Η ικανότητα είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, όχι φύλου

Η ικανότητα είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, όχι φύλου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σας οδήγησε στη δουλειά που κάνετε και τι σας κράτησε;

Μεγάλωσα στο φαρμακείο της μητέρας μου Σόνιας, ένα από τα μεγαλύτερα της Ηπείρου, μελετώντας τα μαθήματά μου στο πατάρι του και παρατηρώντας τον πάγκο του φαρμακείου, θαυμάζοντας τη δουλειά του φαρμακοποιού. Αργότερα ενθουσιάστηκα βλέποντας τον πατέρα μου, Κλέωνα, να χτίζει το πρώτο εργοστάσιο της Uni-pharma στην Κάτω Κηφισιά. Βλέποντας να ανθίζουν τα «βιομηχανικά φουγάρα», απέκτησα την πεποίθηση ότι κάτι χρήσιμο για την ανθρωπότητα γεννιέται στις μονάδες παραγωγής. Με κράτησαν στη δουλειά αυτή το πάθος και το όραμά μου να είμαστε οι Έλληνες ισότιμοι βιομηχανικά με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας, σε επίπεδο τεχνολογίας και υποδομής. H επιβεβαίωση ότι τα καταφέραμε ήρθε πριν από δύο χρόνια, όταν επισκέφθηκαν το βιοκλιματικό εργοστάσιο της Uni-pharma φοιτητές και καθηγητές από τη Φαρμακευτική του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας, μας έδωσαν συγχαρητήρια και δήλωσαν ενθουσιασμένοι ότι τέτοιο εργοστάσιο δεν έχουν ούτε στη χώρα τους, στο Βέλγιο, δηλαδή στην «καρδιά» της Κεντρικής Ευρώπης!

Τι ρόλο μπορούν να παίξουν οι γυναίκες στην προώθηση της παγκόσμιας υγείας; 

Οι γυναίκες διαδραμάτιζαν πάντα κομβικό ρόλο, αν και θεωρώ ότι ο δυναμισμός, η προσφορά και η ικανότητα είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, όχι φύλου. Είναι το μείγμα μιας ανθρώπινης υπόστασης, που κάνει τη διαφορά, η ψυχική και ανθεκτική δύναμη σε συνδυασμό με την ενσυναίσθηση, την ευαισθησία, τη λογική και την αλληλεγγύη. Οι γυναίκες γράφουν ιστορία, στην υγεία, στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική. Εάν απαιτείται κάτι περισσότερο για την ενίσχυση του ρόλου τους, είναι να νιώσουν οι ίδιες ισχυρές – ο κόσμος θα ακολουθήσει. 

Πώς θα εξαλείψουμε στερεότυπα σε σχέση με το πόσο «μη θηλυκοί» είναι κάποιοι χώροι εργασίας;

Πλέον ζούμε σε κοινωνίες no gender, και αυτό με απελευθερώνει ιδιαίτερα. Δεν υπάρχουν μη θηλυκοί χώροι εργασίας – για μένα ο διαχωρισμός υπάρχει από την ώρα που αποδέχεσαι το φύλο σου ως κριτήριο για ορισμένη εργασία. Υποχρέωση και προτεραιότητά μας είναι κάθε θέση εργασίας να καλύπτεται από άτομα που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια και λειτουργούν με πάθος για τη δουλειά τους. Σκοπός μας είναι να δημιουργούμε ένα περιβάλλον που να εμπνέει τον καθένα μας να είναι ο εαυτός του κι έτσι να δίνει το καλύτερο των δυνατοτήτων του.

Πώς θα θέλατε να σας θυμούνται οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες σας;

Ασυμβίβαστη, δυναμική, αυθόρμητη, συγκρουσιακή, δίκαιη, ειλικρινή, οικεία, ελεύθερη, επαναστάτρια χωρίς και με αιτία και, φυσικά, ως Ηπειρώτισσα δωρικού ρυθμού. 

Φαρμακοποιός MSc, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και πρόεδρος του πρώτου ΔΣ του Global Compact Network Hellas. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή