Να ενθαρρύνουμε αγόρια και κορίτσια να ξεπεράσουν βαθιά ριζωμένα στερεότυπα

Να ενθαρρύνουμε αγόρια και κορίτσια να ξεπεράσουν βαθιά ριζωμένα στερεότυπα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για να επιβιώσετε και να προχωρήσετε σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε;
Σε μια κρίση θα πρέπει να αντιληφθείς νωρίς τις ανατροπές που επιφέρει και πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα της επόμενης μέρας. Η ορθή διαχείριση των αλλαγών είναι εργαλείο επιβίωσης και προόδου. Να εντοπίσεις έγκαιρα τις ευκαιρίες και να θέσεις σωστά τις νέες προτεραιότητες, να λειτουργήσεις συλλογικά στη διαμόρφωση νέων στόχων. Και πάντα με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, υποστηρίζοντας όσους δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Ποια ήταν για εσάς η μεγαλύτερη πρόκληση όταν βρεθήκατε για πρώτη φορά σε ανώτερη θέση και κληθήκατε να διαχειριστείτε μία ή περισσότερες ομάδες ανθρώπων;
Οι Θεωρίες Ηγεσίας είναι χτισμένες πάνω σε ανδρικά πρότυπα και οι γυναίκες σε ανώτερες θέσεις βρίσκονται συχνά σε αμηχανία να τις προσαρμόσουν στα δικά τους χαρακτηριστικά. Κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό να διατηρεί κανείς την αυθεντικότητά του και να υποστηρίζει την αλήθεια του. Ακόμα και όταν κινείται σε ένα περιβάλλον που δεν αναγνωρίζει εύκολα ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας. Συγχρόνως, είναι ευθύνη όλων να ενθαρρύνoυμε διαφορετικά πρότυπα ηγεσίας και να αξιοποιούμε συνεργάτες χωρίς αποκλεισμούς. Στην Ελλάδα γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση – στην Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής γυναικών σε ανώτατα διοικητικά επίπεδα αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο (~30%).

Πώς μπορούμε να διαπαιδαγωγήσουμε τα κορίτσια της νέας γενιάς, έτσι ώστε να διεκδικούν πιο αποτελεσματικά την οικονομική τους ανεξαρτησία;
Η διαπαιδαγώγηση των νέων γυναικών για οικονομική ανεξαρτησία, συμμετοχή, δημιουργία και επιτυχία είναι κομμάτι του πολιτισμού και της προόδου μας. Δεν περιορίζεται στον τρόπο που μεγαλώνουμε κορίτσια μόνο, αλλά σωστούς και ικανούς ανθρώπους, χρήσιμους και ενσυνείδητους πολίτες, που σέβονται και επιζητούν τη διαφορετικότητα, επιδιώκοντας τη συνεχή βελτίωση. Πρέπει να ενθαρρύνουμε αγόρια και κορίτσια να σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο και να ξεπεράσουν στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στη συνείδηση όλων· στο σχολείο, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Να προβάλλουμε πρότυπα ισορροπίας και επιτυχίας, στα οποία να μπορούν να ανατρέξουν νέα παιδιά, να δουν τον εαυτό τους σε αυτά και να πάρουν ενέργεια για να συνεχίσουν την πορεία τους. 

Ποια είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή που έχετε λάβει για την επαγγελματική (και όχι μόνο) ζωή σας;
Να διατηρώ πάντα την ανθρωπιά, την ταπεινότητα, την ελπίδα και το χιούμορ μου.

Γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, Εκτελεστικό μέλος ΔΣ Εθνικής Τράπεζας. Μέλος ΔΣ Εθνικής Ασφαλιστικής και Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Κάτοχος MBA από το INSEAD και Bachelors σε Οικονομικά & Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Swarthmore των ΗΠΑ. Είναι μητέρα δύο νεαρών ανδρών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή