Εκπαιδευτήρια ΠΑΛΛΑΔΙΟ: κάθε μέρα, δίπλα στα παιδιά

Εκπαιδευτήρια ΠΑΛΛΑΔΙΟ: κάθε μέρα, δίπλα στα παιδιά

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του SARS-CoV-2 έφερε την εκπαιδευτική κοινότητα αντιμέτωπη με τις σημαντικότερες προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Όταν στις 11 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία, τέθηκε το πρώτο ερώτημα: πώς συνεχίζουν τα παιδιά τη μαθητική τους πορεία; Σήμερα, τίθεται μία δεύτερη, ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση: πώς θα γίνει η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο;

Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, Δημόσια και Ιδιωτικά, ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της εποχής, κάνοντας έναν αγώνα με τον χρόνο για να προσαρμοστούν στις έκτακτες ανάγκες. Προφανώς υπάρχουν ακόμα σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε οι θετικές αλλαγές να ωφελήσουν όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αλλά ο δρόμος χαράσσεται καθημερινά και αποκτούμε τεχνογνωσία.

Επικοινωνήσαμε με τον Γενικό Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων ΠΑΛΛΑΔΙΟ, κ. Δημήτριο Καράμαλη, για να μας μεταφέρει την εμπειρία του από την προηγούμενη περίοδο και να μας περιγράψει τι περιλαμβάνει το επόμενο βήμα, αυτό της επιστροφής στα θρανία.

Το απόγευμα της 10ης Μαρτίου ανακοινώθηκε η απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων. Τι σήμαινε αυτό για τα παιδιά;

Τα παιδιά αντιλήφθηκαν αμέσως πως κάτι αλλάζει. Την επόμενη μέρα δεν θα έβλεπαν τους φίλους, τους δασκάλους, το γνώριμο περιβάλλον. Σκεφτείτε πως ταυτόχρονα λάμβαναν πληροφόρηση για τον νέο ιό και τους περιορισμούς στην καθημερινότητά τους. Χρειάστηκε να αντιδράσουμε άμεσα για να βρεθούμε δίπλα τους. Η αποστολή μας ήταν πια να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν τη σχολική τους πορεία, τα μαθήματα, την επικοινωνία με εκπαιδευτικούς και συμμαθητές.

Εκπαιδευτήρια ΠΑΛΛΑΔΙΟ: κάθε μέρα, δίπλα στα παιδιά-1

Πώς συνεχίστηκαν τα μαθήματα;

Το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία ήταν ορατό εβδομάδες πριν ανακοινωθεί η απόφαση. Για να είμαστε έτοιμοι, σχεδιάσαμε επιπρόσθετο υλικό ασύγχρονης διδασκαλίας (κουίζ, ασκήσεις, βίντεο), καθώς και σχέδια μαθήματος για τα σύγχρονα (online) μαθήματα. Έτσι, από την πρώτη μέρα συνδεθήκαμε με τα παιδιά μας. Τα παιδιά όλων των βαθμίδων του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ, από το Προνήπιο μέχρι το Λύκειο, συνδέονταν καθημερινά με τους εκπαιδευτικούς, μέσω της πλατφόρμας Teams της Microsoft.

Τι έδειξε η πράξη; Είναι αποδοτική η τηλεκπαίδευση;

Η ηλεκτρονική διδασκαλία δεν μπήκε τώρα στη ζωή μας. Υπήρχε από πριν ως ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια μας. Για παράδειγμα στο σχολείο μας, τα παιδιά από τη Δ’ Δημοτικού χρησιμοποιούν iPad για τις παρουσιάσεις, τις εργασίες, τον διαμοιρασμό των καθηκόντων τους. Έτσι, όταν χρειάστηκε, ήταν έτοιμα συνεχίσουν να μαθαίνουν, να επικοινωνούν, να προοδεύουν ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Εκπαιδευτήρια ΠΑΛΛΑΔΙΟ: κάθε μέρα, δίπλα στα παιδιά-2

Σε βάθος χρόνου, η ηλεκτρονική μάθηση μπορεί να λειτουργήσει μόνο μαζί με τη φυσική παρουσία των παιδιών. Οι σχέσεις, οι φιλίες, η οριοθέτηση και τόσες άλλες δεξιότητες ζωής διδάσκονται από κοντά.

Πάμε στην επόμενη μέρα: τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως υποδεχόμαστε τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο, το σχολείο. Με δύο στόχους: να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την ψυχολογία τους. Στο σχολείο μας φυσικά ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, ενώ λαμβάνουμε και επιπρόσθετα μέτρα. Ενισχύουμε τις υποδομές: τοποθετούμε στις εισόδους θερμικές κάμερες, στις πόρτες ειδικά πόμολα που ανοίγουν με τον αγκώνα, εξοπλίζουμε τα σχολικά λεωφορεία, περιβάλλουμε τα θρανία με πλεξιγκλάς. Αλλάζουμε μερικές από τις διαδικασίες και ενημερώνουμε τις οικογένειες του σχολείου.

Εκπαιδευτήρια ΠΑΛΛΑΔΙΟ: κάθε μέρα, δίπλα στα παιδιά-3

Δεν ξεχνάμε όμως πως σχολείο σημαίνει μάθημα, κοινωνικοποίηση, γέλιο, άθληση, συνεργασία. Λίγες αλλαγές στην καθημερινότητα και η ζωή συνεχίζεται!

Πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά στις αλλαγές;

Τα παιδιά αγκαλιάζουν την προσπάθεια με όρεξη και χαμόγελο. Σε αυτό βοήθησε η εξοικείωσή τους με τον σύγχρονο τρόπο δουλειάς. Θεωρούμε πως οι ήπιες δεξιότητες (soft skills) αποτελούν κλειδί για το μέλλον τους. Τα παιδιά του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ από μικρή ηλικία καλλιεργούν την επικοινωνία, την υπευθυνότητα, την ενσυναίσθηση. Μαθαίνουν να συνεργάζονται και να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα. Τελικά χρειάστηκαν αυτές τις δεξιότητες νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε και γι’ αυτό και ανταποκρίθηκαν στις νέες προκλήσεις.

Εκπαιδευτήρια ΠΑΛΛΑΔΙΟ: κάθε μέρα, δίπλα στα παιδιά-4

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να πείτε;

Ναι. Πως ακόμα και στις περιόδους κρίσης βρίσκουμε λύσεις και κρατάμε την αισιοδοξία μας. Αυτό ελπίζουμε πως μαθαίνουν τα παιδιά μας. Και κάτι ακόμα: κοιτάμε τον διπλανό μας. Αυτή την περίοδο, παιδιά και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε έξω από το σχολείο. Οι ομάδες STEM σχεδίασαν από το σπίτι προϊόντα χρήσιμα στη μάχη με τον ιό, που εκτυπώσαμε σε 3D printers. Νιώθουμε χαρούμενοι αν βοηθήσαμε έστω λίγο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί μας μοιράστηκαν το υλικό που δημιουργούν, στην ιστοσελίδα menoumeasfaleis.palladio.edu.gr, όπου παιδιά από όλη την Ελλάδα το βρίσκουν ελεύθερα.

Όλοι μαζί, θα μείνουμε ασφαλείς, θα βγούμε δυνατότεροι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή