Στροφή στις ανθρωπιστικές επιστήμες με την ψυχολογία στο επίκεντρο

Στροφή στις ανθρωπιστικές επιστήμες με την ψυχολογία στο επίκεντρο

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Για άλλη μια χρονιά οι Σπουδές Ψυχολογίας βρίσκονται σταθερά υψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Μπορεί στη χώρα μας η ψυχοθεραπεία να διακατέχεται ακόμη από στερεότυπα και ταμπού, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ενημέρωση γύρω από τη Ψυχολογία ως επιστήμη και στη συνεισφορά της στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Η πρωτόγνωρη περίοδος που διανύουμε εν μέσω της πανδημίας του covid-19 έφερε πιο έντονα στο προσκήνιο την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός συστήματος ψυχολογικής υποστήριξης ατομικά, σε οικογενειακό και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο. Ο εγκλεισμός στο σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown, το αίσθημα μοναξιάς, η αναγκαία κοινωνική αποστασιοποίηση, ο επικείμενος φόβος για την υγεία μας και την υγεία των οικείων μας, αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το μέλλον και την εργασιακή αβεβαιότητα, οδήγησαν, μάλιστα, πολλές χώρες στη δημιουργία υποδομών ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών.

Με πολλές πρόσφατες έρευνες να δείχνουν ανησυχητική αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης παγκόσμια, η στροφή στον κλάδο της ψυχολογίας φαντάζει ελκυστική επιλογή για πολλούς νέους, καθώς προσφέρει υψηλά υποσχόμενη επαγγελματική αποκατάσταση. Ετυμολογικά, η ψυχολογία αναλύεται ως ο λόγος, δηλαδή η μελέτη της ψυχής και ορίζεται ως η επιστήμη που μελετά όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρα που σχετίζονται με αυτήν. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων και γι’ αυτό αποτελεί έναν συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο σπουδών με μεγάλο εύρος εξειδίκευσης. Οι πτυχιούχοι ψυχολόγοι μπορούν να απασχοληθούν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, συμβουλευτικά κέντρα, στον τομέα της έρευνας, ως ελεύθεροι επαγγελματίες παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ μέσω απόκτησης σχετικού μεταπτυχιακού τίτλου μπορούν να εργαστούν ως νευροψυχολόγοι, κλινικοί ψυχολόγοι, αθλητικοί ψυχολόγοι κλπ.

Την αναγκαιότητα για στροφή προς τις επιστήμες με επίκεντρο τον άνθρωπο και συγκεκριμένα προς τις Σπουδές Ψυχολογίας αναγνωρίζει και το City Unity College προσφέροντας, σε συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού, 2 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 6 μεταπτυχιακά από το Τμήμα Ψυχολογίας. Το 3ετές προπτυχιακό BSc in Psychology που διδάσκεται στα ελληνικά, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελβετικό Πανεπιστήμιο European University EurAka Switzerland και έχει ως στόχο την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και βιωματική εμπειρίας, ώστε οι φοιτητές να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για την μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Αντίστοιχα, το προπτυχιακό BSc (Hons) Psychology γίνεται στην αγγλική γλώσσα σε συνεργασία με το Cardiff Metropolitan University και οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να θα μελετήσουν την επιστήμη της Ψυχολογίας με έμφαση στις κοινωνικές, γνωσιακές και αναπτυξιακές διαστάσεις της.

Το ερευνητικό έργο που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο City Unity College, το υψηλό επίπεδο αποφοίτων, τα αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και το καταξιωμένο ακαδημαϊκό προσωπικό με μακρόχρονη ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία στα γνωστικά αντικείμενα της Ψυχολογίας και διεθνή παρουσία στον τομέα της έρευνας, έχουν προσδώσει υψηλό κύρος στο Τμήμα Ψυχολογίας και έχουν προσελκύσει μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων που επιθυμούν να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών. Σε συνεργασία με το Cardiff Metropolitan University το City Unity College προσφέρει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ψυχολογία της Υγείας με την πιστοποίηση του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS), ενώ με την αρωγή του European University EurAka Switzerland προσφέρει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία, στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχολογία, στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία και στη Συστημική Ψυχοθεραπεία.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθούμε και στο Counseling Center που απευθύνεται τόσο στους φοιτητές του City Unity College όσο και στους συγγενείς τους, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν ψυχολογική – συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα που τους απασχολούν, πχ σπουδές, εργασία, οικογένεια, διαπροσωπικές σχέσεις, υγεία, καθώς και ζητήματα που επιδρούν και αφορούν την καθημερινή ψυχική τους λειτουργικότητα και ακεραιότητα, όπως άγχος, θυμός, απώλεια πένθος κλπ. Οι υπηρεσίες παρέχονται από τους φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση υπό την εποπτεία των καθηγητών του τμήματος Ψυχολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις σπουδές Ψυχολογίας στο City Unity College μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://cityu.gr/.