Επανασχεδιάζοντας την εκπαίδευση

Επανασχεδιάζοντας την εκπαίδευση

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ΔΕΣ (Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο) επανασχεδιάσαμε την εκπαίδευση, θέτοντας τα θεμέλια μιας ολοκληρωμένης παιδείας και αγωγής ήδη από τη μεταβρεφική, προσχολική ηλικία.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει ικανότητες και συνδέσεις ανάλογες με τα ερεθίσματα που λαμβάνει από νωρίς. Ο παιδικός σταθμός καλύπτει – χωρίς να αποτελεί υποχρεωτική «βαθμίδα» εκπαίδευσης- ένα κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης των παιδιών. Αφορά ηλικίες στις οποίες τα παιδιά διαθέτουν τις πιο διευρυμένες μαθησιακές δυνατότητες και μπορούν να καλλιεργήσουν ένα πλούσιο φάσμα δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Όσο πιο εμπλουτισμένο είναι το εκπαιδευτικό πλαίσιο σε αυτές τις ηλικίες τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη! Το νηπιαγωγείο και το δημοτικό είναι πλέον το σημείο όπου αποκτούν πιο συγκεκριμένη μορφή όλες οι προγενέστερες γνώσεις και τίθενται σαφείς εκπαιδευτικοί στόχοι προς κατάκτηση. Ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από τα «συνηθισμένα». Δεν αρκεί η έκθεση των παιδιών στη γραφή και την ανάγνωση για να θεωρηθεί το ερέθισμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ολοκληρωμένο. Οι γραμματικές γνώσεις είναι πολύ σημαντικές, άλλα το εύρος των υπολοίπων γνώσεων και δεξιοτήτων είναι που κάνουν τελικά τη διαφορά.

Φανταστείτε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που καλύπτει με την ίδια ποιότητα τις συναισθηματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών εξίσου με τις πνευματικές ανάγκες ήδη από την ηλικία των 2 ετών.

Επανασχεδιάζοντας την εκπαίδευση-1

Στο ΔΕΣ, εδώ και 17 χρόνια, κάνουμε ακριβώς αυτό. Το πρόγραμμά μας βασίζεται πάνω στη θεωρία των πολλαπλών ευφυϊών του Ηoward Gardner, στην αναγνώριση πολλών και διαφορετικών τύπων μάθησης, στη διαφοροποιημένη και ανεστραμμένη διδασκαλία και στην τεκμηριωμένη πεποίθηση ότι κάθε παιδί μπορεί και πρέπει να αναγνωρίζεται γι’ αυτό που είναι. Η λογική μας είναι ότι η εκπαίδευση από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να έχει πλουραλιστικό, ευέλικτο και εξειδικευμένο χαρακτήρα, χωρίς να εμμένουμε σε ξεπερασμένες παιδαγωγικές μεθόδους και αντιλήψεις που ναι μεν έχουν πολύχρονες ρίζες όμως είναι παρωχημένες και ανεδαφικές για τη σύγχρονη εποχή.

Ήδη οι πρόσφατες ανάγκες τηλεκπαίδευσης και προσαρμογής σε νέες συνθήκες, με την αρωγή της τεχνολογίας, επαληθεύουν την αναγκαιότητα ενός νέου Δαρβινισμού στην εκπαίδευση. Η εξέλιξη και η προσαρμογή αποτελούν τις βασικότερες δεξιότητες προς κατάκτηση, δεδομένου ότι το μέλλον μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό απ’ ο,τι γνωρίζουμε. Όσο πιο προετοιμασμένοι είναι οι μαθητές για τις άγνωστες και αδιανόητες συνθήκες που θα συναντήσουν τόσο πιο αισιόδοξη είναι η προοπτική τους. Και αυτό πλέον είναι το ζητούμενο του συγχρόνου σχολείου!

Το ΔΕΣ IB World School PYP είναι ένα σχολείο δίγλωσσο, πιστοποιημένο από τον παγκόσμιο οργανισμό Ιnternational Βaccalaureate Οrganisation για την διδασκαλία της ελληνικής, αγγλικής γλώσσας καθώς και της επιλογής μιας εκ της γαλλικής, γερμανικής και ισπανικής ήδη από την πρώτη δημοτικού σε καθημερινή βάση.

Επανασχεδιάζοντας την εκπαίδευση-2

Ένα σχολείο που συνδυάζονται η φύση με την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και τη χρήση των τεχνολογικών μέσων προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το δίγλωσσο/bilingual, IB PYP πρόγραμμα με τα αρχαία ελληνικά, η φιλαναγνωσία και η λογοτεχνία με το ενισχυμένο πρόγραμμα STEM (Science Technology Engineering Maths) και μαθηματικών. Η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί, βασικό πυλώνα του εκπαιδευτικού προγράμματος. Η συμμετοχή του σχολείου σε πολλά, διαφορετικά ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ διασφαλίζει τη διαρκή επαφή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ανταλλαγή ιδεών και την συμμετοχή των μαθητών σε projects διαθεματικού και διεπιστημονικού χαρακτήρα, παρέχοντας εμπειρίες και μοναδικά εκπαιδευτικά οφέλη.

Σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης που παρέχουμε στο ΔΕΣ, σχετίζεται με δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ο πολίτης του κόσμου. Οι μαθητές μας συμμετέχουν στον θεσμό των ομίλων (Θαλής, Πυθαγόρας, Δημόκριτος), σε προγράμματα επιχειρηματικότητας, προπονούνται για φεστιβάλ ρητορικής, αποκτούν εμπειρία σχετική με το εκλέγειν και εκλέγεσθαι, είναι ενεργά μέλη της σχολικής κοινότητας και αναπτύσσουν έντονη κοινωνική δράση KEAT (Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών, Εστία Κωνσταντινουπόλεως, Ομάδα Αιγαίου, Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά, Χαμόγελο του Παιδιού, Caritas, International bookgiving day, WWF κ.λ.π). 

Ας σκεφτούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες που απαιτούνται από τον σύγχρονο άνθρωπο – πολίτη, και θα διαπιστώσουμε πόσο πολύπλοκες είναι τελικά οι σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες και πόσο αναγκαίο είναι ένα τέτοιο σχολείο.

Iστοσελίδα www.deschool.eu και Facebook (https://www.facebook.com/deschoolathens)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή