Γιάννης Βασιλάκος: Ευελιξία και προσαρμοστικότητα, για να μη χαθεί καμία ευκαιρία

Γιάννης Βασιλάκος: Ευελιξία και προσαρμοστικότητα, για να μη χαθεί καμία ευκαιρία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ

Το 2020 αναδείχθηκε χρονιά-ορόσημο για την ανθρωπότητa και επαναπροσδιόρισε την έννοια της κανονικότητας. Ο αντίκτυπος της υγειονομικής κρίσης είναι εμφανής σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης έκφανσης. Οι αλλαγές που προκύπτουν από την εξέλιξη ή την αλλαγή στον τρόπο ζωής των ανθρώπων έχουν ήδη επηρεάσει και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και τη σχέση τους με τους πελάτες. Η τηλεργασία καθιερώνεται ως βασικό συστατικό στα λειτουργικά μοντέλα των εταιρειών, η τηλεκπαίδευση συμπληρώνει ή αντικαθιστά τη φυσική παρουσία στην αίθουσα και οι διαδικτυακές πλατφόρμες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νέας πραγματικότητας.

Και όσο και αν η νέα αυτή πραγματικότητα τρομάζει, και η βίαιη προσαρμογή δεν μας έδωσε τον χρόνο να αφομοιώσουμε τα νέα δεδομένα, είναι φανερό ότι η τεχνολογία αποτέλεσε έναν μεγάλο σύμμαχο στην προσπάθεια να επιβιώσουμε.

ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Tην περίοδο του lockdown, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, τόσο στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα όσο και στο τηλεφωνικό μας κέντρο, το οποίο και λειτούργησε υπό καθεστώς τηλεργασίας, καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της συνολικής ζήτησης, γεγονός που θα ήταν αδύνατο χωρίς την τεχνολογία. Η αγοραστική κίνηση αυτή την περίοδο στο kotsovolos.gr, αλλά και στο τηλεφωνικό κέντρο, κινήθηκε με αυξητικό ρυθμό άνω του 600%, ενώ τις ημέρες της κορύφωσης οι παραδόσεις συσκευών έφτασαν στις 12.000 ανά ημέρα.

Η ανάπτυξη θα πρέπει να κινηθεί στο τρίπτυχο απασχόληση – καινοτομία – χρηματοδότηση, με επιπλέον συστατικά την ευελιξία, αλλά και την προσαρμοστικότητα. Η υγειονομική κρίση έχει θέσει στην ατζέντα θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας σε πιο ουσιαστικό επίπεδο, με σαφήνεια σε θέματα ασθενειών, σωματικών και ψυχολογικών. Οι επιχειρήσεις, αν επιθυμούν να παραμείνουν βιώσιμες, θα πρέπει να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους τους, ώστε να μη χαθούν περιθώρια για δυναμική ανάπτυξη. Οι καινοτόμες ιδέες θα αποτελέσουν μοχλό για την αξιοποίηση ευκαιριών, ενώ βασικό όχημα θα συνεχίσει να αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Αυτοματοποιημένες διαδικασίες, προσωποποιημένη πρόταση και εξυπηρέτηση, αλλά και επένδυση σε μια σύγχρονη και παραγωγική εφοδιαστική αλυσίδα αποτελούν μονόδρομο για τις εταιρείες λιανικής, μια και αυτές μπορούν να διασφαλίσουν τη συνέχεια της επιχειρηματικής λειτουργίας, ακόμα και κάτω από ακραίες συνθήκες.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Οι ευκαιρίες υπάρχουν πάντα. Στον δικό μας κλάδο, ο ρόλος της τεχνολογίας είναι κομβικός. Ο κόσμος πια ζει περισσότερο στο σπίτι του, συμβιώνει με τις συσκευές του και πλέον έχει διαφορετικές απαιτήσεις. «Η τεχνολογία μάς ξανασυστήθηκε» στην περίοδο του lockdown. Παλιά μιλούσαμε για γρήγορη πλύση σε χαμηλές θερμοκρασίες, τώρα, η συνθήκη της απολύμανσης υπαγορεύει να πλένουμε στους 60° και άνω, οπότε ο κόσμος χρειάζεται ένα αξιόπιστο και οικονομικό πλυντήριο.

Στον τομέα της πληροφορικής, ο εξοπλισμός γραφείου για το σπίτι έχει την τιμητική του, ιδίως τώρα που με την εκπαίδευση από απόσταση το κάθε μέλος της οικογένειας χρειάζεται διαφορετικό laptop. Ευκαιρίες που αφενός επιτάσσουν από τους κατασκευαστές να πάνε τα προϊόντα τους στην επόμενη μέρα και αφετέρου το λιανεμπόριο να κρατήσει γερά τον ρόλο του συμβούλου μέσα από όλα τα σημεία διεπαφής, ιδανικά ενός σύγχρονου πολυκαναλικού οργανισμού.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

& ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΙΔΗ

ΕΔΡΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΙΔΡΥΣΗ 1950
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 2.600
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2018-2019 520.000.000 €
ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή