Παύλος Μυλωνάς: Πώς η πανδημία μάς φέρνει πιο γρήγορα στο μέλλον

Παύλος Μυλωνάς: Πώς η πανδημία μάς φέρνει πιο γρήγορα στο μέλλον

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

Η έλευση του COVID-19 είναι ένα γεγονός που θα οδηγήσει στην αλλαγή των κανόνων λειτουργίας όπως τους ξέραμε και θα μας πιέσει να σκεφτούμε τα πράγματα από την αρχή. Τόσο στον κόσμο των επιχειρήσεων όσο και για τους ιδιώτες πελάτες τους. Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων θα είναι άλλες στο άμεσο μέλλον και διαφορετικές μεσομακροπρόθεσμα. Οι επιχειρήσεις, πιστεύω, θα περάσουν από τρία στάδια χρονικά. Στο πρώτο στάδιο, το οποίο ήδη διανύουμε, όπου υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα με πολλαπλά σενάρια, ο πρωταρχικός στόχος θα είναι η επιβίωση. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να μη δημιουργήσουν ζημιογόνες χρήσεις και συγχρόνως να προστατέψουν τον ισολογισμό τους, τουλάχιστον μέχρι η «ορατότητα» για το μέλλον να είναι πιο καθαρή. Η ύπαρξη κατάλληλης ρευστότητας σε αυτό το στάδιο θα είναι καίρια και ο ρόλος των τραπεζών σε συνεργασία με τα προγράμματα στήριξης από την πολιτεία εξίσου σημαντικός. Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας, η παροχή ρευστότητας μέσω του εγγυοδοτικού προγράμματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η χρηματοδότηση με επιδότηση επιτοκίου του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ για επιχειρήσεις, αλλά και η δυνατότητα «παγώματος» δόσεων δανείων που ήδη παρέχουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες ανταποκρίνονται, θεωρώ, στις ανάγκες των οικονομικά ενεργών πολιτών αυτή την περίοδο.

Στο δεύτερο στάδιο, οι επιχειρήσεις που θα διαχειριστούν καλύτερα την κρίση θα ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπες και θα αδράξουν την ευκαιρία να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι στάδιο εξαγορών και συγχωνεύσεων. Οι τράπεζες και εδώ θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, χρηματοδοτώντας τα πιο αξιόπιστα στρατηγικά και επιχειρηματικά σχέδια.

Μεσομακροπρόθεσμα θα έρθει το τρίτο στάδιο της καινοτομίας. Σε αυτό το στάδιο θα δούμε την πραγματική αλλαγή. Το λειτουργικό μοντέλο θα μεταλλαχθεί. Μεταξύ άλλων θα διαπιστώσουμε ραγδαία επιτάχυνση της εφαρμογής της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι ανάγκες των επιχειρήσεων θα είναι πιο ξεκάθαρες, αφού θα έχουν αποσαφηνιστεί και οι ανάγκες των πελατών τους. Το κλειδί της επιτυχίας θα είναι η αναγνώριση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της κάθε επιχείρησης τα οποία θα έχουν και διάρκεια στο μέλλον.     

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι πελάτες θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν και την ταχύτητα έλευσης της καινοτομίας. Αλλαγές που στην pre-COVID εποχή μπορεί να χρειάζονταν χρόνια να υιοθετηθούν, τώρα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται μέρος της καθημερινότητας. Η εργασία από το σπίτι ήρθε και με διαφορετικό τρόπο από τώρα, θα παραμείνει. Οι πελάτες θα χωριστούν σε κατηγορίες ρίσκου. Οι πιο ευπαθείς πελατειακές ομάδες θα αλλάξουν περισσότερο τον τρόπο συμπεριφοράς τους, ξοδεύοντας λιγότερο σε ταξίδια, μετακινήσεις ή εστιατόρια. Από την άλλη, οι νεότεροι ηλικιακά θα ακολουθήσουν διαφορετικό καταναλωτικό μοτίβο, πιο συμβατό με το παρελθόν, συνεχίζοντας όμως παράλληλα να είναι αυτοί που επιζητούν περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες.

Ο τραπεζικός κλάδος και οι υπηρεσίες του δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση. Τουναντίον, οι τράπεζες θα σταθούν ανάμεσα στους πρωτοπόρους στην καινοτομία, επενδύοντας στα ψηφιακά μέσα και δημιουργώντας προϊόντα και υπηρεσίες συμβατά με τις νέες ανάγκες των πελατών τους. Οι επιχειρήσεις θα βασιστούν στην τραπεζική χρηματοδότηση για να περάσουν στο επόμενο στάδιο.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Η τράπεζα ιδρύθηκε το 1841 και έχει καθοριστική συνεισφορά στην οικονομική εξέλιξη του τόπου σε αυτά τα 179 χρόνια. Αντιπροσωπεύει το 25% της εγχώριας τραπεζικής αγοράς. Διαθέτει 400 καταστήματα και αναπτύσσει τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά δίκτυα. Απασχολεί περίπου 8.000 εργαζομένους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή