Δημήτρης Χανής: Το μέλλον δεν γράφεται, χτίζεται

Δημήτρης Χανής: Το μέλλον δεν γράφεται, χτίζεται

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2021 αποτελεί μια χρονιά-ορόσημο για τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, καθώς γιορτάζουμε 110 χρόνια ιστορίας και επιτυχημένης πορείας στον κλάδο των δομικών υλικών. Τιμούμε την πορεία ενός μεγάλου οργανισμού που προσδιόρισε τη σύγχρονη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας και κατέκτησε την εμπιστοσύνη πελατών από όλο τον κόσμο. Βαδίζοντας στον δεύτερο αιώνα της λειτουργίας μας, δεν μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν, αλλά διαμορφώνουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, φιλοδοξώντας να αποτελούμε διαρκή πηγή πρωτοπορίας και παράγοντα ανάπτυξης και ευημερίας για την κοινωνία και την οικονομία.

Τα επόμενα χρόνια θα δραστηριοποιηθούμε σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο και σύνθετο διεθνές περιβάλλον σε επίπεδο κοινωνίας, οικονομίας, θεσμών και επιχειρηματικότητας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια ισχυρή ανταγωνιστική βιομηχανία ως δύναμη καινοτομίας, ανάπτυξης και εξωστρέφειας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ένα νέο μέλλον, πιο πράσινο, πιο «έξυπνο» και πιο βιώσιμο για όλους. Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία θα κληθεί να ανταποκριθεί ακόμα περισσότερο στις προκλήσεις που πηγάζουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στον νέο αυστηρότερο οδικό χάρτη (Green Deal) για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της Ε.Ε. έως το 2050. Επιπλέον, θα έρθουμε αντιμέτωποι με προκλήσεις όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η επιταχυνόμενη αλλαγή του ενεργειακού μας μείγματος, η συνεισφορά μας ως υπεύθυνου κοινωνικού εταίρου και η ανάγκη για δημιουργία καινοτόμων δομικών υλικών χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας δεν μας αποσπά από τον συνολικό σχεδιασμό και τη συμμετοχή μας στην παγκόσμια αποστολή για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050. Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε μέρος της λύσης των προκλήσεων που δημιουργούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας για τη μετάβαση σε αειφόρες κατασκευαστικές λύσεις, με σεβασμό στους ανθρώπους, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρωτοπορούμε μεταξύ άλλων στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας αξιοποιώντας αστικά και εμποροβιομηχανικά υπολείμματα αποβλήτων και παραπροϊόντα βιομηχανικών διεργασιών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων, μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ορθολογική διαχείριση και εκτροπή από την ταφή υλικών που δύνανται να αξιοποιηθούν ενεργειακά. Το 2021 στοχεύουμε σε υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων από βιομάζα και εναλλακτικά καύσιμα στο ενεργειακό μας μείγμα κατά 40%.

Ετοιμάζουμε τον πράσινο «ΗΡΑΚΛΗ» της επόμενης δεκαετίας

Το νέο δυσμενέστερο σχήμα διαχείρισης των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 καθιστά την τριετία 2021-2023 διάστημα μετάβασης αλλά και παράθυρο ευκαιρίας. Υπό αυτό το πρίσμα, προχωρούμε εντατικά στην υλοποίηση του πράσινου επενδυτικού μας προγράμματος σε δύο άξονες: βιωσιμότητα και καινοτομία. Στον άξονα της βιωσιμότητας, επενδύουμε κυρίως στην περαιτέρω αξιοποίηση εναλλακτικών υλικών και στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, στοχεύοντας στην περαιτέρω απανθρακοποίηση της παραγωγικής μας διαδικασίας. Στον άξονα της καινοτομίας, επενδύουμε στη διεύρυνση και διαφοροποίηση της εμπορικής μας πρότασης με κατασκευαστικές λύσεις προστιθέμενης αξίας, υψηλών επιδόσεων αλλά και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Βασικός μας στόχος είναι η συνεχής βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βασικότερων δομικών υλικών (τσιμέντου και σκυροδέματος), που σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τις βιώσιμες κατασκευές στη χώρα μας.

Δημήτρης Χανής: Το μέλλον δεν γράφεται,  χτίζεται-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή