«ΩΣ ΕΔΩ» στη βία στα ΑΕΙ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μικρή συγκέντρωση έξω από την ΑΣΟΕΕ πραγματοποιήθηκε για να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Μπουραντώνη. Αυτή η ειδεχθής εικόνα, που κοινοποιήθηκε από τους δράστες, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Νιώσαμε μεγάλη οργή και ντροπή ως φοιτητές που τόσο καιρό ανεχόμασταν αυτές τις ενέργειες χωρίς ποτέ να μιλήσουμε.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στο Πανεπιστήμιο βιώσαμε σκηνές βίας και αυταρχισμού. Παραδείγματα όπως το κυνήγι φοιτητή από την συνέλευση μέχρι τον σταθμό της Βικτώριας, τραμπουκισμό και σφαλιάρες σε ΑΜΕΑ, απειλές και στοχοποίηση σε φοιτητές και εθελοντές, μέχρι και σκίσιμο μπλούζας που φορούσε φοιτητής γιατί δεν άρεσε στους γνωστούς-άγνωστους. Αυτά και πολλά άλλα περιστατικά μόνο στο ΟΠΑ. Οι παρατάξεις του Πανεπιστημίου δεν ασχολήθηκαν. 

Το πρώτο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 οι μαυροφορεμένοι αναρχικοί από το υπόγειο της ΑΣΟΕΕ έβγαιναν από το στέκι τους, φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα, έβαζαν φωτιά σε κάδους στη μέση της Πατησίων. Παράλληλα, απειλούσαν φοιτητές “να κλείσουν τα κινητά τους αλλιώς θα τα σπάσουν”, καθώς βιντεοσκοπούσαν τα στιγμιότυπα. Ύστερα περίμεναν τα ΜΑΤ για να μας προσφέρουν ένα υπέροχο σόου. Είναι ξεκάθαρο πως χρησιμοποιούν το Πανεπιστήμιο ως ορμητήριο επιθέσεων, με εμάς τους φοιτητές στη μέση ως ομήρους στο παιχνίδι τους.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι έχει δημιουργηθεί η αντίληψη σε μερικά άτομα ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όπου θέλουν και όποτε θέλουν χωρίς καμία συνέπεια. Τόσα χρόνια, οι Πρυτανικές αρχές ζητούσαν την αρωγή του Κράτους και η κάθε κυβέρνηση ζητούσε από τις Πρυτανείες να λάβουν δράση και να καλέσουν την αστυνομία. Έριχνε ο καθένας το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλον, με το τέρας του αυταρχισμού να μεγαλώνει και να γίνεται ολοένα και πιο δυνατό. Επομένως, έφτασε και η μέρα να δούμε μεθόδους διαπόμπευσης του Πρύτανη μας.

Ο λόγος που στοχοποιήθηκε ο κ. Μπουραντώνης ήταν ο εξευρωπαϊσμός του Πανεπιστημίου. Αλήθεια, θα πρέπει να φοβόμαστε να υποστηρίξουμε την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου μας; Από πότε η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στην γνώση και η ασφάλεια του Πανεπιστημίου θεωρούνται λόγοι για να απειληθεί η ζωή μας; Κάποια πράγματα είναι αυτονόητα, αλλά δυστυχώς μία μερίδα φοιτητών έχει επιλέξει να σιωπήσει. Βρεθήκαμε, λοιπόν, εμείς να πούμε ένα ισχυρό ΩΣ ΕΔΩ. 

* Ο Οδυσσέας Βλαχονικολός είναι φοιτητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Πανελλήνιας Ανεξάρτητης Κίνησης Σπουδαστών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή