Άρις Καρυτινός: Ο κλάδος του real estate στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας

Άρις Καρυτινός: Ο κλάδος του real estate στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από μια μακρόχρονη οικονομική και πρωτόγνωρη επιδημιολογική κρίση, λόγω της Covid-19, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση επανεκκίνησης. Οι προοπτικές για την υλοποίηση νέων επενδύσεων διαγράφονται ευοίωνες, καθώς η Ελλάδα βιώνει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία: την ύπαρξη ενός πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος που είναι υποστηρικτικό προς την επιχειρηματικότητα, την ιστορική ευκαιρία η χώρα να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που με τη σειρά τους θα συμβάλουν στην οικονομική και την κοινωνική της ανάταξη, και παράλληλα το φως που διαφαίνεται στην άκρη του τούνελ της πανδημίας. 
 
Νέες επενδύσεις

Η επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης θα προσελκύσει νέες επενδύσεις σε τομείς υψηλού ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η τεχνολογία και άλλοι, δημιουργώντας παράλληλα την ανάγκη για τη δημιουργία υποδομών.

Σε ρόλο-«κλειδί» για την ανάπτυξη της οικονομίας βρίσκεται το real estate. Μεγάλα projects που για καιρό παραμένουν «παγωμένα» τώρα ετοιμάζονται να υλοποιηθούν, καθώς υπάρχει βούληση για επιτάχυνση των έργων. Επιπλέον, μετά από μια δύσκολη χρονική περίοδο, τα εμπορικά ακίνητα ξαναμπαίνουν στο «μικροσκόπιο» όλο και περισσότερων επενδυτών.  

Οι επιμέρους κλάδοι του real estate έχουν διαφορετική δυναμική. Ακόμα και τη δύσκολη χρονική περίοδο που προηγήθηκε, τα εμπορικά επενδυτικά ακίνητα υψηλής ποιότητας, όπως είναι τα σύγχρονα κτίρια γραφείων, οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι, αλλά και οι κατοικίες στα νότια προάστια, επέδειξαν σθεναρές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση, διατηρώντας ενεργό το επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο με τα εμπορικά καταστήματα και τις κατοικίες σε δευτερεύουσες αγορές, που δέχθηκαν βαρύ το πλήγμα της κρίσης. Εκτιμώ ότι η ζήτηση για τον τομέα των logistics και τα σύγχρονα κτίρια γραφείων εξακολουθεί να διατηρείται, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον για υψηλού επιπέδου οικιστικά projects και ξενοδοχεία αναθερμαίνεται. Το βέβαιο είναι ότι, εάν η οικονομία κινηθεί θετικά και με διάρκεια, τότε και τα νέα για την αγορά ανάπτυξης ακινήτων θα είναι ανάλογα.
 
«Πράσινα» γραφεία

Ως θεσμικός επενδυτής, η Prodea Investments ουδέποτε διέκοψε την επενδυτική της δραστηριότητα, ακόμα κι όταν οι οικονομικές συνθήκες ήταν αντίξοες. Για το προσεχές διάστημα, χαράσσουμε νέο επενδυτικό πρόγραμμα που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, εστιάζοντας σε τομείς αιχμής, με «πράσινο» χαρακτήρα. Ψηλά στη λίστα του επενδυτικού μας ενδιαφέροντος τοποθετούμε τα σύγχρονα κτίρια γραφείων, τα μεγάλα αποθηκευτικά κέντρα/logistics, τις κατοικίες υψηλών προδιαγραφών και τα πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα. 

Σχεδόν το μισό από το επενδυτικό μας πρόγραμμα καλύπτεται από προσυμφωνημένα projects, στα οποία δίνουμε έμφαση στο βέλτιστο ενεργειακό τους αποτύπωμα. Μεγάλη έμφαση δίνεται σε «πράσινα» γραφεία, που έχουν αναπτυχθεί με τις αρχές της αειφορίας, καθώς το τελευταίο διάστημα η ζήτησή τους ξεπερνά την προσφορά. Αυτή τη στιγμή, το ενεργητικό της Prodea Investments υπερβαίνει τα 2,4 δισ. ευρώ, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.  

Άρις Καρυτινός: Ο κλάδος του real estate στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή