Θεόδωρος Τρύφων: H ελληνική φαρμακοβιομηχανία εκπροσωπεί την Ελλάδα που παράγει, ερευνά και εξάγει

Θεόδωρος Τρύφων: H ελληνική φαρμακοβιομηχανία εκπροσωπεί την Ελλάδα που παράγει, ερευνά και εξάγει

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ELPEN

 

Μέσα στην κρίση, η ELPEN αλλά και άλλες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συνεχίσαμε να παράγουμε απρόσκοπτα, συντελώντας σε μεγάλο βαθμό στην κάλυψη των αναγκών της χώρας μας σε φάρμακα. Παράλληλα με την εξαγωγική μας δραστηριότητα, καλύψαμε και ανάγκες άλλων χωρών.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει μια ισχυρή παραγωγική βάση, που εγγυάται την  αυτάρκεια και την επάρκεια σε πολλά φάρμακα. Η πρόσφατη πανδημία υποχρέωσε πολλές χώρες-παραγωγούς να αναστείλουν τις εξαγωγές φαρμάκων και υγειονομικών υλικών ή να κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους, για να καλύψουν πρώτα τις δικές τους ανάγκες. Έτσι, αρκετές χώρες στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, υπέφεραν από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά. Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασθενείς και ασφαλισμένοι είχαν απρόσκοπτη πρόσβαση σε φάρμακα που παράγονται εδώ, από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

Η πανδημία απέδειξε ότι  οι υπηρεσίες –παρά την αναμφισβήτητη αξία τους– είναι ευεπηρέαστες στην κρίση. Ισχυρά θεμέλια σε μια χώρα δημιουργούν κυρίως η βιομηχανία και η μεταποίηση. Η στροφή προς αυτές είναι επιβεβλημένη. Μετά την παρατεταμένη περίοδο αποβιομηχάνισης λόγω των μνημονίων, η ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την ανασυγκρότηση της μεταποίησης. Είναι απαραίτητο ως χώρα να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές και –όπου είναι εφικτό– να αξιοποιούμε αυτά τα οποία παράγουμε. Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι κλάδοι που δημιουργούν νέες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και λειτουργούν έτσι ως ανάχωμα στο brain drain.  Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η επόμενη μέρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα επιβάλλει μια ισχυρότερη βιομηχανία, που μπορεί να εγγυηθεί μόνιμες θέσεις εργασίας, ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Και αυτή είναι εφεξής η κεντρική κατεύθυνση και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει τους παραπάνω αυτούς άξονες.

Η ELPEN, κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία, επιχειρεί εδώ και χρόνια με αυτόν τον προσανατολισμό. Γνωρίζουμε ότι η στρατηγική για την επιβίωση μιας μεσαίας ευρωπαϊκής, ελληνικής και εξωστρεφούς βιομηχανίας, όπως η ELPEN, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να είναι ξεκάθαρη και στοχευμένη. Οι επενδύσεις είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των προϊόντων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας. Στο επόμενο διάστημα μάλιστα προχωρούμε στην υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 50 εκατ. ευρώ, με στόχο την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή νέων φαρμάκων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη να κρατήσει ζωντανή την προοπτική ανάπτυξης. Ήρθε η στιγμή  να αναγνωριστεί από την πολιτεία η σημαντική αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου μας και να αρθούν τα αντικίνητρα που μας κληροδότησαν τα μνημόνια. Είναι ώρα να φύγει η τροχοπέδη της υπερφορολόγησης, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων, που φθάνει στο 70% του κύκλου εργασιών των εταιρειών του κλάδου, που φρενάρει την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η ταχεία επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί το ζητούμενο της επόμενης ημέρας για την εθνική οικονομία. Το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης που θα δοθεί στην Ελλάδα πρέπει να κατανεμηθεί στοχευμένα και να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στους κλάδους που παράγουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία –το έχει αποδείξει– είναι σημαντικός, ελπιδοφόρος κλάδος με πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και τις εξαγωγές. Εμείς είμαστε έτοιμοι και μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στο εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Η ELPEN ιδρύθηκε το 1965. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή φαρμάκων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ELPEN, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 1.050 εργαζομένους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή