Κυριάκος Σαμπατακάκης: Από την επανεκκίνηση στην επανεφεύρεση της οικονομίας

Κυριάκος Σαμπατακάκης: Από την επανεκκίνηση στην επανεφεύρεση της οικονομίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΑCCENTURE

Τίποτα δεν επιταχύνει τον ρου της ιστορίας όπως μια πανδημία. Τα πάντα άλλαξαν αστραπιαία. Ανεξαρτήτως κλάδου, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να μεταβούν ταχύτατα στον ψηφιακό κόσμο, ενώ οι κυβερνήσεις έθεσαν στη διάθεση των πολιτών καινοτόμες διαδικτυακές υπηρεσίες.

Οι οργανισμοί καλούνται πλέον να επανεκκινήσουν δυναμικά τις δραστηριότητές τους, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου, με ένα πλάνο σχεδόν ολικής «επανεφεύρεσής» τους.

Αυτό αποτελεί ευκαιρία και ανάγκη για πολλές εταιρείες προκειμένου να αναπτύξουν πιο ευέλικτες δομές κόστους και λειτουργίας, να διασφαλίσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, να αυξήσουν τον αυτοματισμό, να αξιοποιήσουν περαιτέρω τη χρήση δεδομένων και ψηφιακών τεχνολογιών.

Με βάση την εμπειρία της Accenture, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να βασιστούν σε πέντε άξονες:

1. Ο Άνθρωπος στο Επίκεντρο μέσω της ουσιαστικής κατανόησης των αναγκών των εργαζομένων για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ενός παραγωγικού εργασιακού περιβάλλοντος στη βάση μιας νέας εργασιακής ηθικής.

2. Λειτουργικοί Χώροι που δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας, δίνοντας στους εργαζομένους αυτοπεποίθηση να επιστρέψουν και να προσαρμοστούν στον νέο υβριδικό τρόπο εργασίας.

3. Σταδιακή Επιστροφή για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων και τον επανασχεδιασμό διαδικασιών προς ένα ευέλικτο και προσαρμόσιμο λειτουργικό μοντέλο.

4. Ελαστικές δομές κόστους για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας, με παράλληλη έμφαση σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

5. Με το βλέμμα στο μέλλον για την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων στη λογική ενός ευρύτερου μετασχηματισμού. Κλειδί αποτελεί η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και η διαφοροποίηση για τη διασπορά των μελλοντικών κινδύνων.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, οι CEOs των επιχειρήσεων πρέπει:

  • Να αναπτύξουν στρατηγικές συνεργασίες, εντοπίζοντας νέες αλυσίδες αξίας και δημιουργώντας στοχευμένες συμπράξεις. Ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχει ένα ανεκμετάλλευτο δυναμικό καινοτομίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Επιπροσθέτως, η τωρινή συγκυρία αναδεικνύει ευκαιρίες στρατηγικών εξαγορών/συγχωνεύσεων.

     

  • Να περιορίσουν τον χρόνο λήψης αποφάσεων, καθώς πλέον η ταχύτητα στις αποφάσεις είναι σημαντικότερη από εξαντλητικές αναλύσεις. Μέσα στην πανδημία μάθαμε όλοι τι είναι εφικτό εντός στενών χρονικών ορίων και είδαμε ελάχιστους χρόνους απόκρισης.

     

  • Να θέσουν εαυτούς ως επικεφαλής μετασχηματισμού, καθώς αποτελούν de facto σημεία αναφοράς για τους οργανισμούς τους, διασφαλίζοντας τη συνοχή οράματος και υλοποίησης και αναλαμβάνοντας ρόλο ενορχηστρωτή.

Οι εταιρείες που θα επαναπροσδιοριστούν σε επίπεδο στρατηγικής, διαδικασιών, εμπειριών πελατών και σχέσεων με τους εργαζομένους και την κοινωνία, ενισχύοντας παράλληλα τον σκοπό τους, θα ευημερήσουν.

Σε επίπεδο χώρας, πρέπει να αξιοποιήσουμε την τρέχουσα θετική συγκυρία ως εφαλτήριο για να οικοδομήσουμε την επόμενη μέρα της οικονομίας. Οφείλουμε όλοι μαζί –κράτος, εταιρείες, πολίτες– να συνδιαμορφώσουμε τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της χώρας. Κομβικό σημείο αποτελεί ο προσδιορισμός των κατάλληλων έργων και μεταρρυθμίσεων. Επεκτείνοντας την παραγωγική ικανότητα της χώρας με τη βοήθεια έξυπνων τεχνολογιών (Industry X.0, 5G) σε όλους τους κλάδους, ενισχύοντας την εξωστρέφειά μας και διασφαλίζοντας στρατηγικές εφοδιαστικές αλυσίδες, θα κατορθώσουμε να αυξήσουμε μακροπρόθεσμα την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Ως χώρα, διαθέτουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, την ακαδημαϊκή έρευνα, τη στρατηγική θέση και την απαραίτητη δημιουργικότητα για να συνθέσουμε μια νέα πραγματικότητα. Ας αξιοποιήσουμε τα διδάγματα της πανδημίας και τα επιτεύγματά μας ως έκφραση και ως μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Η Accenture αποτελεί κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις στους τομείς στρατηγικής και συμβουλευτικής, διαδραστικών υπηρεσιών, τεχνολογίας και επιχειρησιακών λειτουργιών, ενσωματώνοντας ψηφιακές δυνατότητες σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή