Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η διαφορετικότητα είναι κανονικότητα

Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η διαφορετικότητα είναι κανονικότητα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σας οδήγησε στη δουλειά που κάνετε σήμερα και τι σας κράτησε;

Συνήθως όλα ξεκινάνε από τις σπουδές και τα όνειρα που κάνουμε. Στο πέρασμα του χρόνου προσαρμόζεσαι, συχνά συμβιβάζεσαι, με το περιβάλλον. Στάθηκα τυχερή και συνδέθηκα με ένα brand που εμπνέει καινοτομία, μέσα από την απλότητα και την αποτελεσματικότητα. Η ΙΚΕΑ έγινε για μένα μια συνεχής άσκηση αυτογνωσίας. Για το πώς μπορούμε, η καθεμιά και ο καθένας με τον ρόλο του, να κάνουμε καλύτερη την καθημερινή ζωή πολλών. Κατάφερα μέσα από τη δουλειά μου να ανανεώνομαι ως άνθρωπος. 

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση όταν μεταβήκατε για πρώτη φορά σε ηγετική θέση;

Κάθε επαγγελματικός χώρος είναι μια μικρή κοινωνία. Υπάρχουν πολλά μικρά «εγώ» που πρέπει να δεθούν σε ένα μεγάλο «εμείς». Αυτό σημαίνει ότι ως ηγέτης πρέπει να ξεχωρίσεις ικανότητες και να διαμορφώσεις ρόλους. Να εμπνεύσεις την προσωπική εμπλοκή μέσα από τον στόχο της ομάδας. Γίνεσαι μαέστρος που δίνει ρυθμό και παρεμβαίνεις όταν χρειαστεί, πάντα με μέτρο, για να διορθώσεις τη ροή της μελωδίας.

Έχετε έρθει αντιμέτωπη με στερεότυπα και προκαταλήψεις στην επαγγελματική σας πορεία;  

Για χρόνια η γυναίκα έπρεπε να αποδείξει την αξία της δύο φορές. Το φύλο ήταν και φίλτρο διακρίσεων. Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Είμαστε όμως ακόμη μακριά από την ιδανική συνθήκη της ισότητας. Ακόμα περισσότερο αν μιλάμε για γυναίκες που ηγούνται. Για μένα, και πιστεύω για κάθε γυναίκα, η επαγγελματική καθημερινότητα παραμένει μια δύσκολη άσκηση. Γεμάτη προκλήσεις, εμπόδια, διαπραγμάτευση και συμβιβασμό. Και, πιστέψτε με, αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ο συμβιβασμός με τον εαυτό μου. Ειδικά όταν θέλω, μπορώ και πρέπει να υποχωρήσω.

Τι χρειάζεται να κάνει ένας ηγέτης ή μια ηγέτιδα για να χτίσει ομάδες όπου όλα τα μέλη έχουν φωνή; 

Η συμπερίληψη ξεκινάει από την αυτογνωσία. Αν ξέρεις τον εαυτό σου, τις δυνατότητες και τα όριά σου, μπορείς να χτίσεις λογική ομάδας. Σίγουρα πρέπει να είναι στη φύση σου, στον χαρακτήρα που έχεις διαμορφώσει, η λογική της συναντίληψης. Aπό εκεί και πέρα χρειάζεται δομημένος διάλογος με κάθε μέλος της ομάδας. Και, φυσικά, ενσυναίσθηση. Αν πάντως πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η διαφορετικότητα είναι κανονικότητα.

Περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις θα είχαν ως αποτέλεσμα πιο ηθικές ή συμπεριληπτικές καμπάνιες ή προϊόντα; 

Η συμπερίληψη και το ήθος είναι οριζόντιες αξίες. Δεν σχετίζονται γραμμικά με το φύλο ή την ηλικία. Η αντίληψη ότι η γυναίκα είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη, ηθική ή ικανή οδηγεί σε ένα ακόμα πλαίσιο διάκρισης. 

Communications Director IKEA HOUSEMARKET S.A. και μέλος της Ομάδας Διοίκησης της ΙΚΕΑ για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Επικεφαλής των τομέων Communication & Marketing, Food & Beverage, Εσωτερικής Διακόσμησης και Επικοινωνίας της ΙΚΕΑ και Τrainer για την Inter IKEA. Είναι μητέρα δύο παιδιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή