Νικόλαος Βουνισέας: Η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας

Νικόλαος Βουνισέας: Η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μία φορά η χώρα μας και όλοι οι πολίτες της παρέμειναν στο ύψος των περιστάσεων και αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις της πανδημίας με θάρρος, ομόνοια και αποφασιστικότητα. Η διαχείριση της κρίσης από την Κυβέρνηση και η αρωγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπικουρούμενη από τον γρήγορο ρυθμό εμβολιασμού των πολιτών, βοήθησαν στη μείωση της επίπτωσης από την πανδημία και έφεραν τη χώρα σε ένα δυνατό σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Δείξαμε ότι μπορούμε

Η Ελλάδα έδειξε ξανά ότι με θέληση, στήριξη και σθένος μπορεί να ανταποκριθεί στα δύσκολα. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μόνο από τα έσοδα του τουρισμού ,που αναμένεται να είναι περισσότερα από πέρυσι, αλλά και από την προσήλωση σε ένα σχέδιο που ως αποτέλεσμα καθιστά την Ελλάδα μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Για την επίτευξη αυτή απαιτείται η δημιουργία ενός πλάνου ώστε τα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε σημαντικά το ΑΕΠ, καθώς και να μειωθούν η ανεργία και το δημόσιο χρέος.

Προϋποθέσεις ανάπτυξης

Παρόλο που πολλά έχουν ειπωθεί ως προς την ανάπτυξη, ότι θα επέλθει από τη γρήγορη και ουσιαστική απορρόφηση των Ευρωπαϊκών πόρων, δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλες ενέργειες.

Αρχικά, χρειάζεται να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα με την εξάπλωση και τη σωστή εφαρμογή της τεχνολογίας, όπως έγινε τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτό θα βοηθήσει αφενός να μειωθούν τα έξοδα, αφετέρου δε να αυξηθεί η διαφάνεια.

Στη συνέχεια, είναι σημαντική η διαμόρφωση σταθερής φορολογικής πολιτικής που θα δίνει κίνητρα για ανάπτυξη και προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό. Ήδη έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, που θα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα, ωστόσο δείχνουν ότι η πολιτική μας πρέπει να στηρίζεται στην αρχή ότι οι επενδύσεις δεν έχουν μόνο βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, αλλά και πολλαπλό όφελος για το μέλλον.

Ο στόχος της επόμενης μέρας

Η επόμενη μέρα πρέπει να βασίζεται σε έναν κοινό στόχο: την ανάπτυξη της χώρας. Τα τελευταία 20 χρόνια η Ελλάδα μπήκε σε μια νέα πορεία. Η οικονομική ύφεση και τώρα η κρίση της πανδημίας έδειξαν τα αντανακλαστικά της χώρας, της οποίας θέλουν ολοένα και περισσότερο να βελτιώνονται. Οι σύγχρονες τομές στην τεχνολογία, στον χώρο εργασίας, στη φορολογική πολιτική, αλλά και στην πολιτική των συντάξεων θέτουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο.

Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα καλύτερο αύριο, οφείλουμε ως επαγγελματίες αλλά και πολίτες της χώρας να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη μιας Ελλάδας σύγχρονης και Ευρωπαϊκής. Όλοι μας πρέπει να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας από άλλες χώρες του εξωτερικού, ώστε με τρόπο αντικειμενικό και αποφασιστικό να συμβάλουμε στην εξάπλωση της ψηφιακής επιτάχυνσης, στην ενσωμάτωση σύγχρονων μέσων εταιρικής διακυβέρνησης, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην παροχή τεχνικής υποστήριξης για τη γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων.

Έχουμε χρέος να κερδίσουμε το στοίχημα αυτό για την επόμενη γενιά.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ME MIA MAΤΙΑ

Η KPMG είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός ανεξάρτητων εταιρειών παροχής Ελεγκτικών, Φορολογικών και Νομικών και Συμβουλευτικών υπηρεσιών. Κάθε εταιρεία της KPMG είναι νομικά διακριτή και αυτοτελής οντότητα και αυτοχαρακτηρίζεται ως τέτοια. H KPMG International Limited είναι ιδιωτική Αγγλική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με εγγυητικές εισφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή