Back to school: Σωστή επιλογή της σχολικής τσάντας & συμβουλές για ομαλή προσαρμογή τη νέα σχολική χρονιά

Back to school: Σωστή επιλογή της σχολικής τσάντας & συμβουλές για ομαλή προσαρμογή τη νέα σχολική χρονιά

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει σιγά σιγά και οι αγορές που θα γίνουν για το νέο σχολικό έτος περιλαμβάνουν μολύβια, τετράδια, γόμες, ξύστρες αλλά πολλές φορές τα παιδιά χρειάζονται και καινούργια τσάντα. Για αυτό συγκεντρώσαμε τους παράγοντες που οι γονείς πρέπει να λάβουν υπόψιν για να κάνουν την σωστή επιλογή σχολικής τσάντας.

Το σημαντικότερο για την καινούργια σχολική τσάντα του παιδιού είναι η άνεση και η εργονομία. Η τσάντα δεν πρέπει να είναι πολύ βαριά καθώς το συνολικό βάρος που θα πρέπει να κουβαλάει ένας μαθητής κάθε μέρα δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το 10% της μάζας του.

Επιπλέον η τσάντα επιβάλλεται να προσφέρει την κατάλληλη υποστήριξη στο σώμα του παιδιού. Τόσο η πλάτη όσο και οι ιμάντες καλό είναι να διαθέτουν μαλακή επένδυση που θα προσφέρει άνεση. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε επιτόπου στο κατάστημα την τσάντα για να διαπιστώσετε αν προσφέρει την άνεση που επιζητάτε.

Για την καλύτερη εφαρμογή, θα πρέπει η τσάντα που θα επιλέξετε να διαθέτει ιμάντα που κουμπώνει από μπροστά. Για ευκολότερη μεταφορά, ειδικά για μικρότερα παιδιά, μία τσάντα που διαθέτει ροδάκια είναι προτιμότερη, για να μην πέφτει το βάρος στους ώμους. Αν το παιδί προτιμάει να φοράει την τσάντα στην πλάτη, τότε θα πρέπει και οι δύο ιμάντες να περνιούνται στους ώμους του.

Back to school: Σωστή επιλογή της σχολικής τσάντας & συμβουλές για ομαλή προσαρμογή τη νέα σχολική χρονιά-1

Τέλος, η τσάντα που θα επιλέξετε θα πρέπει φυσικά να μπορεί να χωρέσει όλα τα σχολικά είδη του παιδιού. Όποιο κι αν είναι το πρόγραμμα του παιδιού, η τσάντα είναι αυτή που θα έχει κάθε μέρα μαζί του. Γι’ αυτό φροντίστε να επιλέξετε εκείνη που θα κάνει τη ζωή του πιο εύκολη και άνετη.

Και επειδή η μετάβαση στη νέα και άγνωστη πραγματικότητα προκαλεί, πολύ συχνά, συναισθήματα άγχους στα μικρά παιδιά, ακολουθούν μερικές συμβουλές της Αγγελικής Καβαλλιεράτου, Συμβούλου Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγου BSc, ΜSc Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολόγου Ειδικευόμενης στη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία.

–           Να είστε υποστηρικτικοί, ενθαρρυντικοί και να συζητάτε με τα παιδιά όσα έγιναν κάθε μέρα, ειδικά το πρώτο διάστημα προσαρμογής στη σχολική πραγματικότητα

–           Προσπαθήστε να περνάτε με τα παιδιά όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε τα απογεύματα, για να βιώσουν ομαλά την αλλαγή στη ρουτίνα τους

–           Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, όπως κάποιο άθλημα, γυμναστική ή χορός, για να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες

–           Άρνηση για το σχολείο: Τα παιδιά δυσκολεύονται να καταλάβουν και να μας πουν «γιατί» αισθάνονται έτσι. Πίσω από την ανησυχία τους κρύβεται συνήθως φόβος και άγχος (δυσκολία συνύπαρξης με άλλα παιδιά, πολλές αλλαγές, φόβος να αποχωριστούν τους γονείς). Προσπαθήστε να τα ακούσετε με ψυχραιμία και να βρείτε μαζί τους λύσεις για να νιώσουν πιο σίγουρα.

–           Αν το παιδί σαν αρνείται να διαβάσει, προσπαθήστε να εντοπίσετε τους λόγους: έλλειψη συγκέντρωσης, κούραση λόγω πολλών υποχρεώσεων, δεν γνωρίζει τον τρόπο ή μήπως επιζητά την προσοχή των γονέων;

–           Μη βάζετε «ταμπέλες» στο παιδί σας, όπως «είσαι τεμπέλης – απαράδεκτος κλπ», γιατί έτσι απογοητεύεται και δεν βρίσκει κίνητρο να αλλάξει τη συμπεριφορά του

Το πιο βασικό: Να ακούτε τις ανάγκες του παιδιού σας και μην το επιβαρύνετε με τις δικές σας προσδοκίες και απαιτήσεις. Πριν μιλήσετε στο παιδί, διαχειριστείτε πρώτα τη δική σας αγωνία για το νέο ξεκίνημα!

Και μην ξεχνάτε ότι στο Public σας περιμένουν μοναδικές εκδηλώσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων. Ενδεικτικά παρακολουθήστε στις 27 Σεπτεμβρίου στο Public Συντάγματος το σεμινάριο του Workingmoms.gr σε συνεργασία με την Αγγελική Καβαλλιεράτου και θέμα: Back to school: Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να προσαρμοστεί στην νέα σχολική χρονιά;

Όσο πιο γρήγορα οργανωθείτε, τόσο μεγαλύτερο άγχος θα γλυτώσετε. Με μία επίσκεψη στα καταστήματα Public μπορείτε να βρείτε όσα χρειάζεστε για τη νέα χρονιά ώστε να περιμένετε με ανυπομονησία το πρώτο κουδούνι ενώ με αγορές σχολικών άνω των 50€, κερδίζετε 20% Επιστροφή σε προϊόντα τεχνολογίας. Φέτος λοιπόν για όλα τα σχολικά εμπιστευτείτε το Public με διαφορά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή