Διάκριση για τέσσερεις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
διάκριση-για-τέσσερεις-ελληνικές-ομά-561613762

Διάκριση για τέσσερεις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021

Ραντεβού με το μέλλον έδωσαν και φέτος οι Έλληνες μαθητές, οι οποίοι ανταγωνιζόμενοι χώρες “μεγαθήρια” κατάφεραν να διακριθούν παγκοσμίως, κατακτώντας 4 θέσεις στη πρώτη δεκάδα στην World Robot Olympiad™ 2021. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς για την εκπαιδευτική ρομποτική, που φέτος είχε θέμα “Powerbots – το μέλλον της ενέργειας”. Οι Ελληνικές ομάδες ξεχώρισαν ανάμεσα σε περισσότερες από 200 ομάδες από 65 χώρες. Οι ομάδες αναδείχθηκαν από τον εθνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο WROHellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κατακτήσει 6 μετάλλια και 13 θέσεις στην πρώτη δεκάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. 

“Μαζί με την COSMOTE έχουμε καταφέρει τα παιδιά της χώρας μας να αγαπήσουν την ρομποτική και το STEM και να συναγωνίζονται επάξια χώρες με μακρά παράδοση.», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas, εθνικού διοργανωτή στην Ελλάδα, Ιωάννης Σομαλακίδης. Η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε σχετικά, «Μέσα από τις δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής και STEM, που στηρίζουμε, έχουμε καταφέρει πολλοί νέοι να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με τη ρομποτική και την τεχνολογία και να συμβάλλουν σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Το μέλλον της κοινωνίας μας συνδέεται άρρηκτα με την τεχνολογία και την καινοτομία. Επενδύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, επενδύουμε στην πρόοδο της Ελλάδας.»

Οι ομάδες που διακρίθηκαν στις κατηγορίες στις οποίες διαγωνίστηκαν, παρουσίασαν πράσινες ενεργειακές ρομποτικές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για τους:

  • Minders, 5η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου
  • The Speeders, 5η θέση στην κατηγορία #FutureEngineers – Αυτόνομη Οδήγηση 
  • Autonomous: 9η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου
  • Airgenics: 10η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου

Επιπλέον οι ομάδες ROBOKS και Robotonio κατέκτησαν την 13η και 19η θέση στην κατηγορία που αγωνίστηκαν. 

Διάκριση για τέσσερεις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021-1

Οι Minders – ομάδα αποτελούμενη από τους Γιάννη Γκαμαλέτσο, Διονύση Κανέλλη, Γιώργο Κλωνή, Θάνο Κοτσόκολο, Κωνσταντίνο Μουστακάκη – παρουσίασαν μια αυτοματοποιημένη ποιοτική καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, όπου η ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Οι ίδιοι οι Πρωταθλητές μας μίλησαν σχετικά:

Τί ακριβώς παρουσιάσατε στην φετινή Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής;

Διονύσης Κανέλλης: Δημιουργήσαμε το project ‘’Airfield’’ το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος παρουσιάζει έναν καινοτόμο τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μιας ιπτάμενης ανεμογεννήτριας, ενώ το δεύτερο προτείνει ένα τρόπο κατανάλωσης αυτής της ενέργειας με ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ρομποτικό θερμοκήπιο.

Από πού εμπνευστήκατε τη δημιουργία αυτού του project;

Γιάννης Γκαμαλέτσος: Ως ομάδα θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι, μετά από πολλές ώρες έρευνας καταλήξαμε στην ιδέα της ιπτάμενης ανεμογεννήτριας που αποτελεί μια πολύ μεγάλη βελτίωση πάνω στους ήδη υπάρχοντες τρόπους εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας.  

Ποιο ήταν το χαρακτηριστικό του έργου που το ξεχώρισε;

Γιάννης Γκαμαλέτσος: Ένα χαρακτηριστικό του project που οπωσδήποτε το έκανε να ξεχωρίσει ήταν η καινοτομία της ιδέας και το γεγονός ότι είναι πλήρως ανεπτυγμένο σε όλους τους τομείς του (κατασκευή, πρόγραμμα, business plan κ.ο.κ.) – ένα πλήρες project, χωρίς καμία αδυναμία. 

Η ομάδα The Speeders, αποτελούμενη από τους Ρωμαίο Γιάγχια, Αθανάσιο Βέλλα και Παύλο Αμπελά,παρουσίασε κατασκευή αυτοκινήτου και αυτόνομη οδήγηση – χωρίς remote control – σε πραγματικό περιβάλλον. Οι ίδιοι δήλωσαν σχετικά με το project:

Τί ακριβώς παρουσιάσατε στην φετινή Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής;

Παύλος Αμπελάς, Ρωμαίο Γιάγχια, Αθανάσιος Βέλλας: Η κατηγορία Future Engineers αφορούσε στην κατασκευή ενός Self Driving Car, πλήρως αυτόνομου/αυτοκινούμενου, η κατασκευή του οποίου απαιτούσε τη χρήση αποκλειστικά και μόνο ενός κινητήρα για κίνηση και ενός κινητήρα για οδήγηση (steering). Το όχημα έπρεπε να κινείται μόνο του πάνω σε μία πίστα 9 τετραγωνικών, ακολουθώντας μια τυχαία διαδρομή κάθε φορά και αποφεύγοντας διάφορα οδικά σήματα, τα οποία ήταν επίσης τοποθετημένα με τυχαία διάταξη κάθε φορά, εναλλάσσοντας την πορεία του οχήματος στην δεξιά ή την αριστερή λωρίδα, ανάλογα με το χρώμα του σήματος. Η ομάδα μας παρουσίασε ένα ρομποτικό όχημα φτιαγμένο από lego, πισωκίνητο (RWD), με την δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης όπως απαιτούσε ο διαγωνισμός.

Από πού εμπνευστήκατε τη δημιουργία αυτού του project;

Ρωμαίο Γιάγχια: Η δημιουργία αυτού του project πήρε καιρό και πολλές δοκιμές ώστε να τελειοποιηθεί. Η έμπνευση του ρομπότ, όσον αφορά στο σχεδιαστικό αλλά και στο κατασκευαστικό κομμάτι, προήλθε μετά από πάμπολλες δοκιμές της ομάδας μας, χωρίς να πατάμε σε κάποιο έτοιμο σχέδιο ή έτοιμες οδηγίες σχεδίασης. 

Ποιο ήταν το χαρακτηριστικό του έργου που το ξεχώρισε;

Ρωμαίο Γιάγχια: Η συμμετοχή μας ήταν ιδιαίτερη, καθώς καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους του διαγωνισμού χωρίς να χρησιμοποιήσουμε εξελιγμένα ρομποτικά συστήματα, γρήγορους επεξεργαστές και πολύπλοκους αισθητήρες. Η κατασκευή μας βασίστηκε αποκλειστικά στο εκπαιδευτικό πακέτο Lego Mindstorms EV3, με αισθητήρες απόστασης, χρώματος και μια κάμερα Pixy2, ενώ ο προγραμματισμός του ρομπότ έγινε με το περιβάλλον Labview. 

Διάκριση για τέσσερεις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021-2

Ακόμη, η ομάδα των Autonomous διακρίθηκαν με υδροπονική καλλιέργεια φυτών, ενώ οι Airgenics παρουσίασαν έργο με ανεμογεννήτριες πόλεων. 

Η COSMOTE μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM συμβάλλει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas. Από το 2015 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 7 Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με 25.000 συνολικές συμμετοχές μαθητών
  • Ετήσια ενημερωτικά σεμινάρια με 7.000 συνολικές συμμετοχές εκπαιδευτικών
  • 4.000 downloads εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υλικών ρομποτικής
  • 600 δωρεάν εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής σε σχολεία
  • 2 ταινίες με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και TheRealRobokids, που έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 7 εκατ. προβολές στο YouTube. Οι ταινίες, που δημιουργήθηκαν από την COSMOTE, έκαναν περισσότερο γνωστή την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα.

Μέσα από την ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM οι νέοι μαθαίνουν να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να δουλεύουν ομαδικά, να επιλύουν προβλήματα, αλλά και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων σύγχρονων ζητημάτων. 

H ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή κοινωνία, αποτελεί προτεραιότητα για την COSMOTE, συμβάλλοντας στο όραμά της για έναν κόσμο καλύτερο για όλους μέσα από την τεχνολογία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή