Πέτρος Τζαννετάκης: Καταλύτης για την ανάπτυξη της οικονομίας η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

Πέτρος Τζαννετάκης: Καταλύτης για την ανάπτυξη της οικονομίας η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2020 θα παραμείνει στη μνήμη όλων ως η χρονιά μιας πρωτοφανούς διεθνούς υγειονομικής κρίσης. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, καθώς η πανδημία προκάλεσε δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες, αντιστρέφοντας την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Το 2021, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι θετικές, καθώς η χώρα αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις πιθανές ευκαιρίες, μετατρέποντας την περσινή αβεβαιότητα και στασιμότητα σε ανάπτυξη.  

Καταλύτης εξελίξεων

Η κρίση της πανδημίας επιτάχυνε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές και τάσεις στην οικονομία, στην Ελλάδα και παγκοσμίως. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθέτησε στον πυρήνα της πρωτοφανούς προσπάθειας ανάτασης τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, βοηθώντας τις οικονομίες τους να γίνουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές. 

Βασικοί άξονες του Σχεδίου είναι η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το τρίπτυχο απασχόληση-δεξιότητες-κοινωνική συνοχή και οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική του Ομίλου αποσκοπεί στην επίτευξη τριών παράλληλων στόχων. Πρώτον, να παραμείνει η Motor Oil ηγέτιδα εταιρεία στον ενεργειακό κλάδο, συνεχίζοντας να στηρίζει την ελληνική οικονομία με εξαγωγές σε πάνω από 45 χώρες, χιλιάδες εργαζομένους και συνεχείς νέες επενδύσεις, καλύπτοντας παράλληλα σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας. Δεύτερον, να οδηγήσει τη μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας και τρίτον να πετύχει τα παραπάνω με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο, συνεχίζοντας να επιδεικνύει περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία. Το στρατηγικό πλάνο της Motor Oil για την ενεργειακή μετάβαση αποτελείται από τέσσερις άξονες. Πρώτον, τη συνεχή ενίσχυση της αποδοτικότητας του διυλιστηρίου και του εύρους των προϊόντων που παράγονται σε αυτό, δεύτερον, την κινητικότητα (mobility), με τον σχεδιασμό του πρατηρίου του μέλλοντος και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών να βρίσκονται στο επίκεντρο, τρίτον, τις επενδύσεις σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, τέταρτον, τα ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα, όπως τα βιοκαύσιμα, η ανάπτυξη υδρογόνου και η κυκλική οικονομία.

Οι αλλαγές που έφερε η επόμενη μέρα της πανδημίας ήταν πολλές, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις επιχειρήσεις. 
Μέσα στις ραγδαίες αυτές αλλαγές είναι και οι εξελίξεις στην ενέργεια και στο κλίμα. 

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να σκεφτούν τώρα διαφορετικά για το μέλλον του ενεργειακού τομέα. 
Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας είναι που θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των νέων ευρωπαϊκών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.  

Με γνώμονα τα παραπάνω, ο Όμιλος Motor Oil δεσμεύεται να συνεχίσει να έχει στον πυρήνα του τη βιώσιμη ανάπτυξη και να εξελίσσεται υπεύθυνα, με στόχο την ενεργειακή μετάβαση σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ME MIA MAΤΙΑ

Ο Όμιλος MOTOR OIL είναι ένας σύγχρονος ενεργειακός όμιλος με ηγετικό ρόλο στον κλάδο διύλισης αργού και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή