Η ναυτιλία διδάσκει την προσπάθεια

Η ναυτιλία διδάσκει την προσπάθεια

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος των ναυτιλιακών εταιρειών Neptune Lines και Neptune Dry θεωρεί πως το πιο συναρπαστικό κομμάτι της δουλειάς της είναι η εξέλιξη.

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχει μάθει να μη σταματά ποτέ να προσπαθεί για το καλύτερο, ακόμα και τις στιγμές που η αποτυχία την αποκαρδιώνει, και θεωρεί πως το πιο συναρπαστικό κομμάτι της δουλειάς της ως προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου των ναυτιλιακών εταιρειών Neptune Lines και Neptune Dry είναι η διαρκής εξέλιξη. 

Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα είμαστε πίσω στα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις ευθύνης – στις επιχειρήσεις, στην πολιτική και αλλού;
Παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει στον τομέα αυτόν στη χώρα μας, εξακολουθούμε να έχουμε μικρότερο αριθμητικά δείγμα γυναικών σε θέσεις ευθύνης από ό,τι οι χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως στο ότι ουδέποτε υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια που να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα.

Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να «τρέχει» μια ναυτιλιακή επιχείρηση του μεγέθους της Neptune;
Απαιτεί σκληρή, ουσιαστική δουλειά και αφοσίωση. Ωστόσο δεν είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο απ’ ό,τι για έναν άνδρα συνάδελφο. Οι δυσκολίες είναι ίσες και οι υποχρεώσεις πλέον κοινές – εντός και εκτός επαγγελματικού στίβου. Έχει παρέλθει –σε μεγάλο βαθμό– η εποχή που μια γυναίκα ήταν επιφορτισμένη μόνο με συγκεκριμένα καθήκοντα, αποκλείοντας κάθε άλλη ιδιότητα. Θεωρώ πως σήμερα οι ρόλοι ολοένα και περισσότερο συγκλίνουν.

Είστε αισιόδοξη για τις προοπτικές του γυναικείου φύλου στον ναυτιλιακό κλάδο;
Ιδιαίτερα αισιόδοξη. Αν και παραδοσιακά «ανδρικό», το επάγγελμα του ναυτικού κερδίζει διαρκώς το γυναικείο ενδιαφέρον. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να ναυτολογηθούν και όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τις εμπιστεύονται σε θέσεις ευθύνης. Ένα ακόμη παράδειγμα υπέρ της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας είναι ότι δεν αμφισβητεί πλέον, αλλά αντιθέτως στηρίζει και συμβάλλει στην ενίσχυση αυτής της τάσης.

Ποια είναι η εμπειρία σας από την ενασχόλησή σας με τον κοινωφελή βραχίονα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ);
Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ με βοήθησε να αποκτήσω βαθύτερη γνώση ως προς τις ανάγκες της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Είναι ένα συλλογικό έργο, μια συλλογική προσπάθεια του ελληνικού εφοπλισμού, προσφοράς στην ελληνική κοινωνία σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Είμαι περήφανη για το έργο της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ και θα συνεχίσω μαζί με τους συναδέλφους μου να το στηρίζω.

Ποιο είναι το πιο συναρπαστικό κομμάτι της δουλειάς σας;
Η εξέλιξη. Είτε αφορά τη δομή και τη διαχείριση της επιχείρησης, είτε το τελικό αποτέλεσμα της προσφερόμενης υπηρεσίας, είτε τους ανθρώπους που το στελεχώνουν όλο αυτό. Ιδίως αν έχει επιτευχθεί με καινοτόμα μοντέλα διαχείρισης που μειώνουν το κόστος και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα. Είναι η μόνη οδός για μια βιώσιμη επιχείρηση που θα παρέχει, ταυτόχρονα, αξιόπιστες υπηρεσίες στον πελάτη.

Ποια συμβουλή σάς δόθηκε στο ξεκίνημά σας και την κρατάτε ως πολύτιμο «φυλαχτό»;
Να μη σταματώ ποτέ να προσπαθώ για το καλύτερο, ακόμα και τις στιγμές που η αποτυχία με αποκαρδιώνει.

Ποια συμβουλή θα δίνατε εσείς σε μια νέα γυναίκα που ξεκινά τώρα την επαγγελματική της ζωή;
Θα επιλέξω μία, αν και θα είχα περισσότερες να της δώσω: να καταφέρει να δουλεύει με τον ίδιο ενθουσιασμό και το ίδιο κίνητρο για δημιουργία αξίας σε όλη την επαγγελματική της σταδιοδρομία.

Για ποιο επίτευγμα της επαγγελματικής σας ζωής νιώθετε μεγαλύτερη υπερηφάνεια;
Για τη Neptune Lines, τη ναυτιλιακή εταιρεία που δημιούργησε ο πατέρας μου περί τα τέλη του 1970 και του οποίου το έργο συνεχίζουμε εμείς σήμερα.

Ποιος είναι ο δικός σας ορισμός της επιτυχίας και της ευτυχίας; Ταυτίζονται;
Συνδέονται σίγουρα σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν ωστόσο φορές που το ταξίδι, η πορεία δηλαδή προς έναν σκοπό, σε κάνει ευτυχή, χωρίς αυτό απαραίτητα να εξαρτάται από το εάν και πότε θα φτάσεις στον προορισμό σου.

Τι έχετε διδαχθεί για τη ζωή και τους ανθρώπους δραστηριοποιούμενη στη ναυτιλία;
Αν θα μπορούσα με κάποιον τρόπο να το συνοψίσω, θα έλεγα πως η ναυτιλία σε διδάσκει από τη μια πλευρά τη σκληρή δουλειά και τη διαρκή προσπάθεια προς τον επιτελούμενο σκοπό, και από την άλλη την αμέριστη αγάπη και την προσφορά προς την οικογένεια, την κοινωνία και τον συνάνθρωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή