Σπυρίδων Πασχάλης: Οι νέες προκλήσεις μιας κρίσιμης δεκαετίας

Σπυρίδων Πασχάλης: Οι νέες προκλήσεις μιας κρίσιμης δεκαετίας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ATTICA GROUP

 

Δεν θα αναφερθώ στη «μεγαλύτερη εταιρεία της Ανατολικής Μεσογείου» και στην «όγδοη μεγαλύτερη της Ευρώπης». Δεν θα μιλήσω ούτε για τον στόλο των 32 πλοίων και τον μεγαλύτερο εργοδότη Ελλήνων ναυτικών. Ούτε επίσης θα θυμηθώ τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, κατά τη διάρκεια των οποίων η Attica κολύμπησε, όπως όλοι, σε δύσκολα, τρικυμιώδη νερά, αλλά κατάφερε να αναδυθεί μεγαλύτερη και ισχυρότερη.

Θα μιλήσω όμως για το πώς ετοιμαζόμαστε για την ανατολή της επόμενης ημέρας. Για τις δομικές αλλαγές που είναι αναγκαίες να επισυμβούν σε συστημικές  εταιρείες όπως εμείς, ώστε να γίνει δυνατό να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την εξυπηρέτηση της τουριστικής μας βιομηχανίας, αλλά και τη στήριξη της νησιωτικής οικονομίας, καθώς και των εισαγωγών και εξαγωγών της χώρας.

Η επόμενη ημέρα είναι συνυφασμένη με την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης, διασφαλίζοντας για τα επόμενα χρόνια την εδαφική συνέχεια, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή, συνδέοντας και το πιο απομακρυσμένο νησί με την ηπειρωτική χώρα.

Αυτό απαιτεί επενδύσεις σε μοντέρνα, φιλικά προς το περιβάλλον πλοία, τα οποία θα αποτελούν βασικό κομμάτι της υποδομής και πραγματική «Εθνική Οδό» για ανθρώπους και μεταφορές, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης για χιλιάδες νησιωτικές επιχειρήσεις.

Η επόμενη ημέρα της ακτοπλοΐας απαιτεί τεράστια κεφάλαια, μακροχρόνιο σχεδιασμό, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρες δεσμεύσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένης της Πολιτείας.  

Η επόμενη ημέρα για την Attica είναι συνυφασμένη με το σταθερό μας όραμα, την αποστολή και τις αξίες μας, δηλαδή να είναι ένας Ελληνικός Ναυτιλιακός Όμιλος που προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με καινοτόμα πλοία. Με αξίες την ποιότητα, την καινοτομία, την αξιοπιστία, τη διαφάνεια, την ακεραιότητα και την υπευθυνότητα, ναυπηγήσαμε 25 ολοκαίνουργια πλοία συνολικής αξίας πάνω από 1,8 δισ. €, που δρομολογήθηκαν πάντα με την Ελληνική σημαία υψωμένη στον ιστό τους.

Εξυπηρετούμε 60 μοναδικούς προορισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (στις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας και Μαρόκου-Ισπανίας). Οι θυγατρικές μας εταιρείες Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways  και Africa Morocco Link (AML) έχουν καθιερωθεί στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών στην Ευρώπη και είναι συνυφασμένες με το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης.

Οι προκλήσεις της τρέχουσας δεκαετίας απαιτούν εστίαση στους εξής τομείς:

1. Στην οργανική ανάπτυξη μέσω εισόδου σε νέες αγορές ή/και κλάδους συναφείς με τις υφιστάμενες υπηρεσίες μας, όπως για παράδειγμα η διαχείριση λιμένων.

2. Στην αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος μας μέσω επενδύσεων σε νέα πλοία ή/και αναβάθμιση των υφιστάμενων, με σκοπό την πλήρη προσαρμογή του Ομίλου μας στις νέες ανάγκες των πελατών μας, καθώς και στις περιβαλλοντικές προκλήσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

3. Στη βελτίωση και στην προσωποποίηση της εμπειρίας των πελατών μας μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών ταξιδιού που προσφέρουμε.

4. Στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των εσωτερικών μας συστημάτων και διαδικασιών, ώστε να περάσουμε πλήρως στη νέα εποχή λήψης αποφάσεων βασισμένων σε ανάλυση big data, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής απόδοσης.

Η τρέχουσα κρίση που προέκυψε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σίγουρα δυσκολεύει ιδιαίτερα όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των μεταφορών και του τουρισμού. Όμως εμείς στην Attica Group, με όπλο μας τις ισχυρές βάσεις και το μέγεθός μας, συνεχίζουμε να δουλεύουμε με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε πάντα περισσότερα από αυτά που υποσχόμαστε και να συνεισφέρουμε στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ME MIA MAΤΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ Ταξίδια & Αναψυχή
ΕΔΡΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΙΔΡΥΣΗ 1918
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 1.595 (31/12/2019)
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2019 405,40 εκατ. ευρώ
ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ +9,7%

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή