Γουίλμπουρ Ρος: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα

Γουίλμπουρ Ρος: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στο ότι η ελληνική οικονομία, υπό την ηγεσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα επιστρέψει γρήγορα στην τροχιά της ταχύτατης οικονομικής ανάπτυξης στην οποία είχε μπει πριν από την κρίση του COVID-19.

Εταίροι σε γερές βάσεις

Η εμπιστοσύνη μας απορρέει από το γεγονός ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει πραγματική πρόοδο στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας. Η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε την υπόσχεσή της να αναζωογονήσει την οικονομία, ενισχύοντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας ένα περιβάλλον που είναι φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Η φήμη της ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από μια ισχυρή απάντηση στην πανδημία, η οποία αξιοποιήθηκε για την επέκταση της ψηφιοποίησης κομβικών κρατικών υπηρεσιών σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Ήταν χαρά μου να παραστώ στη ΔΕΘ το 2018, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα. Ήταν μια εκδήλωση που υπογράμμισε τις στενές σχέσεις των δύο εθνών μας. Ήταν και η πρώτη φορά που συνάντησα τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον τότε αντιπρόεδρο του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη.

Με βάση τις πρώτες αυτές εντυπώσεις μου, ήξερα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τώρα ως πρωθυπουργός, θα ήταν προσηλωμένος στη συνέχιση της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων, εφαρμόζοντας πολιτικές που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη και θα βοηθούσαν την Ελλάδα να γίνει ένας ακόμη ισχυρότερος εμπορικός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ. Οι προσδοκίες μου ξεπεράστηκαν στις διαδοχικές συναντήσεις που είχα μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2019. Και ήταν τιμή μου που ήμουν ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Τραμπ που επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Η Ελλάδα κατάφερε να κινηθεί πολύ γρήγορα για να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες των ΗΠΑ ως προς τη χρήση software χωρίς άδεια, που ώθησε τις ΗΠΑ να μετακινήσουν την Ελλάδα από την ειδική λίστα προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας 301, στην οποία η Ελλάδα βρισκόταν τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια. Τα μεταξύ μας εμπορικά μεγέθη το 2019 αντανακλούν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών που τρέφουν εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Στο τρίτο τρίμηνο του 2019 αρχίσαμε, άλλωστε, να βλέπουμε δραστικές βελτιώσεις στην οικονομία, με το ελληνικό ΑΕΠ να αναπτύσσεται κατά 2,8% και την ανεργία να μειώνεται στο 14,4% τον Μάρτιο του ίδιου έτους, στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.

Ζωηρό διμερές εμπόριο

Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι αμερικανικές εταιρείες έχουν συμβάλει σε αυτή την ανάκαμψη, με το διμερές εμπόριο αγαθών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να αγγίζει τα 2,95 δισ. δολάρια το 2019. Συμπληρώνοντας τις ισχυρές διμερείς εμπορικές μας σχέσεις, οι επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας ανέρχονται σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια και συνεισφέρουν σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και σε εξαγωγές εκατομμυρίων δολαρίων και για τις δύο οικονομίες. Τον τελευταίο χρόνο, αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και φαρμακοβιομηχανίες έχουν δείξει την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και έχουν αξιοποιήσει ευκαιρίες για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτύξει την οικονομία της καινοτομίας.

Για παράδειγμα, η σχέση με τη Microsoft, που ξεκίνησε με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, είχε ως αποτέλεσμα τις ανακοινώσεις σχετικά με την επένδυση της Microsoft σε ένα τουριστικό προϊόν επαυξημένης πραγματικότητας για την Αρχαία Ολυμπία, την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας SoftoMotive και την πιο πρόσφατη ανακοίνωση ότι η εταιρεία θα εγκαινιάσει έναν κόμβο ανάπτυξης ρομποτικής διαδικασίας αυτοματισμού στην Αθήνα. Το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα της Ελλάδας και η πρόταση αξίας της υψηλά εξειδικευμένης τεχνολογικής δύναμης της Ελλάδας οδήγησαν επίσης στην ανακοίνωση της 4ης Μαΐου, σύμφωνα με την οποία η Think Silicon, μια νεοσύστατη εταιρεία που ειδικεύεται σε επεξεργαστές γραφικών με έδρα την Πάτρα, αποκτήθηκε από την Applied Materials με έδρα την Καλιφόρνια.

Ο τομέας της τεχνολογίας δεν είναι ο μόνος επωφελούμενος από τις αμερικανικές επενδύσεις. Οι αμερικανικές εταιρείες συμβάλλουν επίσης στην αναζωογόνηση ενός από τους παραδοσιακά ισχυρούς τομείς της ελληνικής οικονομίας· της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Onex, μια αμερικανική εταιρεία, επένδυσε περισσότερα από 18 εκατ. δολάρια για να ανοίξει ξανά τα ναυπηγεία Νεωρίου στη Σύρο. Αυτή η επένδυση επέτρεψε στα ναυπηγεία να δημιουργήσουν περίπου 600 θέσεις εργασίας, τριπλασιάζοντας τις θέσεις εργασίας από την περίοδο που το ναυπηγείο ήταν ενεργό πριν από πέντε χρόνια. Η Onex επιδιώκει να επαναλάβει αυτή την επιτυχία σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα στην Ελευσίνα.

Αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν παρά τις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας COVID-19. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα ως ενεργό εταίρο και ως κομβική τοποθεσία για αμερικανικές επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Θα ήθελα επίσης να επικροτήσω την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την προώθηση προσοδοφόρων μακροπρόθεσμων προοπτικών στον τομέα του τουρισμού, με έμφαση στο έργο ανάπλασης του Ελληνικού.

Έχουμε κάθε λόγο να παραμένουμε αισιόδοξοι ότι η ανοδική τάση που βιώσαμε το 2019 θα ξαναρχίσει, δεδομένης της γρήγορης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης της Ελλάδας στην πανδημία COVID-19. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η Αμερική παραμένει προσηλωμένη στο να στέκεται σταθερά δίπλα στην Ελλάδα, καθώς εργαζόμαστε στον απόηχο του παγκόσμιου οικονομικού σοκ μαζί.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην ειδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι πρωταγωνιστές της ανάκαμψης: 50+ CEOs για την επόμενη μέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή