Γιώργος Περιστέρης: Το στοίχημα της Μεγάλης Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας

Γιώργος Περιστέρης: Το στοίχημα της Μεγάλης Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 

Υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούμε (σχεδόν) όλοι. Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Ακόμη περισσότερο τώρα, που η διπλή κρίση –δημόσιας υγείας και οικονομική– χτύπησε (και) τη χώρα μας, ακριβώς τη στιγμή που είχαμε αρχίσει να σηκώνουμε κεφάλι μετά από δέκα πολύ δύσκολα χρόνια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, διατυπώναμε συνεχώς και με ένταση προτάσεις που εκτιμάμε ότι θα βοηθήσουν τη χώρα.

Μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη ενός Επενδυτικού Σοκ. Η χώρα χρειαζόταν –και συνεχίζει να χρειάζεται– μαζικές κι εμπροσθοβαρείς επενδύσεις. Σε αυτό συμφώνησαν πολλοί.

Μιλήσαμε, επίσης, για έναν νέο Επενδυτικό Πατριωτισμό. Πρώτοι οι Έλληνες οφείλουμε να επενδύσουμε στην πατρίδα μας. Όπως δείχνουν διεθνείς μελέτες, αν δεν κινητοποιηθούν οι εγχώριοι επενδυτές, οι ξένοι δεν θα έρθουν ή θα έρθουν μόνο αν έχουν διασφαλίσει τεράστιες εγγυήσεις για το μέλλον της επένδυσής τους και χρηματοδότηση αποκλειστικά από ελληνικές τράπεζες, δηλαδή μηδενικό ρίσκο για τον επενδυτή και ελάχιστα ξένα κεφάλαια στη χώρα. Επενδυτικός πατριωτισμός σημαίνει, επίσης, να στηρίζεις τις τράπεζες της χώρας σου για να σε στηρίξουν. Η λογική «τα δάνεια στην Ελλάδα, οι καταθέσεις στο εξωτερικό» είναι κατά τη γνώμη μας καταδικαστέα. Είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας. Αρκεί και οι τράπεζες να διαδραματίσουν από την πλευρά τους τον αναπτυξιακό τους ρόλο και το πατριωτικό τους καθήκον. Ελπίζουμε και σε αυτό –έστω και τώρα– να συμφωνήσουν πολλοί.

Όμως, το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε ένα επενδυτικό σοκ στη βάση ενός επενδυτικού πατριωτισμού. Υπάρχουν τέσσερις λέξεις που θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για όλους τους  Έλληνες και θα επιταχύνουν τη δυναμική της ανάκαμψης: Μεγάλη Εγχώρια Προστιθέμενη Αξία.

Όλες οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες. Όμως, άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε επενδύσεις που έχουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της Μεγάλης Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας. Αυτό καθίσταται απολύτως αναγκαίο ενόψει της αξιοποίησης των κεφαλαίων της ευρωπαϊκής στήριξης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι ίδιες όλες οι επενδύσεις. Δεν είναι το ίδιο χρήσιμη μια επένδυση που υλοποιείται αποκλειστικά με εισαγωγές διεθνών προϊόντων και δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίας με μια επένδυση που ρίχνει χρήμα στην ελληνική οικονομία από την πρώτη μέρα υλοποίησής της, δημιουργεί πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας και προσφέρει εισφορές, φόρους, χρήση προϊόντων της εγχώριας βιομηχανίας, τοπική, περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη.

Οι τομείς της καθαρής ενέργειας (κυρίως αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα), της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση, των ενεργειακών υποδομών, ο τομέας του περιβάλλοντος και οι μεγάλες υποδομές έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Και γι’ αυτό αποτελούν τους πυλώνες του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανάκαμψη της οικονομίας της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, στην οποία έχουμε την τύχη να ανήκουμε. Αυτές οι επενδύσεις έχουν υψηλό συντελεστή εγχώριας προστιθέμενης αξίας, που ενίοτε ξεπερνά το 70%, αλλά κι έναν πολλαπλασιαστή της τάξης του 1,8, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε αυτούς τους τομείς, στην ελληνική οικονομία επιστρέφουν 1,8 ευρώ.

Στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσπαθούμε πρώτοι εμείς να κάνουμε πράξη όσα λέμε. Επενδύσαμε περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση στους τομείς της καθαρής ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υποδομών, διατηρώντας συνεχώς και αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων μας στις ελληνικές τράπεζες. Βάζουμε πλάτη και τώρα, έχοντας δρομολογήσει νέες επενδύσεις συνολικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν την προσεχή πενταετία περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με περίπου 4.500 εργαζομένους σε 16 χώρες, κατέχει ηγετική θέση στους τομείς της καθαρής ενέργειας, των υποδομών, των παραχωρήσεων, της παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές, καθώς και της διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή