Ιάκωβος Ανδρεανίδης: Υγιής επιχειρηματικότητα 
με κοινωνικό πρόσωπο

Ιάκωβος Ανδρεανίδης: Υγιής επιχειρηματικότητα 
με κοινωνικό πρόσωπο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
LIDL ΕΛΛΑΣ

 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά, αυτή τη φορά σε έναν παγκόσμιο ωκεανό. Η ανησυχία για την επόμενη μέρα είναι έκδηλη, ιδιαίτερα στις μικρότερες επιχειρήσεις. Δυστυχώς, η έλλειψη μιας ενδογενούς παραγωγικής βάσης καθιστά τη χώρα εξαιρετικά ευάλωτη στις διεθνείς κρίσεις. Είμαστε αντιμέτωποι με μια απαιτητική νέα εποχή, που θα δοκιμάσει τις αντοχές και την ευελιξία των επιχειρηματικών μοντέλων. Και η ικανότητα και ο βαθμός προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα θα κρίνουν το μέλλον τους.

Η πανδημία άλλαξε τον προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής, δημιουργώντας νέες προτεραιότητες. Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αναπτυξιακή στήριξη των επιχειρήσεων, τόσο πιο γρήγορα θα αντιστραφεί και το πλήγμα στην οικονομία. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι κάθε κρίση, νομοτελειακά, κρύβει και μια ευκαιρία. Γίνεται για παράδειγμα αιτία για ψηφιακό μετασχηματισμό, εθνική συνοχή και καλλιέργεια κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης. Γίνεται αφορμή για επαναπροσδιορισμό με νέες οικονομικές δομές, που θα στηθούν εκ νέου σε πιο ανταγωνιστικές και βιώσιμες βάσεις.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί σε πολλαπλά μέτωπα, οι νηφάλιες συζητήσεις για τους παράγοντες και πιθανά σενάρια ανάκαμψης τείνουν να επηρεάζονται από πολιτικές προτιμήσεις και προϋπάρχουσες συζητήσεις.

Ο ρυθμός ανάπτυξης που θα καθορίσει τους όρους του παιχνιδιού στη νέα φάση της ελληνικής οικονομίας, στο τέλος της ημέρας, επηρεάζεται από οικονομικούς και νομοθετικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό συνεπάγεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη. Σε εθνικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό τα κεφάλαια από τα αναπτυξιακά πακέτα να πιάσουν τόπο και να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία.  

Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις οφείλουν να διαλύσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη, αλλά και να δείξουν τον δρόμο, όχι μόνο προς την καταναλωτική ανάπτυξη, αλλά και προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Να δώσουν ελπίδα στις επόμενες γενιές για τον ήδη «ταλαιπωρημένο» πλανήτη, χωρίς να αφήσουν κανένα κοινωνικό στρώμα πίσω.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από την άντληση κεφαλαίων απαιτείται η επίδειξη αποφασιστικότητας και θάρρους κατά τη λήψη αποφάσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί μια δημιουργική αποδόμηση (creative destruction κατά τον Joseph Schumpeter) που μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της καινοτομίας, της κοινωνικής αυτονομίας και κύριο χαρακτηριστικό της επιχειρηματικότητας.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Εκ των πραγμάτων η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στους κινδύνους των εξελίξεων στο διεθνές περιβάλλον, καθώς από τη μια η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα που παρατηρείται στους περισσότερους κλάδους πλήττει σε γενικές γραμμές την ανάπτυξη, από την άλλη, η ανάπτυξη η οποία καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία καταδεικνύει την υψηλή εξάρτησή της από τον τουρισμό.

Ως εκ τούτου, η εθνική προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να βρεθεί το επιχειρηματικό μοντέλο με το οποίο θα μπορεί η χώρα να υποδείξει και άλλους κλάδους για να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. H αύξηση παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής μαζί με τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, το υψηλό γνωστικό επίπεδο και την εξειδίκευση αποτελούν τις βασικές παραμέτρους για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με σκοπό τη δημιουργία αντίστοιχων επιχειρηματικών/βιομηχανικών clusters και την προσέλκυση επενδύσεων.

Το κλειδί για να στηρίξουμε την καινοτόμο επιχειρηματικότητα χωρίς στρεβλώσεις και με τρόπο ομαλό είναι να προάγουμε την υγιή επιχειρηματικότητα με κοινωνικό πρόσωπο.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Η Lidl Ελλάς δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1999. Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 6.400 εργαζομένους, ενώ το δίκτυό της αριθμεί 225 καταστήματα και 5 υπερσύγχρονα εφοδιαστικά κέντρα. Συγκαταλέγεται για 3η συνεχή χρονιά στις «The Most Sustainable Companies in Greece», ενώ λαμβάνει για 4η συνεχόμενη χρονιά τη διάκριση του «Κορυφαίου Εργοδότη» σε Ελλάδα και Ευρώπη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή