Μιχάλης Τσαμάζ: Η τεχνολογία οδηγός για την επόμενη μέρα

Μιχάλης Τσαμάζ: Η τεχνολογία οδηγός για την επόμενη μέρα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
COSMOTE

Εχοντας αφήσει πίσω μια δεκαετή περιπέτεια, η χώρα μας βρέθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα μπροστά σε μια νέα μεγάλη πρόκληση με οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Η παγκόσμια κρίση, που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, άλλαξε απότομα την καθημερινότητά μας: τον τρόπο που δουλεύουμε, τον τρόπο που ψυχαγωγούμαστε, τον τρόπο που εκπαιδευόμαστε κ.ο.κ. Ταυτόχρονα όμως, ανέδειξε και έναν ισχυρό σύμμαχο για τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες: την τεχνολογία.

Η πανδημία έδρασε ως επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας με όχημα την τεχνολογία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στράφηκαν σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με έμφαση στο online περιβάλλον. Το τελευταίο διάστημα είδαμε από εξατομικευμένη γυμναστική online μέχρι τη δημιουργία βαλβίδων για αναπνευστήρες ΜΕΘ με 3D printing. Σημαντικό είναι και το έργο που έχει ήδη υλοποιηθεί από την Πολιτεία. Όσα έχουν γίνει, ή είναι σε στάδιο υλοποίησης, διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών κι επιβεβαιώνουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος για το μέλλον.

ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΟ MOMENTUM

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει άμεσα και ουσιαστικά τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία, και ο κορωνοϊός μας «βοήθησε» να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Το momentum υπάρχει και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά για να φτάσουμε στα επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας των προηγμένων τεχνολογικά χωρών. Για να γίνει η χώρα μας παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού και εξέλιξης, όπως έγινε παράδειγμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρέπει να βάλουμε την τεχνολογία σε πρώτο πλάνο, όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε το άλμα μπροστά.

Στον Όμιλο ΟΤΕ οι επενδύσεις των 5 δισ. ευρώ που έγιναν την τελευταία δεκαετία για δίκτυα οπτικών ινών και 4G/4G+ ήταν εκείνες που επέτρεψαν στους πολίτες, κατά το lockdown, να εργάζονται, να ψυχαγωγούνται, να εκπαιδεύονται από το σπίτι, χωρίς μάλιστα να μειωθεί καθόλου η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ήδη από το 2016, έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα στρατηγικό πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού 360°. Αυτό μας επέτρεψε να δώσουμε άμεσα digital εναλλακτικές στους συνδρομητές μας για πληρωμές λογαριασμών, ανανεώσεις συμβολαίων και αγορά συσκευών, αλλά και να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της τηλεργασίας. Καταφέραμε μέσα σε λίγες ώρες να «αλλάξουμε τις μηχανές εν ώρα πτήσης» και 13.000 εργαζόμενοι για τον Όμιλο, δηλαδή το 80%, να εργάζονται από την ασφάλεια του σπιτιού τους. Με αυτά τα νέα δεδομένα και την εμπειρία που αποκτήσαμε, ήδη επανεξετάζουμε τον τρόπο που δουλεύουμε στον ΟΤΕ. Για εμάς η αλλαγή είναι συστατικό του DNA μας και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα, πάντα με σύμμαχο την τεχνολογία.

Η ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τον όρο «κανονικότητα». Η πραγματικότητα είναι πως η κανονικότητα που γνωρίζαμε ίσως να μην επιστρέψει, κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αυτή την κρίση, όπως κάθε κρίση, μπορούμε και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως ευκαιρία για την επόμενη μέρα. Ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τη στάση και τις προτεραιότητές μας. Να καταλάβουμε ότι δεν επιβιώνει ο πιο δυνατός, αλλά αυτός που αγκαλιάζει την αλλαγή και προσαρμόζεται γρηγορότερα. Και βέβαια, είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανέβουμε όλοι μαζί στο άρμα της νέας ψηφιακής εποχής. Να πιστέψουμε στην τεχνολογία και να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Προσφέρει ευρεία γκάμα υπηρεσιών: σταθερή, κινητή τηλεφωνία και ευρυζωνικές υπηρεσίες, συνδρομητική τηλεόραση και λύσεις ICT. Με επενδύσεις 4,7 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή