Αριστοτέλης Παντελιάδης: Ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο μεγέθυνση

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο μεγέθυνση

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία μας θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, είναι δεδομένο. Γιατί είχε φτάσει στο κατώτατο δυνατό σημείο, γιατί η έξοδος από την πανδημία φέρνει διάθεση για επενδύσεις και κατανάλωση, γιατί η χώρα έγινε πολύ φθηνή, γιατί υπάρχουν πολλά κεφάλαια που ψάχνουν επενδυτικό στόχο, γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει χρήματα, γιατί η κυβέρνηση δημιουργεί πιο φιλικό κλίμα για τους επενδυτές – μπορεί κανείς να επιλέξει τους λόγους που του ταιριάζουν.

Να ανοίξουμε νέα σελίδα

Αυτά που δεν είναι όμως δεδομένα είναι η έκταση της ανάπτυξης, η διάρκειά της και η επίδρασή της τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στους πολίτες αυτής της χώρας στο σύνολό τους. Χρειάζεται πολλή δουλειά και σύστημα για να ανοίξουμε πραγματικά μια νέα σελίδα στην οικονομική ιστορία της Ελλάδας.

Χρειαζόμαστε επενδύσεις που εκμεταλλεύονται τα δυνατά μας σημεία, δημιουργούν θέσεις εργασίας και είναι βιώσιμες, άρα χρήσιμες στη νέα οικονομία. Στοχευμένη αγροτική παραγωγή, μεταφορές και αποθήκευση, ενέργεια από ΑΠΕ (με μέτρο όμως – πόσες θέσεις εργασίας δημιουργεί;). Αλλά και υπηρεσίες και εμπόριο, μη φοβόμαστε τις λέξεις. Έχουμε εξαιρετικά μυαλά σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες, προγραμματιστές, data analysts, ΑΙ experts κ.λπ. Διακρινόμαστε στο εμπόριο από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τους μεγάλους ευεργέτες. Οι υπηρεσίες είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικές με την παραγωγή στην οικονομία του μέλλοντος.

Δεν αρκούν όμως οι καλές προθέσεις ή έστω τα κίνητρα για να αναπτύξουμε αυτούς τους τομείς. Χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση. Και εδώ εντοπίζονται οι ευκαιρίες μας. Η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και η αποσαφήνιση των κανόνων, η ταχύτερη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η αυστηρή αλλά ισότιμη εφαρμογή των νόμων από τις ελεγκτικές αρχές, η ευθυγράμμιση του εκπαιδευτικού συστήματος με τις ανάγκες της εξέλιξης και της οικονομίας. Έγινε πολύς λόγος πριν από λίγο καιρό για τις πανεπιστημιακές σχολές που καταργούνται, αλλά δεν αναρωτιέται κανείς πόσους ειδικούς στα logistics, πόσα στελέχη λιανικού εμπορίου, πόσους προγραμματιστές και αναλυτές στοιχείων βγάζουν τα πανεπιστήμιά μας;

Είμαι αισιόδοξος για το αύριο. Στη METRO επενδύουμε κάθε χρόνο 30-40 εκατ. σε υποδομές, εξοπλισμό και λογισμικό, ακριβώς γιατί πιστεύουμε στο καλύτερο μέλλον. Μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε και, όπως όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, έχουμε μάθει να προσαρμοζόμαστε, να υπομένουμε και συχνά να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τα εμπόδια.

Καλύτερες συνθήκες εργασίας

Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο μεγέθυνση. Μια επιχείρηση με περισσότερους από 11.000 ανθρώπους βασίζει την επιτυχία της σε αυτούς και οφείλει να επενδύει συνεχώς σε εκπαιδευτικά προγράμματα και πλατφόρμες και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών εργασίας. Οφείλει επίσης να περιορίζει συνεχώς το αρνητικό της περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και στην κατεύθυνση αυτή έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% τα τελευταία χρόνια. Και φυσικά οφείλει να επιστρέφει αξία σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες δραστηριοποιείται, κάτι που μεταξύ αρκετών άλλων δράσεων επιτυγχάνουμε και με τη στρατηγική μας συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει να κάνει πολλά για να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία της Ανάπτυξης. Ας μη μένουμε όμως εκεί. Όλες οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη να συμβάλουν ώστε η Ανάπτυξη να είναι πραγματική, βιώσιμη και επωφελής για όλους.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ME MIA MAΤΙΑ

H METRO AEBE είναι μια 100% ελληνική εταιρεία με οικογενειακή μετοχική σύνθεση. Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της, καινοτομεί εισάγοντας πρωτοπόρες πρακτικές στην ελληνική αγορά. Διαθέτει δύο αλυσίδες καταστημάτων: τα καταστήματα χονδρικής METRO Cash & Carry, με 50 καταστήματα σε όλη τη χώρα, και τα καταστήματα λιανικής My market, με 229 σημεία λιανικής πώλησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή