Οδυσσέας Αθανασίου: Η εξωστρέφεια παράγοντας επιτυχίας σε επιχειρηματικό και εθνικό επίπεδο

Οδυσσέας Αθανασίου: Η εξωστρέφεια παράγοντας επιτυχίας σε επιχειρηματικό και εθνικό επίπεδο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
LAMDA DEVELOPMENT

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι». Ρίχνοντας σύντομες ματιές στο πρόσφατο παρελθόν, αντιλαμβανόμαστε ότι οι λέξεις που διάλεξε ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης κρύβουν διαχρονικές αλήθειες. Θα μπορούσαν όμως να αποκτήσουν διαφορετικό ερμηνευτικό βάρος στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία φαίνεται να αποκαλύπτεται η πραγματική δύναμη της χώρας μας.

Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνουμε μας ανάγκασε να επανατοποθετήσουμε  σε νέα βάση τις προτεραιότητές μας. Επαναπροσδιορίζουμε ευκαιρίες και απειλές. Σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στην κοινωνία, στην οικονομία, στην εργασία, όσο και στη συνολική εθνική αντίληψη. Η Ελλάδα, οι επιχειρήσεις, οι άνθρωποι και η καθημερινότητά τους άλλαξαν δραματικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Χρειάστηκαν λιγότερες από 90 ημέρες για να γίνουν άλματα μπροστά, σχεδόν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Εκσυγχρονίστηκαν σε μεγάλο βαθμό θεσμοί, αλλά και αντιλήψεις. Ξεπεράστηκαν φραγμοί που εμπόδιζαν εδώ και δεκαετίες κάθε καινοτόμο πρωτοβουλία.

Έγινε μια μικρή επανάσταση, που ξεκίνησε από μεν την Κυβέρνηση, αλλά υιοθετήθηκε σε συντριπτικό ποσοστό από την κοινωνία.

Το success story που κτίσαμε όλοι μαζί τελικά βασίστηκε σε δύο λέξεις-κλειδιά: εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Όταν ο κόσμος πιστεύει ότι αυτές οι δύο έννοιες είναι μέρος της σχέσης Πολιτείας και Πολιτών, απλώνεται ένα ισχυρό δίχτυ που προστατεύει τον κοινωνικό ιστό. Η πολιτεία και η κοινωνία συμφώνησαν και συμπορεύτηκαν έχοντας συνυπογράψει ένα «συμβόλαιο ανθρωπισμού». Η ανθρώπινη ζωή και η ανάγκη να την προστατεύσουμε έκανε ένα βήμα μπροστά από την οικονομία. Χωρίς καθυστέρηση.

To βάρος των αποφάσεων πέρασε σε εξειδικευμένους επιστήμονες. Πράγμα όχι και τόσο συνηθισμένο στη χώρα μας.

Tο κράτος στάθηκε δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο, παίρνοντας ισορροπημένα μέτρα που εγγυήθηκαν τη συνέχεια της επιχειρηματικότητας. Προστάτεψε κατά το δυνατόν θέσεις εργασίας. Έβαλε ισχυρά θεμέλια για τη σταδιακή επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να αξιολογήσουμε και να ξεχωρίσουμε όλα όσα πραγματικά χρειαζόμαστε να κάνουμε άμεσα, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε την Ελλάδα  καλύτερη.

Ας επικεντρώσουμε την προσπάθεια στο πώς με μια σύγχρονη και μετρήσιμη ατζέντα αλλαγών θα έχουμε την ισχυρότερη ανάπτυξη μέσα στην Ευρώπη, την επόμενη τετραετία.

Είναι σχεδόν μονόδρομος η επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην πράσινη επιχειρηματικότητα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να είναι στις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος μεταρρύθμισης, για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος των εξελίξεων.

Η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στο αστικό περιβάλλον αποτελεί το επόμενο βήμα προόδου στις υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών (Smart City. Αυτοματοποιημένες συγκοινωνίες, υποδομές υψηλής διασύνδεσης ειδικά στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, χαμηλό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής).

Το Ελληνικό θέλουμε να αποτελέσει έργο εθνικών συνεργασιών και ταυτόχρονα να γίνει το καλύτερο παράδειγμα προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στη χώρα.

Η ιστορία διδάσκει ξανά και ξανά ότι η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας σε ατομικό, επιχειρηματικό και εθνικό επίπεδο.

Μέσα από αυτό το πνεύμα θα εξελίσσουμε το εμβληματικό αυτό έργο. Στόχος μας, στην πορεία της ολοκλήρωσής του να χαρίσει στην Ελλάδα περίοπτη θέση στον διεθνή επενδυτικό, τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη, με οδηγό την αρχιτεκτονική αισθητική και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Η LAMDA Development, μέλος του Ομίλου ΛΑΤΣΗ, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων. Στις αναπτύξεις της περιλαμβάνονται τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα (Τhe Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos), η Μαρίνα Φλοίσβου, καθώς και το έργο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή