Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου: Το μέλλον φτιάχνεται τώρα

Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου: Το μέλλον φτιάχνεται τώρα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα κλήθηκε να παλέψει με την πανδημία μετά από μια δεκαετία βαθύτατης οικονομικής κρίσης. Σταθήκαμε όρθιοι, κρατηθήκαμε ενωμένοι και σήμερα η προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα των τελευταίων ετών.

Στην πορεία αυτή σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. και οι επενδύσεις που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να καταστεί η πρωταγωνίστρια της παγκόσμιας κλιματικής σκηνής. Η διασφάλιση όμως της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης παράλληλα με την επίτευξη των κλιματικών στόχων αναδεικνύεται κρίσιμης σημασίας.

Οδεύοντας σε πιο «πράσινη» βιομηχανία

O κλάδος δομικών υλικών και κατασκευών επηρεάζεται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καθώς ο στόχος της συνεπάγεται ριζικές αλλαγές στα συστήματα παραγωγής και όχι μόνο. Προϋποθέτει νέες ακριβές τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, αλλαγές στον τρόπο μεταφοράς και διανομής, νέα προϊόντα με εκπομπές που θα είναι κλάσμα των σημερινών.

Οι στόχοι της επόμενης δεκαετίας

Η ευρωπαϊκή πρωτοπορία είναι και μια ευκαιρία αναζωογόνησης της ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Παράλληλα, στην Ελλάδα, ο κλάδος δείχνει ήδη σημάδια ανάκαμψης, με ξένους και εγχώριους ιδιώτες επενδυτές να δραστηριοποιούνται και τα μεγάλα έργα να επανεκκινούν. Στον Τιτάνα, οι βασικοί στρατηγικοί άξονες του ψηφιακού μετασχηματισμού και της επίτευξης του ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα που θέσαμε προ διετίας συμπίπτουν με τους βασικούς στόχους της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης για την ερχόμενη δεκαετία. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε ενεργά σε αυτή τη μετεξέλιξη, επενδύοντας σε ανθρώπους και πάγια, ενεργά και δημιουργικά.

Μειώνουμε διαρκώς το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων μας και συμμετέχουμε στις προσπάθειες μείωσης των καθαρών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του κατασκευαστικού τομέα. Συμμετέχουμε σε διεθνείς κοινοπραξίες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και συνεργαζόμαστε σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, ώστε να εφαρμόσουμε στα εργοστάσιά μας νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας ενεργά στη φιλοδοξία του κλάδου μας για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ 

Αξιοποιούμε τις ευκαιρίες της «Βιομηχανίας 4.0» και πρωτοπορούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου τσιμέντου με ευελιξία και επιχειρηματικό πνεύμα. Χρησιμοποιούμε εργαλεία ανάλυσης μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης για τη λήψη αποφάσεων, τη βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας, την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου συνεργασίας μας με πελάτες και συνεργάτες. Ανακαλύπτουμε καινοτόμες προσεγγίσεις για τον αυτοματισμό διαδικασιών, τη διαχείριση αποθεμάτων, τη συντήρηση και την πρόβλεψη αστοχιών, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και μειώνοντας το κόστος. Αποκτούμε καθημερινά νέες ψηφιακές δεξιότητες και αναπτύσσουμε συνεργασίες με εταιρείες τεχνολογίας και την επιστημονική κοινότητα.

Το εργοστάσιο και τα δομικά υλικά του μέλλοντος δημιουργούνται ενόσω μιλάμε – κι εμείς πρωτοπορούμε στη διαδικασία.

Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου: Το μέλλον φτιάχνεται τώρα-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή