδειας μετά τη γέννηση ή την υιοθέτηση ενός παιδιού, ήδη από την πρώτη ημέρα απασχόλησής τους. Προσφέροντας την ίδια γονική άδεια σε όλους τους γονείς, ανεξάρτητα από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, επιδιώκουμε να προωθήσουμε μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων τόσο για τους γονείς που κυοφορούν, όσο και για τους γονείς που δεν κυοφορούν, και να παρέχουμε σε όλους την ευελιξία και την ευκαιρία να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές για τις οικογένειές τους.

  1. Πώς θα θέλατε να σας θυμούνται οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες σας;

Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο το οποίο έχω ακούσει, είναι να περηφανεύεται κάποιος για το ότι έχει συνεργαστεί μαζί σου. Με αυτόν τον τρόπο σκέφτομαι κι εγώ για τους ανθρώπους που θαυμάζω. Θα ήταν τιμή για τη δουλειά μου, να με σκέφτονται και να με θυμούνται με αυτόν τον τρόπο. Θα ένιωθα πολύ περήφανη αν συνέβαλα με οποιονδήποτε τρόπο στην προσωπική ή επαγγελματική ανάπτυξη των συναδέλφων μου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή