Ηγέτιδες σε έναν κόσμο που αλλάζει

Ηγέτιδες σε έναν κόσμο που αλλάζει

Γράφει η Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λέξεις είναι σημαντικές. Και δεν υπάρχουν πολλές ελληνικές λέξεις που εύκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γένος άλλο από αυτό που τις έχουμε συνηθίσει, για να καθρεφτίσουν μια αλλαγή που συντελείται στην κοινωνία που τις χρησιμοποιεί. 

Στο εξώφυλλο αυτής της έκδοσης, υπάρχει μια τέτοια λέξη. Μια λέξη που συχνά δεν αφήνει το στόμα μας, σπρωγμένη στην άκρη από ένα αμήχανο «η ηγέτης», αλλά φέρει τον απόηχο κοινωνικών αλλαγών που συμβαίνουν γύρω μας αυτή τη στιγμή. Και τον φέρει στιβαρά και αμετανόητα.

Σε αυτή την ειδική έκδοση της «Καθημερινής» και του Women On Top, λοιπόν, φιλοξενούμε Ηγέτιδες. Γυναίκες με σημαντικές θέσεις στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Ελλάδας, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε την πορεία που έχουν διαγράψει και το έργο που επιτελούν, αλλά και να δημιουργήσουμε έναν σταθμό μέσα σε αυτή τη διαδρομή. Σε μια περίοδο αβεβαιότητας και αποστασιοποίησης, όπου οι προηγούμενοι προορισμοί μας μπορεί να μη διαφαίνονται πια στον ορίζοντα και οι συνοδοιπόροι μας να μη βρίσκονται με τον ίδιο τρόπο κοντά μας, θελήσαμε να δημιουργήσουμε έναν τόπο συνάντησης και συνομιλίας γυναικών που, από τις θέσεις τους, επηρεάζουν τις ζωές, την καθημερινότητα και τη συνεισφορά πολλών ακόμη ανθρώπων. 

Μπορεί να είναι μεταξύ τους πολύ διαφορετικές, να ξεκινούν από άλλες αφετηρίες, να έχουν αντικρουόμενες αξίες και αρχές και να αντιμετωπίζουν ετερόκλητα εμπόδια, προκλήσεις και επιταγές. Οι δρόμοι τους, όμως, κάπου διασταυρώνονται και κάπου αποκλίνουν, όπως διασταυρώνονται και αποκλίνουν οι λέξεις που χρησιμοποίησαν και οι απαντήσεις που έδωσαν στις ερωτήσεις που τους θέσαμε. 

Σε αυτά τα σημεία τομής, κάτι συμβαίνει. Κάτι που πατάει πάνω στα κοινά βιώματα, στις ανάγκες και στα όνειρα, ζυμώνει με δημιουργικό τρόπο τις διαφορές και γίνεται το πεδίο όπου ζωντανεύει κάτι καινούργιο: μια νέα προσέγγιση της ηγεσίας, μια αλλιώτικη ανάληψη ευθύνης, μια πιο ανοιχτή προσέγγιση δύσκολων συζητήσεων, η διεκδίκηση διαφορετικών ρόλων, η κατάρριψη παλαιών δομών που δεν μας εξυπηρετούν πια, η χρήση μιας νέας γλώσσας για τη σκιαγράφηση ενός μέλλοντος πιο πλούσιου, δημιουργικού και συμπεριληπτικού.

Αυτή η δυναμική διατρέχει, πιστεύουμε, κάθε σελίδα της έκδοσης που κρατάτε στα χέρια σας, όπως οι αλλαγές που φέρνει η πιο ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στον χώρο της εργασίας διατρέχουν το πνεύμα των καιρών μας. Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε την ευκαιρία να γινόμαστε μάρτυρες αυτών των αλλαγών. Και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να τις καταγράφουμε. Μέσα από τα μάτια των Ηγέτιδων που θα γνωρίσετε εδώ, εκείνων που δεν χώρεσαν σε αυτές τις σελίδες και των επόμενων που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία. Έχει τιμηθεί με το Social Impact UK Alumni Award και τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή