Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Η Μηχανή του χρόνου και η ευκαιρία για την Ελλάδα

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Η Μηχανή του χρόνου και η ευκαιρία για την Ελλάδα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τελευταίους 15 μήνες είχαμε μόνο ένα θέμα συζήτησης: την πανδημία. Οι ανατροπές που έφερε στις ζωές μας, η αβεβαιότητα και συχνά ο φόβος στη σκιά των ανθρώπινων απωλειών. Την ίδια στιγμή, ο καθένας από το δικό του σπίτι, συνειδητοποιούσαμε ότι η πανδημία είναι και ένας επιταχυντής μεγάλων αλλαγών. Σαν ο COVID-19 να μας έβαλε στην μηχανή του χρόνου και να μας μετέφερε απότομα σε ένα μέλλον που το φανταζόμασταν μακρινό. Μέσα σε λίγους μήνες, τα πάντα έγιναν ψηφιακά. Και σταδιακά, αυτό που έμοιαζε με μια ανυπέρβλητη πρόκληση, άρχισε να μετατρέπεται σε μια ευκαιρία: να αλλάξουμε τη συζήτηση, να ονειρευτούμε ξανά και να σχεδιάσουμε κάθε πτυχή της οικονομίας και της ζωής μας, αλλιώς, με τη δύναμη της τεχνολογίας.

Πως άλλαξε τη ζωή μας η πανδημία

Αλλαγή πρώτη: το ψηφιακό άλμα πουθενά δεν ήταν πιο μεγάλο και πιο ωφέλιμο από τη σχέση του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση. Η πανδημία επιτάχυνε απίστευτα τη μετάθεση της γραφειοκρατίας, από την ουρά στο γκισέ μιας δημόσιας υπηρεσίας στο κινητό μας τηλέφωνο. Και ο πολίτης, που για χρόνια είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος από τις περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες, χτίζει πια μια νέα σχέση με το δημόσιο.

Αλλαγή δεύτερη: η εκπαίδευση, η επικοινωνία, οι τραπεζικές συναλλαγές, το λιανικό εμπόριο, ανακάλυψαν νέους ψηφιακούς δρόμους. Και οι νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν, γέννησαν καινούρια τεχνολογικά εργαλεία και βελτίωσαν τα υπάρχοντα. Μάθαμε να λειτουργούμε αποτελεσματικά σε ένα περιβάλλον τηλεδιάσκεψης, αξιοποιήσαμε ψηφιακά κανάλια πωλήσεων και κερδίσαμε αρκετές ώρες χαμένου χρόνου.

Αλλαγή τρίτη: η εργασία από απόσταση. Πολλοί κλάδοι κατάφεραν να διατηρήσουν την οικονομική δραστηριότητα σε επίπεδα κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν από την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία.

Ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Είναι όλα τα παραπάνω ευκαιρίες η δεσμεύσεις; Εξαρτάται. Από τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσουμε να προστατεύσουμε την προσωπική μας ζωή, από τους κανόνες που θα βάλουμε στις εργασιακές σχέσεις και από το βαθμό ενσωμάτωσης των νέων ψηφιακών δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό των κοινωνιών μας. Το εργασιακό περιβάλλον μετά την πανδημία θα είναι υβριδικό: ο εργαζόμενος θα αποκτήσει την απαραίτητη ευελιξία ώστε να επιλέγει τις ώρες που θα δουλεύει μακριά από το γραφείο, όταν αυτό το επιτρέπει η φύση της δουλειάς και η επιχείρηση οφείλει να είναι αρωγός αυτής της νέας πραγματικότητας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να βάλουμε τον εργαζόμενο στο προσκήνιο, να του δώσουμε την απαραίτητη ελευθερία να ορίζει τα όρια της προσωπικής και της επαγγελματικής τους ζωής και να χτίσουμε μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης. Αλλά αυτή η συνθήκη, συμβαδίζει και με την απόλυτη ανάγκη να καλύψουμε το ψηφιακό χάσμα και να βοηθήσουμε ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του ανθρωπίνου κεφαλαίου να βελτιώσει τις υφιστάμενες και να αποκτήσει νέες ψηφιακές δεξιότητες.

Οι άνθρωποι θα αξιοποιήσουν τα δώρα της τεχνολογίας

Στη Microsoft έχουμε δεσμευτεί να εκπαιδεύσουμε μέσα στην επόμενη πενταετία 100.000 επαγγελματίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και  φοιτητές, με απώτερο σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Γιατί οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα αξιοποιήσουν και τελικά θα εξελίξουν τα δώρα που φέρνει και τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ME MIA MAΤΙΑ

Η Microsoft Ελλάς δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1992, παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες των Ελλήνων, ενώ χιλιάδες οργανισμοί αξιοποιούν τις τεχνολογικές της λύσεις. Tο Σεπτέμβριο του 2021, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία GR for Growth, με τη δημιουργία του πρώτου datacenter region στη χώρα και το πρόγραμμα εκπαίδευσης 100,000 Ελλήνων σε ψηφιακές δεξιότητες μέχρι το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή