Ιδανικοί για το σήμερα και το αύριο είναι οι «Ηγέτες των Ανθρώπων»

Ιδανικοί για το σήμερα και το αύριο είναι οι «Ηγέτες των Ανθρώπων»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια ήταν για εσάς η μεγαλύτερη πρόκληση όταν μεταβήκατε για πρώτη φορά σε ηγετική θέση;
Στα 31 μου, ξεκινώντας την καριέρα μου στον τραπεζικό κλάδο ως manager στο HR, χρειάστηκε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να διαχειριστώ διαδοχικές εξαγορές με τριπλάσια εισροή νέων εργαζομένων σε σχέση με το τότε προσωπικό της τράπεζας. Η μεγαλύτερη πρόκληση στο πλαίσιο αυτό ήταν η ομογενοποίηση της κουλτούρας μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών και πρακτικών, ώστε να δημιουργηθεί ένα συμπεριληπτικό και αξιοκρατικό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις μεταξύ νέων και υφιστάμενων εργαζομένων.

Τι χρειάζεται να κάνει ένας ηγέτης ή μια ηγέτιδα σήμερα αν θέλει να χτίσει ομάδες στις οποίες όλα τα μέλη αισθάνονται ότι ανήκουν και ότι έχουν φωνή; 
Η συμπερίληψη και η ενθάρρυνση της διαφορετικότητας αποτελούν βασικές προτεραιότητες της ηγεσίας των επιχειρήσεων σήμερα. Όχι μόνο επειδή είναι δίκαιες απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά και επειδή, αποδεδειγμένα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην καινοτομία και στην ανθεκτικότητα της επιχείρησης. Δεν είναι τυχαίο ότι, στην πρόσφατη έρευνα της ΕΥ για την επιχειρηματική ηγεσία στην Ελλάδα, η τυπολογία των ιδανικών ηγετών για το σήμερα και το αύριο, που ανέδειξαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες, είναι οι «Ηγέτες των Ανθρώπων». Οι ηγέτες, δηλαδή, που επιδεικνύουν αυξημένη ενσυναίσθηση, προσαρμοστικότητα και αναπτύσσουν καλές σχέσεις και διαύλους καθαρής επικοινωνίας με τους ανθρώπους τους. Οι ηγέτες καλούνται να αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα τις προκαταλήψεις και τυχόν φαινόμενα απομόνωσης κάποιων λόγω της διαφορετικότητάς τους. Και οι εταιρείες είναι σημαντικό να επενδύουν στην ανάπτυξη συμπεριληπτικών ηγετών και στην προώθηση σε κρίσιμες θέσεις ευθύνης στελεχών που λειτουργούν ως πρότυπα σε θέματα συμπερίληψης. 

Πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε μια γενιά με λιγότερα στερεότυπα και προκαταλήψεις;
Αναμφισβήτητα είναι καθοριστικός ο ρόλος της οικογένειας και του εκπαιδευτικού συστήματος. Όμως εξίσου κρίσιμος είναι και ο ρόλος των επιχειρήσεων, οι οποίες οφείλουν να επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια νέα νοοτροπία συμπερίληψης και σεβασμού της διαφορετικότητας, κυρίως μέσω της αξιολόγησης, της εκπαίδευσης και της ενθάρρυνσης τέτοιων συμπεριφορών. 

Ποια είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή που έχετε λάβει για τη ζωή σας;
Τρεις χρήσιμες και αλληλένδετες συμβουλές έλαβα: «η γνώση είναι δύναμη», «να είσαι ανεξάρτητη και να πατάς γερά στα πόδια σου» και, τέλος, «να αγκαλιάζεις τη διαφορετικότητα των ανθρώπων: είναι πλούτος να το βιώνεις και σε εξελίσσει, σου ανοίγει νέα πεδία σκέψης και δράσης».

Εταίρος της EY Ελλάδος, επικεφαλής του τομέα EY Private και επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού και Συμβουλευτικής Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Διαθέτει περισσότερα από 27 έτη επαγγελματικής εμπειρίας, εκ των οποίων τα 20 στον τραπεζικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή