Χρυσός Καβουνίδης: Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη νέα εποχή

Χρυσός Καβουνίδης: Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη νέα εποχή

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
BOSTON CONSULTING GROUP

Η COVID-19 δεν έφερε απλώς μια οικονομική κρίση, αλλά διαταράσσει και την κανονικότητα όπως την ξέραμε. Στη χώρα μας αφήνει και ένα θετικό αποτύπωμα – μια νέα εικόνα σοβαρότητας και υπευθυνότητας, μια βελτιωμένη σχέση πολίτη-κράτους, μεγαλύτερη ευαισθησία για την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις υιοθέτησαν νέους τρόπους εργασίας – ενδεικτικά >90% εργαζομένων δηλώνουν πως θα ήθελαν να συνεχίσουν να δουλεύουν από το σπίτι τουλάχιστον για μέρος του χρόνου τους. Έγιναν άλματα ετών σε λίγους μήνες, ειδικά στην ψηφιοποίηση και στη χρήση της τεχνολογίας για εξ αποστάσεως εργασία, ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονική τραπεζική. Σε πρόσφατη έρευνα, 90% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις τραπεζικές υπηρεσίες από ηλεκτρονικά κανάλια, σε αντίθεση με 55% ικανοποίησης  στο κατάστημα.

Οι επιχειρήσεις που θα ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών και των εργαζομένων τους θα αναδειχθούν, μακροπρόθεσμα, ισχυρότερες. Οι σημαντικότερες αλλαγές και επενδύσεις που επιτάσσουν οι νέες συνθήκες, κινούνται σε δύο οριζόντιους άξονες: τεχνολογία και νέοι τρόποι εργασίας. Σε μια τεχνολογικά ανεπτυγμένη οικονομία ο πλούτος βρίσκεται στην πληροφορία. Η επεξεργασία και η χρήση δεδομένων θα καθορίσουν την επιτυχία ενός οργανισμού. Αποφάσεις θα παίρνονται πιο γρήγορα και βασισμένες στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Οι μεθοδολογίες και τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης επεξεργάζονται περισσότερες παραμέτρους και περισσότερα στοιχεία, αλλά και αποκαλύπτουν νέους πολυσήμαντους συσχετισμούς στα δεδομένα. Παράλληλα, το διαδίκτυο των αντικειμένων (Internet of Things) συλλέγει ολοένα και περισσότερα δεδομένα, διασυνδέοντας τις προσωπικές μας συσκευές με τα αυτοκίνητά μας, αλλά και με τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων. Η καλύτερη, ταχύτερη και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και η αυξημένη αποδοτικότητα αποτελούν τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στα οποία οδηγούν αυτές οι τεχνολογίες.

Η πανδημία έφερε και νέα αντίληψη για την εργασία σε εργοδότες και εργαζομένους. Η εξα ποστάσεως εργασία έγινε κανονικότητα και αγκαλιάστηκε από πολλούς. Παρατηρήθηκε βελτιωμένη πειθαρχία στην προετοιμασία και στη διεξαγωγή συναντήσεων με την ταχύτατη διάδοση και εντυπωσιακή εφευρετικότητα στην πρακτική των τηλεδιασκέψεων, ακόμα και σε τεράστια κλίμακα. Ποιος θα φανταζόταν την επιτυχημένη διεξαγωγή συνεδρίων χιλιάδων συμμετεχόντων, όπως η Γ.Σ. του ΣΕΒ ή το Φόρουμ των Δελφών, διαδικτυακά;

Τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας είναι πολλά – ευελιξία, μείωση χρόνου και κόστους μεταφορών, μειωμένα κόστη εταιρικής στέγασης και βελτιωμένη, κατά κανόνα, αποδοτικότητα. H επιτυχημένη εφαρμογή της, όμως, απαιτεί πιο δομικές αλλαγές και εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών πρακτικών και υποδομών, προκειμένου να διασφαλιστούν η κοινωνικοποίηση των ομάδων, η συλλογική εργασία, η συμμετοχικότητα.

Η διοίκηση ομάδων από απόσταση απαιτεί νέες ικανότητες, μεγαλύτερη διάχυση αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Η παρακολούθηση εργασιών είναι εφικτή εφαρμόζοντας πιο συχνή και συγκεκριμένη στοχοθεσία και χρήση κατάλληλων εργαλείων επικοινωνίας. Η αξιολόγηση και η επιβράβευση τίθενται σε νέα βάση. Η συνοχή της ομάδας γίνεται αποτέλεσμα στοχευμένων δράσεων. Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει εφαρμογές λογισμικού διασύνδεσης νέας γενιάς, υψηλών προδιαγραφών πρόσβαση, αλλά και σωστά διαμορφωμένο προσωπικό χώρο για ευχάριστη και αποδοτική εργασιακή εμπειρία. Ανοίγει μια νέα εποχή στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, στις προσωπικές προτεραιότητες και στη διαχείριση της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ποιοτικού ελεύθερου χρόνου.

Η COVID-19 άλλαξε τις απαιτήσεις καταναλωτών και εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις που θα ανταποκριθούν σε αυτές με ξεκάθαρο σχεδιασμό και με ταχύτητα θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών και των στελεχών τους, ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά και ένα προβάδισμα στην προσέλκυση νέου ταλέντου.   

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ Στρατηγικοί Σύμβουλοι
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 29.000
ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΕ 90 ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ 50 ΧΩΡΕΣ
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2019 8,5 δισ. USD

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή