Οι ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα δημιουργούν ηγέτες που παίρνουν ρίσκα

Οι ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα δημιουργούν ηγέτες που παίρνουν ρίσκα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί στην Ελλάδα είμαστε ακόμα πίσω στα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις ευθύνης;

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα η μερίδα των γυναικών που απαντώνται σε ηγετικές θέσεις είναι μικρή. Για χρόνια, η χώρα μας αδυνατούσε, και ίσως δεν προσπαθούσε ένθερμα, να απαλλαγεί από διάφορα στερεότυπα, όπως αυτά που σχετίζονται με το φύλο. Οι άνδρες θεωρούνταν καταλληλότεροι για θέσεις που απαιτούσαν ευρύ φάσμα γνώσεων και ικανοτήτων, ενώ οι γυναίκες περιορίζονταν για θέσεις τυποποιημένων απαιτήσεων. Αυτό όμως έχει αρχίσει να αλλάζει. Το σημαντικότερο βήμα ήταν να το συνειδητοποιήσει αυτό η κοινωνία και να αρχίσει να το «εκμεταλλεύεται». Αν και είμαστε ακόμα πίσω, δεν σημαίνει ότι δεν πηγαίνουμε μπροστά!

Θεωρείτε ότι οι γυναίκες αναγκάζονται να υιοθετήσουν «ανδρικού τύπου» συμπεριφορές για να ανέλθουν σε θέσεις ευθύνης;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για την επιτυχία ενός ανθρώπου, όπως και αν ορίζεται αυτή. Ούτε ότι η υιοθέτηση προτύπων μπορεί να οδηγήσει στη λήψη σωστών αποφάσεων, είτε πρόκειται για κάποια ηγετική είτε για άλλη θέση. Αντίθετα, πιστεύω ότι απαραίτητη προϋπόθεση για μια υγιή καριέρα είναι να εμπεριέχει αναλλοίωτη την προσωπικότητα κάθε ατόμου, τη μοναδικότητά του. Οι ιδιαιτερότητες κάθε χαρακτήρα δημιουργούν ηγέτες που μπορούν να πάρουν ρίσκα για να συνεχίσουν εκεί όπου άλλοι θα σταματήσουν.

Τι σημαίνει για εσάς η «συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής»; 

Θεωρώ ότι η δραστηριοποίησή μας πρέπει να είναι πολυπαραγοντική και να μην εστιάζεται μονοδιάστατα σε έναν τομέα, όπως ο επαγγελματικός. Άλλωστε, η ζωή μιας γυναίκας συχνά συνοδεύεται και από τη μητρότητα, κάτι το οποίο απαιτεί τεράστια αποθέματα ενέργειας. Για μένα το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν πάντοτε ο χρόνος. Η ενασχόλησή μου με τον πρωταθλητισμό με ώθησε να ψάχνω διαρκώς τον τρόπο να οργανώνω τις προτεραιότητές μου, έτσι ώστε να μη χρειάζομαι εξόδους διαφυγής. Αυτό σημαίνει για μένα «συμφιλίωση μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής». Να νιώθω ότι μπορούν να συνυπάρχουν στην καθημερινότητά μου.

Για ποιο επίτευγμα της επαγγελματικής ζωής σας νιώθετε μεγαλύτερη υπερηφάνεια;

Ο Όμιλος Στρούμσα γράφει εδώ και 60 χρόνια μια ιστορία η οποία δεν περιορίζεται μόνο σε αριθμούς και επιτυχίες. Περιλαμβάνει προσπάθεια ατομική και συλλογική. Νιώθω υπερήφανη που είμαι κομμάτι αυτής της ιστορίας, αλλά αυτό δεν αποτελεί αφορμή για εφησυχασμό. Έχω έντονο το αίσθημα της ευθύνης που συνοδεύει την πορεία των δύο προηγούμενων γενεών. Θέλω να παραμείνω σε τροχιά δημιουργίας.

Γενική διευθύντρια ΛΙΑΦΑΡΜ. Εργάζεται με ενέργεια και ενθουσιασμό προκειμένου να καθιερώσει τη ΛΙΑΦΑΡΜ ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχει συντάξει δύο βιβλία και είναι χρυσή πρωταθλήτρια Ελλάδας στην ιππασία και χρυσή Βαλκανιονίκης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή